• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Hjem
  • Forbilder
  • Investering
  • Akademiet
  • Arrangementer
  • Rådgivning
  • Gründer
  • Tester
  • Faktaoversikt

Modul 10 – Hvorfor er det viktig å starte med sparing til pensjon?

Lær om pensjon, planlegg tidlig, og ta kontroll over din økonomiske fremtid.

Hva er pensjon?

Pensjon er pengene du skal leve av når du blir pensjonist. Pensjon er bygd opp av tre deler hvor folketrygden bidrar med én del, arbeidsgiver bidrar med én del, den siste delen er penger du selv sparer. Derfor er det viktig å komme i gang med pensjonssparingen.

Se en kort video av Behnaz som forklarer deg pensjon.

Ung jente i dress

Sett deg inn i hvor mye du vil få i pensjon

Flere enn halvparten av oss kjenner ikke egen pensjonsordning, og mange av oss vet heller ikke hva man får utbetalt i pensjon. Planlegg din tilværelse som pensjonist tidlig og få større fleksibilitet til å velge selv når du vil ta ut pensjon.

Pensjonskalkulatoren er en beregning gjort fra NAV.

Test din pensjon med pensjonskalkulatoren

Få oversikt over økonomien

Bør du ha spareavtale?

Hva er fond?

Hvor mye sparer arbeidsgiver for deg?

Ønsker du å vite hvor mye din arbeidsgiver sparer for deg i pensjon? Logg deg inn i Spare-appen eller nettbanken for å få en oversikt.

Et nyttig tips er å undersøke din egen pensjon og vurdere om du har riktig aksjeandel i pensjonssparingen du har hos din arbeidsgiver. Her har du selv mulighet til å gjøre endringer som kan bety mye for hva du får utbetalt i pensjon. Er det lenge til du skal gå av med pensjon kan det være smart å øke aksjeandel for å øke sannsynligheten for gevinst over tid.

Hvordan kommer du i gang med pensjonssparing?

Det finnes mange måter å spare til pensjon på. Finn den måten som passer best for deg ved å tenke over disse tre viktige punktene.

Dette bør du tenke over:

Hvor lenge skal du spare til pensjon?

Sparing til pensjon er langsiktig sparing. Jo tidligere du begynner å sette av penger til pensjon, desto mer kan pengene vokse gjennom avkastning og renter over tid.

Hvor mye har du mulighet til å sette av til pensjon i måneden?

Få en oversikt over egen økonomi, fremtidige økonomiske mål og over hvor lenge det er til pensjonsalderen. Deretter kan du sette realistiske sparemål.

Vil du binde sparingen til pensjonsalder?

Individuell pensjonssparing (IPS) er en pensjonsspareordning med skattefordel. Du kan årlig spare opptil 15 000 kroner med 22% skattefradrag. Pengene er låst til du er 62 år og skal brukes til pensjon. Start sparing med IPS.

Huninvesterer sitter i en trapp

Unngå pensjonsknekken

Visste du at pensjonen fra arbeidsgiver i privat sektor ikke varer livet ut? Ikke alle er klar over at disse utbetalingene stopper når du fyller 77 år. Jobber du derimot i offentlig sektor varer tjenestepensjonen livet ut.

Mange av oss slutter å jobbe når vi runder 67 år, men du kan gå av med full pensjon fra fylte 62 år. Med full pensjonsutbetaling fra arbeidsgiver fra 67 til 77 år, består pensjonen deretter kun av alderspensjon fra folketrygden, eventuell AFP fra privat sektor, og det du selv har spart opp.

De fleste vil leve lenge etter de har fylt 77 år. For å unngå pensjonsknekken er det avgjørende at du selv sparer for å opprettholde en god levestandard i årene som er igjen

Et kvinnelige forbilde og en ung jente i en dress

Hvordan bør du planlegge pensjonsutbetalingene?

Mange av oss vil tilbringe mange år som pensjonister. Derfor er det er viktig å fortsette med de samme prinsippene du brukte for å spare opp pensjonen din. I stedet for å ta ut hele den private sparingen din på en gang, kan du redusere risikoen ved å justere aksjeandelen og ta ut en fast sum hver måned. Dette gir deg en stabil inntekt, samtidig som du fortsatt har mulighet for avkastning.

Quiz – Pensjon

Ta quiz og se hva du har lært om pensjon

huninvesterer Gruppebilde 7 jenter

Gratulerer, du har gjennomført siste modulen.

Bilde av noen som sitter på gulvet med Spare-appen på mobil

Start med fast sparing i Spare-appen

Last ned spare

*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB