Kjøpe bolig
Å kjøpe bolig er noe av det viktigste du gjør. Her får du tips og råd – fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din nye bolig.
Hvor mye kan du kjøpe for?
Det aller første du bør finne ut av er hvor mye du kan kjøpe bolig for. Finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det er viktig å ha dette klart før du skal på visning og eventuelt delta i en budrunde.
Skal du selge bolig?
Vi har laget noen tips til deg som skal selge bolig.
Jakten på boligen
Så fort du vet at finansieringen er i orden, kan du begynne letingen etter boliger som passer. Finansieringen setter et tak på hva du jakter etter, men husk at noen boligen går under prisantydning. Derfor kan det være en idé å ha et boligsøk med litt høyere pris enn finansieringsbeviset ditt.
Hva er viktig for deg?
Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år? Tenk på og ranger gjerne hva du syns er viktig før du går på visning:
- Størrelse
- Utsikt
- Støy ute og inne
- Parkeringsmuligheter
- Lovlig med dyr
- Parker og grøntarealer
- Kollektivtilbud
- Fritidstilbud
- Barnehager og skoler
- Borettslag, aksjeleilighet eller selveier
DNB Eiendom sitt boligsøk hjelper deg å finne din neste bolig.
Visning
Du bør vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!
Vi har laget en sjekkliste for visning som gjør det enklere å gå på visning.
Budrunden
Før du legger inn bud bør du vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!
Øvre grense
Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at oppussing koster, mer enn du ofte tror. Ikke glem at omkostninger og fellesgjeld kommer på toppen. Hold deg kald. Det kommer alltid flere boliger til salgs.
Ikke by hvis du ikke er 100 % sikker på at du vil bo der. Hvis magefølelsen gir det minste hint om at dette kanskje er helt feil bolig for deg, lytt til den! En bolig er en stor investering og noe du skal leve lenge med.
Mer om budrunden
Kontraktsignering
Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordner dere det formelle rundt finansieringen og overtagelsen. En kjøpekontrakt er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger. Dere går gjennom kjøpekontrakten nøye og avtaler når eierskiftet skal finne sted.
Kjøperkontrakten er sikkerheten for lånet
Når kjøpekontrakt er gjennomgått i kontraktsmøtet og signert av begge parter, sendes denne til oss i banken. Det er beviset på at du har fått tilslaget på boligen.
Boligkjøperforsikring
I kontraktsmøtet kan du tegne Boligkjøperforsikring dersom du ønsker det. Snakk med megler om du ønsker en anbefaling.
DNB Eiendom har skrevet mer om boligkjøperforsikring.
Signering av lånepapirer
Når rådgiveren din har fått kopi av kjøpekontrakten, er lånepapirene klare for signering. Lånedokumentene må signeres i god tid før overtakelse av boligen, for at megler skal få kjøpesummen på konto i tide.
Du avtaler med rådgiver hvilken konto lånet skal trekkes fra og fra hvilken dato i måneden du ønsker.
Dekk tingene du har i boligen
Forsikring av huset
Overtagelse
Datoen har endelig kommet! Du er eier og selger er nå "den gamle eieren". Ved overtagelse møter du megler og/eller den gamle eieren i boligen for å se at alt er som avtalt, og motta nøkler.
Viktig å sjekke ved overtagelse
Etter mye planlegging og forventning, skal huset fylles med dine ting. Før du får nøklene, takker gammel eier for handelen og gjennomfører det formelle håndtrykket, er det et par ting du bør se over. Både selger og kj øper skal fylle ut overtakelsesprotokollen, som skal sendes til megler.
- Se på praktiske ting som alarm, oljetank, hovedstoppekran og eventuelle innrettninger. Spør om det er noe annet som selger tenker at det er lurt å vite om.
- Sjekk også om vaskingen er bra nok. Selger plikter å ha vasket hele boligen grundig før overtagelse.
- Er strømmåler avlest? Selger skal betale strøm frem til overtagelsestidspunkt. Les av måleren sammen.
- Er pålagt brannslukningsutstyr på plass?
- Er alle nøkler til dører, boder og sikringsskap på plass?
- Står riktige ting igjen i boligen? Lamper, skap og hvitevarer, eventuelt annet som er avtalt.
- Er avregning av eventuelle fellesutgifter foretatt?
Hva bør du sjekke rett etter overtagelsen?
Husk forsikringer som dekker din nye bolig og livssituasjon.
- Send adresseendring til Folkeregisteret og posten. På flytteportalen.no kan du ordne masse praktisk.
- Du må planlegge selve flyttingen – Er det dags for flyttebyrå eller tåler venner og familie en runde til?
- Kjøpe navneskilt til dør og postkasse