Førstegangskjøper?
Hvis du drømmer om å kjøpe din første bolig, er det greit å vite hva som skal til og hvordan du kan forberede deg til boligkjøpet.
Hvor mye boliglån kan jeg få?
Å kjøpe sin egen bolig er kanskje den største investeringen du gjør. De fleste av oss trenger et boliglån for å realisere boligdrømmen, spesielt med høye boligpriser. Når du tar opp lån, dreier det seg ofte om store summer, og det er vanlig å nedbetale lånet over en periode på 25 til 30 år.
Når du vurderer å søke om boliglån, er det flere ting som må være på plass. Bankene følger spesifikke regler, kjent som utlånsforskriften, for å avgjøre om de kan gi ut lån. Denne forskriften hjelper bankene med å vurdere om du har råd til å betale tilbake lånet og sikrer at de gir ut lån på en ansvarlig måte.
Det finnes ingen fasitsvar på hvem som kan få lån. For eksempel kan høy egenkapital kompensere for en ustabil eller lav inntekt, mens en stabil inntekt kan veie opp for lav egenkapital.
Penger du har
Egenkapital er penger du har. Når du kjøper bolig, må du ha minimum 15 prosent i egenkapital. Dette betyr at du må spare opp en del av kjøpesummen selv, men det finnes også flere løsninger for dette.
Andre muligheterMulighet til å betale tilbake
Din betjeningsevne handler om din evne til å betale tilbake lånet. Banken vurderer om du har nok penger igjen til å dekke renter og avdrag etter at alle andre regninger og utgifter er betalt.
Klare å betale
Banken ser også på hvor flink du er til å betale regningene dine i tide, altså din betalingsvilje. Dette gir dem en indikasjon på om du vil være i stand til å betale lånet i fremtiden.
All gjeld teller
Du kan ha opptil fem ganger så mye gjeld som det du tjener på ett år. Dette inkluderer alle lån, som boliglån, studielån, billån og kredittkort.
Hva skal til for å kjøpe sin første bolig?
Her er Madelen sine beste tips for sparing til egenkapital.
Slik sparer du til egenkapital
For å få et boliglån, må du ha en del penger spart opp selv. Du må faktisk ha 15 % av lånesummen spart opp i egenkapital. Det vil si at om du ønsker å kjøpe en bolig til 3 millioner kroner, så må du ha 450 000 kroner spart opp før du kan få et lån av banken. Det er ganske mye penger... Derfor er det lurt å starte sparingen så tidlig som mulig. Smør deg med tålmodighet, for det kan ta tid å spare opp nok egenkapital!
Tips for å spare opp egenkapital:
- Spar i BSU, så får du med deg det gunstige skattefradraget. Hvis du fyller opp BSU-kontoen din med 27 500 hvert år, får du tilbake 2700 kroner på skatten.
- Sett opp en fast spareplan hvor du overfører et fast beløp til en sparekonto hver måned
- Sett opp et budsjett - få oversikt over inntekter og utgifter, og se hvor du kan kutte ned for å spare mer hver måned
Hvordan gjøre seg klar for boligkjøpet?
For å kjøpe bolig må man ofte ta opp lån, og her er det viktig å vite hvor mye banken kan låne deg. Banken ser på din betjeningsevne, inntekt og egenkapital når de vurderer lånesøknaden din.
Før du begynner å gå på visninger, kan det være smart å søke om et finansieringsbevis. Da vet du hvor mye du kan låne, og du stiller sterkere i budrunden.
Finn ut hva som er mulig med din økonomi, ved å teste din låneevne.
Hvordan spare til boligdrømmen?
Stian forklarer enkelt det du trenger å vite.
Hva og hvor vil du kjøpe?
Å ha god kjennskap til boligmarkedet kan være nøkkelen til et vellykket kjøp. Når du leter etter bolig, bør du først vurdere hvilke områder som passer innenfor ditt budsjett, og se på hvordan prisene har utviklet seg der. Det kan være lurt å sammenligne priser over tid for å få en bedre forståelse av markedet.
Noen ting du bør tenke over før du eventuelt byr på en bolig
- Vær også oppmerksom på at noen boliger krever oppussing, mens andre er klare til innflytting. Tenk nøye gjennom hvor mye tid og penger du er villig til å investere i oppussing.
- Det er viktig å klargjøre dine egne behov. Hva ønsker du deg i boligen? Tenk på antall soverom, beliggenhet, avstand til kollektivtransport, og hvor nærme du vil bo skole eller jobb.
- Husk at å kjøpe bolig er en smart investering for fremtiden, så det er viktig å tenke langsiktig. Still deg selv spørsmål som: Kommer du til å bo her i flere år? Hvordan vil jobbsituasjonen din se ut fremover? Kan du forvente lønnsøkning over tid? Tenk også over om du skal bo alene eller om du vil flytte inn med noen.
- Med en stabil inntekt blir det enklere å ta hånd om boliglånet, og det er smart å ha en bufferkonto for utgifter som plutselig dukker opp.
Hva er renter?
Renter er prisen du betaler for å låne penger. På samme måte som at du betaler banken renter for å låne penger av banken, betaler banken deg renter for penger den "låner" av deg. Det vil si at når du har penger på en bankkonto, betaler banken deg renter på disse pengene. Dette heter innskuddsrente. Husk å ha oversikt over hva renten er, og hvordan ulike lånebeløp vil påvirke dine månedlige kostnader. Lånet innebærer både renter og gebyrer, så det er viktig å forstå hele totalkostnaden!
Mange unge lurer på:
Hvordan kan jeg kjøpe meg inn?
For å kjøpe deg inn i en bolig, må du og den andre eieren bli enige om hvor stor del av boligen du skal kjøpe. Banken kan hjelpe med lån til å dekke din andel, og det må settes opp en avtale som viser eierforholdet.
Kjøpe bolig sammen, men med ulik egenkapital?
Hvis dere har ulik egenkapital, kan dere avtale hvem som eier hvor mye av boligen. Det er lurt å skrive en avtale som viser fordelingen, slik at det er klart hva hver person eier og hva de har bidratt med.
Er det lurt å kjøpe bolig nå?
Om det er lurt å kjøpe bolig nå, avhenger av din økonomi, boligprisene og rentene. Det kan være smart å se på hvordan renten vil påvirke dine månedlige kostnader, og tenke på om du kan vente eller om du trenger boligen raskt.
Kjøpe bolig sammen?
Når du kjøper bolig sammen med noen, deler dere både utgifter og ansvar. Det er viktig å bli enige om hvordan eierandelene skal fordeles og lage en avtale om hvordan ting skal gjøres hvis en av dere vil selge sin del.
Kjøpe bolig sammenKjøpe bolig for utleie?
Det kan være en god investering å kjøpe en bolig for å leie ut. Du bør da vurdere om leieinntektene kan dekke lånekostnadene. Det er også viktig at du setter deg inn i reglene for utleie, som skatter og leietakers rettigheter.
Hva bør jeg se etter på visning?
Det er mye du bør se etter på visning. Du bør blant annet sjekke boligens energiforbruk, det elektriske anlegget, undersøke badet nøye, se på røranlegget og se etter fukt inne og ute.
Sjekkliste for visning