Modul 8 – Hva er aksjer og hvordan kjøper du det?
Få innsikt i aksjer, hvordan du kjøper dem, og vurder om dette er investeringen for deg.
Hva er en aksje?
En aksje er et verdipapir, men enkelt forklart er det en eierandel i et aksjeselskap. Eksempler på kjente norske aksjeselskap er f.eks. DNB, Equinor og Telenor. Når du kjøper aksjer i et aksjeselskap, blir du en av eierne og det er antall aksjer du eier som avgjør hvor stort eierforhold du har i selskapet.
Invester i aksjer hvis du vil eie deler av et selskap, og har tid til å følge litt med
Som en av eierne i et aksjeselskap har du rett på din andel av verdiskapningen i selskapet. Hvis selskapet gjør det bra og har en utbyttepolitikk, vil du som eier kunne motta et kontant utbytte per aksje du eier enten årlig, halvårlig eller kvartalsvis. Dette kalles ofte direkteavkastning, avkastning du får utbetalt uten å måtte selge aksjene.
Det er viktig å huske på at aksjekursen kan svinge. Når selskapet går bra over tid, kan både selskapet og aksjene øke i verdi. Da har du muligheten til å selge aksjene dine til en høyere pris enn hva du kjøpte dem for, noe som gir deg aksjegevinst. Men husk, aksjekurs kan også gå ned, og det er en risiko for at investeringene dine kan bli verdt mindre. Som aksjonær har du også en stemme i hvordan selskapet drives. Du kan delta på selskapets generalforsamling og stemme.
Hvilke aksjer skal du kjøpe?
Hvilke aksjer du bør investere i avhenger av hvem du er, hvor god økonomi du har og hvilken risiko du er villig til å ta og kan leve med.
Det som er helt sikkert er at du ikke bør la det være helt tilfeldig.
Les om de ulike selskapene du er interessert i, sett deg inn i hva de driver med og hvor gode framtidsutsikter de har.
Husk at det er kostnader ved kjøp og salg av aksjer, også kjent som kurtasje, mulig gevinst bør dekke kostnadene med god margin.
Hvilke spareformer finnes?
Bør du ha aksjesparekonto?
Planlegg din pensjon
Investere for å tjene penger
Den vanligste grunnen til å investere i aksjer er for å tjene penger på dem. Som investor kan du tjene penger på to måter:
- Ved å få utbytte hvis, eller når aksjeselskapet går bra
- Ved å selge aksjene dine for mer enn hva du kjøpte dem for
Et selskap som drives godt vil kunne skape verdier over tid som langt overgår risikofri rente (bankrente). Øker verdien av selskapet vil også aksjene du eier i det normalt øke i verdi. Som aksjonær (aksjeeier) får du glede av verdiøkningen som gevinst når du selger aksjene dine igjen. Du kan også få avkastning underveis dersom selskapet har en utbyttepolitikk, det vil si gir ut deler av overskuddet kontant til sine aksjonærer.
Investere for å påvirke og hjelpe
Noen investerer i ulike selskap for å kunne påvirke hvordan selskapet drives. Alle aksjeeiere har rett til å gi forslag og stemme på selskapets generalforsamling. Du trenger gjerne mange aksjer for å få en sterk nok stemme til effektiv påvirkning, men det er mulig!
Enkelte vil kjøpe aksjer i et aksjeselskap fordi de ønsker å hjelpe en venn eller et familiemedlem å skape sin egen arbeidsplass, eller de vil bidra til å utvide eller redde driften av et selskap.
Det finnes utallige små aksjeselskaper i Norge. Disse er gjerne såkalte familieselskap, eller unoterte selskap.
Bør du spare i aksjer?
Hvis du liker å følge med på ulike selskaper og har penger å investere, så kan aksjer være et spennende investeringsalternativ for deg.
Det er potensielt mer risiko og tidkrevende å holde seg oppdatert på aksjemarkedet, men kan resultere i høyere avkastning. Med aksjer har du har også mulighet til å sette pengene dine i enkelte bedrifter du har troen på.
Quiz – Aksjer
Ta quiz og se hva du har lært om investering i aksjer.
Få enkle og ukentlige aksjetips
Her finner du aksjestrateg Paul Harpers ukentlige aksjetips på Oslo Børs.
Se aksjetipsene*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.