Vedlikehold og skadeforebygging av bil
Hva vil du vite mer om?
Vedlikehold av bil og kjøretøy
Det er mye anbefalt vedlikehold du kan gjøre på egenhånd for å ta vare på bilen din. Regelmessig vedlikehold sikrer en tryggere bil som holder seg bedre i verdi – det er økonomisk smart bilhold.
Raske vedlikeholdstips for ditt bilhold:
- Sjekk oljenivå regelmessig
- Sjekk dekktrykket og mønsterdybden jevnlig
- Reparer lakkskader når de oppstår
- Hold bilen ren, utvendig og innvendig
- Vær rask med å fikse steinsprutskader
- Sørg for at vindusviskerne fungerer optimalt
- Pass på å ha nok spylervæske
- Unngå rustdannelse på bremser ved å jevnlig gjennomføre trygge, harde nedbremsinger
- Følg bilens anbefalte serviceprogram
Som kunde i DNB får du rabatt på mye av det du trenger til bil og vedlikehold. Se dine faste rabatter.
Reparer bilskader
Fått skade på bilen? Med forsikring i DNB får du rabatt på reparasjon av småskader som riper i lakk, bulker, kantkjørte felger og slitte frontlykter hos MPS Bilskade. Finn ut mer og se alle dine kundefordeler.
Unn bilen en garasje
Skal du ta ekstra vare på bilen utenom nødvendig vedlikehold, kan en garasje være en god investering. Da slipper den å stå ute i vær og vind. Det kan øke levetiden på bilen, og kanskje også verdien på boligen din? Søk om lån til garasje, og ikke glem å utvide husforsikringen til å også dekke den nye garasjen din.
Følg serviceintervaller
Oppretthold bilens kjøreevne og sikkerhet
Feil og slitasje kan føre til farlige situasjoner på veien.
Forleng levetiden på bilen
Hold motoren i god stand og forlenger bilens levetid.
Bedre ytelse gir en mer økonomisk bil
En velholdt bil gir bedre motor- og drivstoffeffektivitet.
Mindre forurensning og utslipp
En effektiv bil forurenser mindre og holder utslippene nede
Service koster, men minker faren for dyrere kostnader
Små feil kan repareres før de utvikles til dyrere feil.
Behold garantier
Garantier krever ofte at anbefalte serviceintervaller følges
Økt verdi når du selger bilen
En velholdt bil vil kunne ha større salgsverdi.
Enklere bilsalg
God servicehistorikk vil kunne gi et enklere bilsalg
Vurderer du å selge bilen?
Det kan lønne seg å ta jobben med å selge bilen selv. Enten du er erfaren eller selger din første bil, er det viktig å være godt forberedt.
Visste du forresten at du kan søke på registreringsnummer og beregn verdien på bilen i mobilbanken? Det er én av mange smarte funksjoner.
Skift dekk i tide, og sørg for riktig mønsterdybde og dekktrykk
Når bør jeg skifte dekk?
Når du bør bytte dekk kommer an på hvor i landet du bor og hvordan forholdene er der du er.
Mellom 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag bør du bytte fra sommerdekk til vinterdekk. I denne perioden er det også krav om å ha minimum tre millimeter mønsterdybde på dekkene. For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet fra og med 16. oktober til og med 30. april.
Husk likevel å alltid se an vær og føre. Sommerdekk skal aldri brukes på vinterføre, uansett årstid.
Reduser spredning av mikroplast
Bildekk er en av de største kildene til mikroplast i norsk natur. Når bildekk slites, frigjøres mikroplast som små partikler og forurenser luft, vann og jord.
Reduser spredningen av mikroplast fra bilkjøring:
- Kjøp dekk som er laget av resirkulert plast – det er mindre sannsynlig å brytes ned til mikroplast.
- Sjekk dekkene dine regelmessig for slitasje og hull – slitte eller skadde dekk slipper ut mer mikroplast.
- Vurdert å ta beina fatt når du kan? Jo mindre vi kjører bil, jo mindre forurenser vi.
Mønsterdybde
Mønsterdybden er avstanden fra mønsterets høyeste punkt til bunnen av dekkets spor. Riktig mønsterdybde på dekk er viktig for å opprettholde et godt veigrep og sikkerhet på veien.
Du bør bytte dekk når dybden på mønsteret er mindre enn 1,6 mm. Mønsterdybden på sommerdekk bør være minst 3 mm for å opprettholde et godt veigrep og sikkerhet på vått føre. Mønsterdybden på vinterdekk bør være minst 4 mm for å opprettholde et godt veigrep og sikkerhet på snø og is.
Dekktrykk
Riktig lufttrykk i dekkene gir en sikrere kjøretur. Dekktrykk påvirker mye, blant annet bilens effektivitet, kjøreegenskaper, veigrep og slitasje. Å ha riktig lufttrykk i bildekkene er derfor viktig: det er mer økonomisk, sikrere og bedre for miljøet.
Moderne biler vil ofte varsle ved feil lufttrykk i dekkene. Det kan likevel være lurt å gjøre det til en vane å sjekke trykket jevnlig, for eksempel når du er innom en bensinstasjon, før langturer og alltid etter dekkskifte.
Veldig mange bensinstasjoner har utstyr for å fylle luft og sjekke dekktrykk. Du finner riktig trykk i bilens instruksjonsbok, eller ofte i dørkarmen, på innsiden av tanklokket eller i motorrommet. Når du vet riktig trykk, kan du sjekke og fylle luft i dekkene dine på bensinstasjonen.
Dekkskift: Slik skifter du hjul på bilen
Du bør skifte dekk hvis mønsterdybden er feil. I tillegg virker alder, slitasje og tilstand, og selvfølgelig sesong inn på når du bør bytte dekk. Det er viktig å følge produsentenes anbefalinger og sjekke dekkene nøye. Dekk over 5 år bør byttes.
De fleste har to sett hjul til bilen – ett for hver sesong, slik vi må i Norge. Når du skal bytte hjul trenger du jekk og passende hjulmutternøkkel.
Dekkskift: Slik skifter du hjul
- Finn et flatt underlag å plassere bilen på.
- Sørg for at brekket er på.
- Bruk en god jekk og plasser den riktig slik instruksjonsboken beskriver. Aldri beveg deg under en bil som er jekket opp.
- Løsne hjulmutterene før du så jekker bilen opp.
- Ta av hjulmutterene med hjulmutternøkkelen og løft av hjulet.
- Sett på nytt hjul og stram hjulmutterene med håndkraft. Sørg for at det nye hjulet er plassert riktig med tanke på rulleretning.
- Senk bilen med jekken og stram så til hjulmutterene ordentlig.
- Sjekk lufttrykket og sørg for at det er riktig trykk ift. bilens manual.
- Når du har kjørt noen mil bør du sjekke om hjulmutterene sitter fast og etterstramme om nødvendig.
Rabatt på dekkhotell, dekkskift og -service
Hvorfor vaske bilen?
Å vaske bilen regelmessig er viktig for å opprettholde både utseendet og tilstanden til kjøretøyet, og dermed verdien. Når du vasker bilen med jevne mellomrom, fjerner du skitt, støv, salt og andre kjemikalier som over tid kan skade bilens lakk og føre til misfarging, slitasje, rust og korrosjon.
Skitne vinduer og speil kan redusere sikten og øke risikoen for ulykker. Ved å holde rutene og speilene rene, får du bedre sikt og øker sikkerheten for både deg selv og andre trafikanter.
Inne i bilen samler det seg støv, smuss og bakterier. Vasker du interiøret regelmessig, holder du bilen ren.
Det anbefales å vaske bilen grundig minst en gang i måneden, men hyppigheten kan variere avhengig av værforhold, kjøremønster og personlige preferanser.
Mange bensinstasjoner har vaskehall du kan benytte deg av. Da kan du også ta i bruk fordelen i kredittkortet ditt, som gir rabatt på alt du handler på bensinstasjoner.
Slik vasker du bilen
6 resultater
1. Gjør klar utstyret du trenger og finn et sted med skygge
Du trenger en bøtte, vaskesvamp, bilshampo, avfettingsspray, tilgang til vann og høytrykksspyler, mikrofiberklut eller pusseskinn, og eventuelt voks eller poleringsmiddel hvis du planlegger å gå grundig til verks og polere bilen.
Du bør unngå direkte sollys når du vasker bilen utvendig. Finn heller et skyggefullt sted, så unngår du skjolder og et dårlig resultat.
2. Avfetting
Avfettingsmiddel skal sprayes på tørr bil, men må ikke tørke på lakken. Spray på middelet rundt hele kjøretøyet, under vinduene og nedover. Følg anvisningen til produktet du bruker: La middelet virke i anbefalt tid før du spyler bilen med en høytrykksspyler. Et tips er å bruke høytrykksspyler til å legge et lag med såpe oppå avfettingen etter den har virket noen minutter, før du spyler av.
På vinteren bør du som regel alltid avfette bilen. Andre årstider, når bilen ikke er veldig skitten, er det ikke alltid nødvendig å være like grundig.
3. Spyl bilen
Spyl bilen skikkelig, fra taket og nedover. Ikke glem å spyle hjulbuer, felger og inn mot bremsene. Det er mye skitt og veisalt som kan gjøre skade hvis det blir sittende for lenge på bremsene. Vær varsom med høytrykkspyleren. Den har mye kraft og kan gjøre skade på skjøre bildeler.
4. Håndvask med såpe, bøtte og svamp før du spyler av
Fyll en bøtte med vann og bilshampo eller -såpe. Vask bilen fra topp til bunn. Det lønner seg å bytte vann og skylle svampen jevnlig. Samler det seg mye sandkorn og grus i svampen, bør du bytte den for å unngå riper. Ikke la såpen tørke på lakken – det gir et skjoldete resultat. Det kan derfor være lurt å ta én side av bilen om gangen, så du rekker å spyle av såpen før den tørker. Avslutt med å vaske felgene.
5. Tørk av bilen
Sett av tid til å tørke bilen for et bedre resultat, det gir mindre risiko for skjolder fra vanndråper som trekker til seg støv og pollen. Bruk en litt fuktig, ren mikrofiberklut eller et pusseskinn når du tørker av bilen.
6. Polering
Har du gjort en grundig vask og ønsker å bevare bilen ren lengst mulig og beskytte lakken ved å forsegle den med polering.
Ved polering vil lakken få en glattere, beskyttende overflate, hvor skitt, sand og støv ikke fester seg like godt.
Følg alltid bruksanvisningen på poleringsmiddelet du velger. Det finnes ulike typer polering med ulike fremgangsmåter, både polish og voks. Noen egner seg best for hånd, mens andre gir et bedre resultat med poleringsmaskin.
1. Rydd og kast søppel
Søppel og annet rusk samler seg fort opp. Ta en skikkelig opprydning: Se gjennom hanskerom, koppholdere, sidelommer og andre steder hvor rot samler seg. Kast alt du ikke trenger.
Du kan også vurdere å rydde bilen for ting du ikke skal kaste, men som kanskje ikke trenger å bo i bilen. Desto færre løse gjenstander, desto lettere å holde bilen ryddig.
2. Ta ut og vask mattene
Ta ut alle gulvmatter og spyl de med høytrykksspyler eller hageslange. Deretter skrubber du de med såpe og en kost eller svamp, før du spyler de på nytt. Når du er ferdig, legger du mattene til tørk.
3. Støvsug
Når alle løse gjenstander og gulvmatter er ute av bilen, passer det å støvsuge den. Støvsug alle kriker og kroker og steder hvor rusk og støv samler seg. Vær ekstra nøye med å støvsuge i, rundt og under setene. Bruk gjerne et egnet munnstykke for å støvsuge seteputene og i sprekkene mellom dem. Det er lurt å flytte setene fram og tilbake for å komme lettere til. Ikke glem å støvsuge bagasjerommet til bilen.
4. Vask dørkarmer
På innsiden av alle dører samler det seg mye skitt. Åpne dørene og vask i og rundt dørkarmene. Husk å tørke av med en klut for å fjerne all fuktighet når du er ferdig.
5. Vask frontrute og andre vinduer
God sikt er viktig når du kjører bil. Vask innsiden av frontruten og andre vinduer regelmessig. Gjør som du pleier å gjøre i boligen din, bruk vanlig vindusvask og mikrofiberkluter; en til å vaske med og en til å tørke av.
Når du vasker, er det lurt å samtidig se etter skader og riper på rutene, som bør fikses.
6. Vask resten: dashboard, skjermer, ratt og seter
Rundt knapper, på skjermer og på rattet, og alle andre steder du tar på blir skittent og trenger en vask. Bruk en litt fuktig klut, og eventuelt et egnet rengjøringsmiddel, og tørk forsiktig av.
På skinninteriør bør du bruke egnet skinnrens og eventuelt krem. Det finnes midler som er spesiallaget for bilinteriør, enten det er skinn eller tekstil, som kan være verdt å investere i.
Et annet tips er å alltid ha tilgjengelig engangs interiørwipes, i tilfelle du skulle være uheldig å søle mens du er på veien.
Sikker parkering
Unngå å parkere i utsatte områder
Velg en trygg og godt opplyst parkeringsplass når du parkerer bilen din. Hvis det er mulig, parker på en plass som er synlig fra et vindu eller et kameraovervåket område.
Det kan også være lurt å velge parkeringsplass med omhu. Kanskje er det bedre å parkere litt lenger unna der du skal, i forhold til å for eksempel parkere nærmere, men trangere og mer skadeutsatt?
Parkeringsskade uten bonustap
Visste du at med vår bilforsikring slipper du bonustap ved parkeringsskade? Det gjelder når bilen er under 6 år gammel og er forsikret med toppkasko. Du må vite når og hvor skaden inntraff.
Lås bilen
Det høres kanskje enkelt ut, men manger glemmer faktisk å låse bildører og lukke alle vinduer og soltak når de parkerer bilen.
Ikke legg igjen verdisaker
Mange tyver benytter muligheten når det er enkel tilgang på verdisaker. Gjør det vanskeligere for tyver: Ikke la verdifulle gjenstander, som pc, mobil, solbriller, hus- og bilnøkler, og lommebok, ligge synlig i en parkert bil.
Ta forholdsregler
Vær varsom med å legge til eksakt hjemadresse i bilens GPS. Det gjør det enklere for biltyver å først stjele bilen din for så å kjøre til et tomt hus og stjele verdisaker du har hjemme.
Du bør også være forsiktig med å legge igjen hus- og bilnøkler i en parkert bil – det gjør et eventuelt biltyveri raskere å gjennomføre og det blir enklere å bryte seg inn hjemme hos deg.
Bruk håndbrekk
Du bør alltid bruke håndbrekket, eller parkeringsbremsen, når du parkerer, spesielt i skråninger og på ujevne underlag sånn at bilen ikke blir satt i bevegelse.
Parker med "nesa" ut
Parkeringsplasser kan ofte være vanskelig å navigere på, med svært mange elementer som bidrar til økt stress. Det er en dårlig kombinasjon når du kjører bil.
Derfor anbefales det å stort sett rygge inn i parkeringslommen ved parkering. Det er et enkelt grep som gir deg bedre sikt og kontroll ved utkjøring. Det reduserer risikoen for ulykker.
Skal du lade el-bilen?
Husk at det er ulovlig å lade elbilen i vanlig stikkontakt, med mindre det er nødlading eller du installerte fast ladepunkt eller industrikontakt før 2023, som fulgte kravene fra DSB. Lading av bil i vanlig stikkontakt, uten å følge lovpålagte krav, kan i verste fall føre til brann og avkortning på forsikringen. Vanlige stikkontakter er ikke designent for å tåle elbillading, og skulle det oppstå brann er det ikke uvanlig at det skjer i sikringsskapet ditt – ikke i selve bilen eller laderen.
Ved fast lading av elbilen nå, må du ved nyinstallasjon ha ladeboks med type 2-kontakt. Reglene gjelder både hjemme og på hytta, for både el- og hybridbiler.
På utkikk etter ny elbil? Sjekk ut Grønt billån.
Trygg parkering ved flom eller uvær
Et villere, våtere og varmere klima fører til mer ekstremvær som gjør at vi bør sikre det vi eier ekstra godt.
Slik kan du parkere tryggere ved uvær:
- Følg med på værmeldingen. Da er det lettere å stille forberedt på kommende vær.
- Velg en trygg parkeringsplass. Unngå å parkere under trær, stolper eller andre ting som kan falle ned og skade bilen.
- Hvis været er ekstremt dårlig, bør du vurdere om du skal unngå å kjøre bil til forholdene er bedre.
- Unngå å kjøre gjennom dype vanndammer. Dette kan føre til vannskader på bilen.
- Ved lyn og torden, unngå å parkere eller oppholde deg under trær og andre høye gjenstander.
Bruk steinsprutplaster
Det er viktig å holde avstand til kjøretøy foran for å unngå steinsprut. Dersom du får steinsprut bør du stoppe og klistre på et steinsprutplaster for å unngå at skaden forverrer seg. Det er derfor anbefalt å ha steinsprutplaster liggende i bilen.
Du kan bestille steinsprutplaster av våre samarbeidspartnere Cary og Hurtigruta Carglass.
Det er enkelt å bruke plasteret. Alt du trenger å gjøre er plassere plasteret på steinsprutskaden så fort det har skjedd.
Husk likevel at steinsprutplaster er et midlertidig "plaster på såret", ikke en permanent løsning. Du bør bestille time for utbedring så fort som mulig.
Alle våre bilforsikringer med kasko dekker skader på vindusruta.
Skru på mobilens kjøremodus
Å bruke mobiltelefonen mens du kjører, øker risikoen for trafikkulykker. Den tar oppmerksomheten bort fra veien og trafikken rundt deg. Skal du bruke mobiltelefonen mens du kjører, er det krav om handsfree. Bryter du forbudet mot bruk av håndholdt mobil når du kjører bil, får du både bot og prikker på førerkortet. Et tips er å bruke mobilens "kjøremodus" mens du kjører. Når den er aktivert, vil telefonen bli mindre distraherende.
Sett iPhone i kjøremodus
- Gå til Innstillinger og velg på «Fokus»
- Trykk på plusstegnet, og deretter «Bilkjøring».
- Velg «Neste», følg instruksjonene på skjermen og still inn de alternativene du vil bruke.
- Trykk på «Ferdig».
Sett Android-telefon i kjøremodus
- Gå til «Innstillinger».
- Velg «Sikkerhet og nødsituasjoner».
- Velg «Kutt lyden til varsler mens du kjører».
- Aktiver modus og tilpass.
Gjelder Samsung. Oppsett på andre Android-enheter kan variere
Ta en pause om du er sliten eller trøtt
Det er lett å bli trøtt og ukonsentrert på lange kjøreturer. Derfor er det lurt å ta pauser underveis. Det gir deg muligheten til å hvile og hente deg inn, sånn at du kan skjerpe konsentrasjonen i trafikken.
Tretthet er en vanlig årsak til trafikkulykker. Du reagerer tregere og får redusert evne til å vurdere situasjoner når du er trøtt. I verste fall kan du sovne bak rattet.
Det er ingen regler for når du bør ta pause, men en anbefaling er å ta pause annenhver time når du kjører lange avstander, eller å ta pause når du føler deg sliten.
Du kan for eksempel stoppe på en rasteplass eller bensinstasjon, slapp av eller ta deg noe å spise og drikke.
Hold deg oppdatert på trafikkregler og kjøreteknikker
Unngå distraksjoner i bilen
Dropp forstyrringer som mobilbruk, justering av radio og GPS
Følg fartsgrenser
De er basert på sammenhengen mellom fart, risiko og ulykker.
Hold tilstrekkelig avstand til biler foran deg
Du bør ha minst to sekunders avstand å reagere på.
Tilpass kjøringen etter værforholdene
Ta hensyn til forhold som regn, snø, temperatur eller tåke
Tilpass kjøringen etter miljøet rundt
Ta hensyn til veiarbeid, skoler, tettbygde strøk og type vei
Bruk alltid bilens sikkerhetsutstyr
Bruk setebelter, barnesikring, hodestøtter og mer.
Sør for at bilen er i orden
Fungerer lys, blinklys, bremser og annet som det skal?
Vær nøye med å følge trafikkregler
Respekter skilt, signaler, medtrafikkanter og fotgjengere.