Modul 3 – Hvilke spareformer finnes det?
Fra sparekontoer til aksjeinvesteringer, finn den riktige spareformen for deg!
Sparekonto
Sparekonto er et godt alternativ for å bygge opp en bufferkonto, spare til for eksempel oppussing eller til en ferie. Pengene er tilgjengelige når du trenger dem, og dette alternativet passer godt for deg som foretrekker lav risiko. Det er imidlertid viktig å merke seg at pengene på sparekontoen vokser sakte, og de kan til og med miste verdi over tid. Dette skyldes at prisene på varer og tjenester stiger raskere enn renten du tjener.
Fondssparing
Hvis du ønsker å øke avkastningen på sparepengene dine, bør du vurdere fondssparing. Her investerer du i ulike typer fond, slik som aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond. Avkastningen påvirkes av fondets resultater i markedet. Det er viktig å være oppmerksom på at fondssparing innebærer noe høyere risiko sammenlignet med en vanlig sparekonto, men det gir også mulighet for høyere forventet avkastning.
Hvordan opprette en spareavtale
Kom i gang med investeringer
Hvorfor du bør starte med pensjonssparing
Boligsparing i BSU
BSU (Boligsparing for ungdom) er spesielt utformet for unge under 34 år som ønsker å spare til sin egen bolig. I BSU kan du spare inntil 27.500 kroner i året og 300.000 totalt. BSU gir skattefordeler og en høyere rente enn vanlige sparekontoer, og det kan hjelpe deg med å realisere boligdrømmen tidligere enn du tror!
Pensjonssparing
Selv om det kan virke langt unna, er det aldri for tidlig å begynne å spare til pensjonisttilværelsen. Du trenger ikke å spare store summer; selv noen få hundrelapper i måneden kan utgjøre stor forskjell over tid. Fondssparing i individuell pensjonssparing (IPS) med skatteutsettelse er kanskje den mest kjente måten å spare i pensjon.
I DNB sin nettbank eller i Spare-appen, finner du en pensjonskalkulator som gir deg oversikt over hvor mye du får utbetalt som pensjonist.
Aksjesparing
Aksjesparing innebærer direkte investering i aksjer på børsen. Det gir muligheten til å tjene godt med penger, men risikoen er også høyere. DNB tilbyr en brukervennlig plattform kalt DNB Trader for de som ønsker å prøve seg på aksjehandel.
Sparetips!
- Forsøk å ha litt penger spart opp for uventede kostnader
- Hvis du tenker på pensjon, kan du prøve å spare litt hver måned
- Hvis du sparer til bolig, og er under 34 år, opprett en BSU-konto for sparingen.
- Finn ut hvor mye det koster totalt og del det opp i mindre månedlige sparebeløp
Quiz – Spareformer
Ta quiz og se hva du har lært om hvilke spareformer som finnes.
Få full oversikt i Spare-appen
Se dine investering og gjør enkle kjøp og salg av fond og aksjer.
Last ned spare*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.