• Chatbot
  • Hjelp og veiledning

Råd for et trygt og godt hjem

Vi har samlet våre råd til deg for hva du bør tenke på for å få det best mulig hjemme – enten du skal flytte eller få det bedre der du allerede bor.

Kjøpe bolig

Å kjøpe bolig er skikkelig stas, men det er også en skikkelig viktig beslutning. Når du er på boligjakt bør du sette deg grundig inn i egen livssituasjon for å finne riktig bolig for deg.

Du må blant annet vite hvor mye du kan kjøpe for, om du skal selge bolig før du kjøper, hvor du vil bo og hva som er viktig for deg i en bolig og dens nærområde.

Vi gir deg tips og råd – fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din nye bolig.

Kjøpe bolig steg for steg

Tre ting du må vite før du kjøper din første bolig

Utforsk muligheter for kjøp av bolig

Kjøpe bolig sammen?

Få en enklere vei inn på på boligmarkedet ved å kjøpe bolig sammen med noen du kjenner godt. Det er mange førstegangskjøperes vei inn i boligmarkedet.

Husk likevel at det er lurt å ha:

  1. Samboerkontrakt
  2. En exit-strategi
  3. Plan for felles og egen økonomi
Mer om å kjøpe bolig sammen

Hva skal til for å få lån?

Alle banker i Norge må følge en utlånsforskrift. Den forteller hva som bør være på plass for at banken skal kunne gi deg boliglån. Hovedregelen er at du ikke kan låne mer enn fem ganger egen inntekt og at egenkapitalen din er 15 % av total kjøpesum. Men husk: ingen regel uten unntak.

Sjekk om du kan få lån

Ung-milliarden

Det finnes noen lovpålagte regler for å kunne få boliglån. Men ingen regel uten unntak! Ung-milliarden gjør det mulig å få boliglån, selv uten hele egenkapitalen.

Sjekk ut Ung-milliarden

Type boliglån

Ingen resultater på denne kombinasjonen

Boliglån

Skal du kjøpe ny bolig gir vi deg hjelp og råd gjennom hele prosessen.

Grønt boliglån

Ekstra gunstige betingelser for deg som skal kjøpe en energieffektiv bolig.

Førstehjemslån

Lån for deg som skal kjøpe ditt første hjem.

Vennelån

Få en enklere vei inn på boligmarkedet ved å kjøpe bolig med en venn.

Kombilån

Kombilån er et lån som kombinerer flytende og fast rente. Det passer for deg som ønsker forutsigbarheten et fastrentelån gir, samtidig som du har fleksibiliteten ved flytende rente.

Byggelån

På store prosjekt vil gjerne byggelån være en del av den finansielle løsningen. Et byggelån dekker løpende kostnader i byggeperioden, og utbetalingene følger fremdriften på boligen. Når boligen har ferdigattest blir byggelånet omgjort til et boliglån.​

Hyttelån

Lån til hytte i Norge eller Sverige.

Mellomfinansiering

Skal du kjøpe ny bolig før du har solgt din gamle, trenger du kanskje et midlertidig lån. Det kaller vi mellomfinansiering.

Når gammel bolig er solgt kan du nedbetale lånet med den egenkapitalen som var bundet opp i boligen.

Rammelån

Et rammelån er et mer fleksibelt boliglån som gir deg mulighet til å låne opptil 60 % av boligens verdi. Summen er din låneramme og kan brukes som du vil. Rammelån gir deg stor handlefrihet og du utfører selv uttak gebyrfritt i nett- eller mobilbanken. Derfor kalles rammelån også for fleksilån, flexilån eller boligkreditt.

Fastrentelån

Bind renten på boliglånet og få de samme, forutsigbare låneutgiftene langt frem i tid med et fastrentelån. Du kan binde renten for 3, 5 eller 10 år.

Flytte boliglån

Refinansiering er et samlebegrep for endringer på lån man allerede har. Dette kan for eksempel være å flytte lån fra en bank til en annen.

Øke boliglån

Refinansiering er et samlebegrep for endringer på lån man allerede har. Ønsker du å øke boliglånet, for eksempel fordi verdien på boligen har økt og du derfor har potensielt ledig låneverdi, kan du søke om refinansiering.

Endre boliglån

Refinansiering er et samlebegrep for endringer på lån man allerede har. Eksempler på det er å endre trekkonto, forfallsdato og løpetid på lånet, samt sikkerhet som du har knyttet til det.

Miljølån

Refinansiering er et samlebegrep for endringer på lån man allerede har.

Et miljølån er et tilleggslån fra kr 50 000 inntil kr 300 000 for energieffektive tiltak støttet av ENOVA. Miljølån har bedre betingelser for å motivere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Hvordan gå på visning?

Når du går på visning må du tenke på hva som er viktig for deg i en bolig: Hva er det som gjør at du vil se boligen du har valgt deg ut? Ta deg tid, ikke stress på visningen, og sørg for at mange nok av kravene dine blir møtt før du kaster deg inn i en budrunde.

På visning gjelder det å få oversikt over eventuelle feil og mangler, og danne seg et bilde av hva du må påregne av oppussing og utbedringer.

Desto viktigere er det å få oversikt over ting du ikke kan gjøre noe med: Kjøper du en leilighet eller et hus for så i etterkant finne ut at sola forlater balkongen lenge før du er hjemme fra jobb, eller at det hverken er skoler, barnehager eller kollektivtransport i området, så er det vanskelig å få gjort noe med.

Sjekkliste visning
Mann

Vanlige eierformer

Flytte sammen?

Råd og tips til dere som skal flytte sammen.

Råd til deg på flyttefot

Selge bolig

Finn riktig megler

Visste du at DNB Eiendom gir deg tilgang til flest boligkjøpere i Norge? Med Norges største boligkjøperregister kjenner DNB Eiendom allerede kjøpere til din bolig.

Verdivurdering

Du kan få verdivurdering om du skal selge boligen eller hytta, om du tenker å refinansiere lånet ditt, eller trenger å vite hva du har av verdier, for eksempel ved et arveoppgjør eller skilsmisse.

Det er megler som gir deg verdivurderingen, og den indikerer hva boligen kan bli solgt for i dagens marked.

Slik går du frem:

  1. Bestill verdivurdering hos DNB Eiendom
  2. Befaring av eiendommen gjennomføres med megler. Megler må dokumentere boligens standard ved å ta noen bilder. Du bør kunne oppgi byggeår, oppgraderinger som er gjort, standard, fasiliteter, størrelse, fellesgjeld og faste utgifter.
  3. Megler setter en prisantydning basert på befaringen, kunnskap om lokalområdet og boligstatistikk for tilsvarende boliger der du selger.
  4. Du mottar en e-takst, som både du og eventuelt banken din kan få tilgang til.

Hva kan jeg gjøre for å øke verdien på boligen?

Ønsker du å gi boligen din en oppgradering? Uansett om du vil forbedre boligens funksjon, oppdatere interiøret, endre planløsning eller på en eller annen måte øke eiendommens verdi, har vi noen nyttige tips til deg.

Boligsalg

Lær mer om hva du må tenke på når du selger bolig, fra valg av megler og verdivurdering til overtakelsen.

Råd ved boligsalg

DNB Eiendom

Gir deg tilgang på flest boligkjøpere i Norge

Rådgivning fra lokalkjente og dyktige meglere

En trygg, ryddig og enkel salgsprosess

Bli gjeldfri og spare til drømmene dine samtidig?

Ja, takk, begge deler! Med noen enkle grep kan du høste fordelene ved å kombinere nedbetaling av gjeld og sparing.

Lurer du på om du bør betale ned på gjelden din eller spare? Vi nordmenn har en tendens til å ta opp maksimalt lån når vi kjøper bolig og ligger i verdenstoppen i privat gjeld generelt. Du er ikke alene om å tenke at du ikke har råd til å spare så lenge du må betjene renter og avdrag på lån. Men i virkeligheten trenger det ikke nødvendigvis å være et valg mellom det ene eller det andre – det smarteste er å gjøre begge deler samtidig.

Oppussing av bolig

Oppussing av bolig kan fort bli dyrere enn forventet. Derfor er det lurt med en økonomisk oppussingsplan.

Hva koster det?

Oppussing av bolig kan være en spennende, men også kostbar prosess. Kostnadene varierer avhengig av flere faktorer, inkludert hvilke rom eller hva du ønsker å forbedre, graden av oppussing som kreves, og om du planlegger å gjøre arbeidet selv eller ansette profesjonelle.

Det kan være lurt å:

  1. Få et bilde av omfanget av oppussingen
  2. Vurdere om du kan gjøre noe selv
  3. Sammenlikne anbud
  4. Ha et budsjett med buffer
  5. Vite hvilke materialer du ønsker å bruke

Har du pengene eller trenger du lån til oppussingen?

Det er ulike måter å finansiere oppussing på.

Du kan for eksempel:

  1. Låne ekstra på boliglånet
  2. Ta opp gunstig Miljølån om du skal gjøre energieffektiviserende tiltak
  3. Vurdere eget byggelån
  4. Vurdere kredittkort eller forbrukslån
  5. Bruke oppstarte midler

Koster det mer enn du har råd til? Da bør du revurdere eller gjøre endringer i hva du ønsker å pusse opp – eller vurdere flere alternativer for å finansiere prosjektet.

Tips til oppussing av bolig

Øker boligens verdi med oppussing?

Har du gjort omfattende oppussing av boligen, kan det lønne seg å foreta seg en ny verdivurdering. Er boligen din verdt mye mer enn tidligere, vil du i noen tilfeller kunne få lavere rente på boliglånet, fordi du kan stille større sikkerhet til banken ved at gjeldsgraden din har sunket.

Flytte par
Dame som slapper av
Trondheim
Mann i rullestol med hund

Hvorfor betale ned på gjelden?

Når du betaler ned på gjeld får du garantert, risikofri avkastning i form av lavere gjeld. Økonomien din blir mindre sårbar for rentesvingninger i fremtiden – gevinsten er en mer forutsigbar og mer robust økonomi på sikt. Og selvfølgelig er det en god følelse at dagen da du slipper å betale avdrag og renter rykker nærmere.

Bli kvitt den dyreste gjelden først

For å starte reisen mot plussiden, bør du først prioritere å betale ned dyre forbruks- og kredittkortlån. Om du har flere, er det en god idé å refinansiere og samle dem i ett lån med bedre betingelser. Da får du oversikt og trolig lavere kostnader totalt.

Hvorfor spare?

Selv om det er viktig å betale ned på gjelden, er det viktig å sette i gang med sparing. Ikke bare gir det økonomisk trygghet og frihet. Et nedbetalt lån gir heller ikke automatisk midler til å leve det livet du ønsker deg og oppfylle drømmene dine for fremtiden, som for eksempel en etterlengtet ferietur utenlands eller å gå til anskaffelse av fritidsbolig på fjellet eller ved sjøen.

Benytt deg av mulighetene

Har du boliglån og belåningsgrad på 60 % eller mindre, kan du vurdere å be om avdragsfrihet for å få spillerom til å spare, for eksempel i fond. Et annet alternativ er å benytte differansen som oppstår som følge av for eksempel lave rentenivåer til sparing. Regn ut hvor mye du sparer i måneden på dagens lave renter og sett overskuddet inn i en spareordning, for eksempel et månedlig trekk tilsvarende differansen til fondssparing eller en annen spareform som passer deg.

Buffer for å unngå dyre lån

Et viktig sparemål for alle som ønsker en solid privatøkonomi er å spare til uforutsette hendelser og plutselige utgifter på en bufferkonto. Ved å spare opp en buffer får du penger som kan være raskt tilgjengelig om du trenger dem, og er smart for å kunne unngå å ta opp dyre lån i fremtiden. For å bygge opp en buffer eller starte kortsiktig sparing til noe du ønsker deg, kan du sette opp månedlige trekk til sparekonto direkte fra lønnskontoen på lønningsdagen. Skal du spare mer langsiktig og har en tidsramme på minst 5-10 år, er det smart å vurdere å spare i fond.

Eie eller leie?

Tenk blant annet på hvor lenge du har planer om å bo på et sted. Vi har samlet noen punkter om fordelene med å eie og leie. Se hva som passer best for deg.

6 grunner til å eie

  1. Du er med i boligmarkedet og kan oppnå verdiøkning, men kan også risikere prisnedgang
  2. Nedbetaling av boliglån er en form for sparing
  3. Bosituasjonen blir mer forutsigbar. Du bestemmer selv når du vil flytte ut gitt at du betjener lånet og felleskostnader
  4. Du får mulighet til å løfte boligens verdi ved å oppgradere, pusse opp eller bygge på
  5. Som boligeier kan du leie ut hele eller deler av boligen og redusere boutgiftene
  6. Har du boliglån får du skattefradrag på renteutgiftene

6 grunner til å leie

  1. Du slipper å være eksponert for eventuelt fallende boligpriser
  2. Dine økonomiske forpliktelser er kun knyttet til perioden du leier boligen
  3. Månedlig leiebeløp knyttet til å bo er ofte lavere enn om du lånefinansierer boligen
  4. Det er enklere å flytte fra leiet bolig og du har lavere flyttekostnader enn om du skal selge bolig
  5. Refusjon av depositumsbeløpet etter endt leieforhold kan sees på som oppsparte midler
  6. Du slipper ansvaret knyttet til vedlikehold, forsikring, utbedringer og lignende

Hytte, fritidsbolig og sekundærbolig

Å kjøpe hytte er ikke veldig ulikt det å kjøpe bolig, men det kan være noen ting du kanskje bør tenke ekstra over.

  • Før du begynner å lete etter hytter, er det viktig å sette et realistisk budsjett. Ta hensyn til både kjøpesum og andre utgifter som eiendomsskatt, forsikring, vedlikehold og eventuelle oppgraderinger.
  • Velg beliggenhet med omhu: Tenk nøye gjennom hvor du ønsker å kjøpe hytte. Vurder faktorer som tilgjengelighet, avstand til tjenester, natur og aktiviteter i området.
  • Se på flere alternativer: Ikke hopp på det første og beste tilbudet du ser. Ta deg tid til å besøke flere hytter slik at du kan sammenlikne det du finner med noe.
  • Sjekk hvilke regler og begrensninger som gjelder for eiendommen. Kan du bygge brygge eller båtplass?
  • Vær langsiktig og tenk på hvordan du planlegger å bruke hytta. Er det en feriehytte, eller ser du for deg å bo der mer permanent?
  • Planlegg for fremtidig vedlikehold og oppgraderinger.
  • Vær realistisk: En hytte kan være en flott investering og tilfluktssted, men det kan også kreve tid og ressurser å opprettholde. Ta deg tid til å vurdere om det er riktig for deg og din livsstil.

Finansiering av hytte og sekundærbolig

Forsikring

Vi har forsikring for hus, hytte, innbo og verdisaker du har i hjemmet.

Boligforsikringer

Slik vedlikeholder du boligen din

Vedlikehold er skadeforebygging i praksis, og viktig for både forsikringen, verdien på boligen og hverdagsøkonomien din. Visste du dessuten at du selv er ansvarlig for å vedlikeholde boligen din og melde inn skader når de oppdages? Boligforsikringer dekker i hovedsak plutselige og tilfeldige hendelser som fører til skade. Derfor er det viktig at du regelmessig gjør vedlikehold og skadeforebygging, slik at du har oversikt over feil og mangler, eller slitasje som kan oppstå.

Få råd om hvordan du vedlikeholder boligen din, hva du bør sjekke både inne og ute, og hvilke sikkerhetstiltak du bør gjøre.

Vedlikehold og skadeforebygging

Forsikring ved kjøp og salg av bolig?

Boligkjøper- og boligselgerforsikring er forsikringer som formidles av megler ved kjøp- og salg av bolig. Forsikringene kan gi trygghet ved at du kan overlate eventuelle klagesaker til profesjonelle, men du kan og være tilstrekkelig forsikret via dine boligforsikringer. Husk å lese vilkårene nøye og be gjerne om forsikringsråd fra en av våre rådgivere.

To personer som tenker

Boligkjøperforsikring

En boligkjøperforsikring er enkelt forklart en rettshjelpsforsikring som sikrer juridisk hjelp og dekning av saksomkostninger ved en eventuell klagesak mot boligselger. En klagesak er knyttet til feil og mangler som gir krav mot forrige eier og det som er informert om i boligens salgsoppgave.

Boligselgerforsikring

Når du selger bolig har du ansvaret for vesentlige eller skjulte feil ved boligen. Selv om du ikke har skyld i feil, kan du fortsatt være ansvarlig. En boligselgerforsikring er en ansvarsforsikring som sikrer deg mot erstatningskrav for feil og mangler du ikke visste om.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB