• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte
  • Hjem
  • Oppstartslos
  • Ide og forretningsplan
  • Penger og økonomi
  • Synlighet og nettverk
  • Maler og lenker
  • DNB NXT
  • Chatbot

Penger og økonomi

Når du skal starte og drive bedrift kommer du til å trenge penger. Her er våre beste råd.

Par betaler med kort på data

Du kommer til å trenge penger. Her er våre beste råd.

Friends, Family and fools

Den vanligste investoren er familie og venner, eller som de sier på engelsk: friends, family and fools. Ta vare på heiagjengen din, så vil de støtte deg gjennom tykt og tynt.

Folk som har trua

Før pengesekken går tom bør du lete etter medeiere og investorer som kan tilføre deg noe mer enn kapital. Gode eiere bidrar med sin erfaring og åpner dører med nettverket sitt. Gjør research og vurder kritisk hvilke investorer og medeiere du ønsker å samarbeide med. Slik unngår du å gjøre dårlige avtaler.

Hvert år arrangerer vi møteplassen DNB NXT, der vi samler gründere og investorer fra Norge og utlandet. Kanskje du treffer noen potensielle støttespillere her?

Nasjonal kronerulling

Crowdfunding, også kalt folkefinansiering, er en slags digital kronerulling. Du kan presentere din forretningsidé på en crowdfunding-plattform, og gjennom det be om finansiell støtte fra befolkningen. Les mer på Norsk Crowdfunding.no.

Digital møteplass for gründere og investorer

Å hente investorkapital er en av de viktigste men også mest tidkrevende aktivitetene som en startup i vekst gjør, og det tar tid vekk fra å bygge selskapet. Økosystemet for unoterte selskap er fragmentert og uoversiktlig.

For å gjøre det enklere å møte og tiltrekke seg investorer har vi sammen med CrowdWorks lansert DNB NXT Arena - en digital møteplass for investorer og gründere.

Oppstartslos forklarer: Bedre styring og kontroll

Planlegg for god økonomistyring i din bedrift

Video (3:15 min)

Les mer og kontakt Oppstartslos

Hvorfor er budsjetter så viktige? Realistisk budsjett er et viktig verktøy for bedriftens økonomistyring. Det er tre ulike budsjetter du bør kjenne til.

Investeringsbudsjett

Du kommer ingen vei med bedriftsplanleggingen før du vet hvor mye penger du trenger. Du bør derfor lage en oversikt over hva du må kjøpe eller investere i for å komme i gang. Skal du være konsulent holder det kanskje med en laptop, en mobil og midler til aksjekapital. I andre tilfeller trenger du kanskje mer utstyr for å komme i gang. Regn også gjerne med en god buffer for uforutsette kostnader som kan dukke opp. Banker og investorer kaller dette for et investeringsbudsjett. Et formelt ord, men i praksis er dette bare en detaljert og spesifisert oversikt over alt som må være på plass for at du skal kunne begynne å tjene penger.

Mal for investeringsbudsjett

Likviditetsbudsjett

Å beregne inntekter er kanskje den vanskeligste delen av det å sette opp et budsjett. Det er om mulig enda mer uforutsigbart enn utgifter, og kan inneholde elementer av ønsketenkning. Det kan ta tid å få innpass hos kunder, og det kan hende du må bearbeide dem lenger enn planlagt. Vær nøye når du setter opp hvor mye inntekt du kan forvente og ikke minst når du forventer at inntekten vil komme. Dette gjør du i noe som kalles et likviditetsbudsjett. Bruk gjerne malen vi har laget for å komme i gang.

Driftsbudsjett

Driftsbudsjett er et viktig planleggingsverktøy. Budsjettet viser den planlagte aktiviteten til selskapet gjennom året og ses opp mot faktisk regnskap. Derfor kalles det ofte for resultatbudsjett. Budsjettet gir deg oversikt over eventuelle avvik og gjør deg i bedre stand til å gjøre eventuelle tiltak for å få skuta på rett kjøl. Driftsbudsjettet er altså et viktig økonomisk styringsverktøy som brukes gjennom året for å fange opp uønsket utvikling tidlig og til å følge den økonomiske utviklingen til selskapet.

Patent og taushetsavtaler

Trenger ideen din beskyttelse?

Ideer kan ikke formelt beskyttes, men når de er realisert i form av et produkt eller tjeneste kan du få beskyttelse.

Du kan søke beskyttelse innenfor tre hovedområder:

Patentbeskyttelse

  • For at du skal kunne få patent må oppfinnelsen din være en praktisk løsning på et problem. Denne løsningen må ha teknisk karakter, ha teknisk effekt og være reproduserbar.

Varemerkebeskyttelse

  • Hvis du vil beskytte produktets eller bedriftens navn, logo eller slagord, er det varemerkeregistrering som er aktuelt.

Designbeskyttelse

  • Design handler om utseendet og formen til et produkt eller en del av et produkt. Både fysiske og ikke-fysiske gjenstander kan beskyttes, for eksempel grafiske symboler eller interiøret i en kafé.

Nyttige lenker:

Altinn har samlet nyttig informasjon om skatt, mva, drift og administrasjon.

Innovasjon Norge har mange verktøy for oppstart. Webinarer, støtteordninger og maler.

Er ideen din unik? Har du en strategi og finansiering? Har du sjekket markedet? Les mer på Patentstyret sine hjemmesider.

Ta betalt for jobben du gjør

Det er flere måter å ta betalt for varene du selger og jobben du gjør. Du kan ta betalt umiddelbart ved bruk av kontanter, betalingskort eller Vipps.

Salg av varer eller tjenester på kreditt skjer ofte ved bruk av faktura.

Regnskap er et 'must'

Du må ta en vurdering på om du vil føre regnskapet selv eller få inn en regnskapsfører.

Å føre regnskapet selv kan bidra til en bedre forståelse av bedriftens "indre liv", men det kan også ta fokus vekk fra det viktigste arbeidet, nemlig verdiskapningen.

Når bedriften vokser seg større velger mange en kombinasjon der du gjør deler av jobben, og regnskapsfører gjør resten, ev. at en regnskapsfører gjør alt.

Skatt og merverdiavgift

Skatt

Alle selskaper i Norge må betale skatt av inntekten de tjener. Det er selskapsformen din som avgjør om det er du som privatperson eller selskapet som skal betale skatten.

Skatteetaten arrangerer gratis kurs for deg som nettopp har startet bedrift.

Merverdiavgift

Moms/mva er en avgift på varer og tjenester som blir solgt i Norge. Du kan ikke momsregistrere deg før du har fakturert for 50.000 kroner.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB