Økonomiske råd om bil og kjøretøy
Kjøpe bil
Det er en rekke ting du må tenke på når du skal kjøpe bil. Men ved å være nøye og gå gjennom vår sjekkliste, øker du sjansen for et godt bilkjøp
Når du kjøper bruktbil bør du
- Vit hva slags bil du trenger – tenk igjennom behov og hvor mye penger du vil bruke
- Sjekk markedet og les grundig igjennom annonsen
- Undersøke bilen nøye
- Sjekk heftelser
- Prøvekjør bilen
- Skriv kontrakt
- Ha bilforsikringen i orden
- Vurder hvordan du skal finansiere bilkjøpet
- Huske å omregistrere bilen
- Det kan være lurt med bombrikke
Råd om bilkjøp fungerer også for andre kjøretøy.
Kjøpe ny, brukt eller lease?
Alle valg har sine fordeler og ulemper. Se de to viktigste fordelene og ulempene ved de tre alternativene, og husk at det aller viktigste er å velge bil etter behov
Ny bil
+ "Nybilfølelsen"
+ Minimalt med drifts- og serviceutgifter
– Stort verdifall når den tas ut av butikken
– Stort økonomisk utlegg
Bruktbil
+ Rimeligere bil med lavere verdifall
+ Redusert risiko på grunn av teknologiutvikling
– Høyere driftskostnader
– Større sjanse for uforutsette hendelser
Leasing
+ Lav kapitalbinding og forutsigbare kostnader
+ Redusert risiko på grunn av teknologiutvikling
– Du eier ikke bilen selv
– Risiko for kostnader når bilen skal leveres tilbake, såkalt "påkost".
Selge bil
Det kan lønne seg å ta jobben med å selge bilen selv. Enten du er erfaren eller selger din første bil, er det viktig å være godt forberedt.
Når du selger bilen:
- Sett en realistisk pris
- Klargjør bilen – kanskje bør du ha den på service eller en test før du legger den ut for salg?
- Annonser bilen og ta mange, gode bilder
- Forvent at kjøper vil prøvekjøre, husk å ha forsikring i orden
- Skriv kontrakt
- Innfri dine heftelser
- Oppgjør og overlevering – vær sikker på at pengene er overført og sørg for at salgsmelding er send inn
- Kjøper må betale omregistreringsavgift
- Si opp eller flytt forsikring
- Har du bombrikke, må du si opp eller flytte den.
Viktige ord
Kostnader ved bilhold
Fått fartsbot?
Bøter svir på økonomien, og det aller beste er selvfølgelig å kjøre pent og i henhold til trafikkreglene. Skulle du likevel få en bot, bør du betale den ved forfall. Slike bøter er statlige krav og bør prioriteres for å unngå å havne i økonomiske utfordringer.
Unn bilen en garasje
En garasje kan være en god investering for bilen. Den slipper å stå ute i vær og vind, du slipper å skrape og måke bilen for snø. Det kan øke levetiden til bilen, og kanskje også verdien på boligen din? Søk om lån til garasje, og ikke glem å utvide husforsikringen til å også dekke den nye garasjen din.
Parkering er uansett en kostnad du må tenke på ved bilhold. Parkerer du i områder med avgifter, kan dette utgjøre en stor kostnad som du bør ta høyde for.
Laderabatt på elbil
Visste du at du kan få rabatt på lading av elbil med Mastercard fra DNB?
Sjekk ut el-bil laderabatt og kutt kostnader på bilholdet ditt.
Rabatt på alt du handler på bensinstasjoner
Bruk Mastercard fra DNB og handle med rabatt på bensinstasjoner. Rabatten gjelder alt du handler på bensinstasjon: Drivstoff, mat og snacks kan bli dyrt over tid. Bruker du Mastercard fra DNB sparer du litt hver gang.
Forsikring
Hva bil- og kjøretøyforsikring koster deg avhenger av flere ting, som for eksempel bilens alder, modell og hva vi vet om deg. Husk at du kan få rabatt ved å samle forsikringene dine hos oss.
Trafikkforsikringsavgift
Forsikringsselskapene er pålagt på vegne av staten å kreve inn trafikkforsikringsavgift for ansvarsforsikrede kjøretøy. Avgiften kreves inn sammen med den obligatoriske ansvarsforsikringen.
Lån
Finansierer du bilen med et billån, må du regne med lånekostnader. Noen lån er gunstigere enn andre – visste du at du kan få grønt billån til en gunstigere rente?
Verditap
Biler mister verdi over tid. Som regel er verdifallet størst i starten av bilens levetid, men du må regne med et verdifall uansett om du kjøper ny eller gammel bil. Ikke glem at tilstand har mye å si for verdien på en bil. Med andre ord lønner det seg å ta vare på bilen du eier.
Service og vedlikehold
Du må regne med betydelige utgifter til vedlikehold, og for gamle biler bør du sette av en ekstra buffer til reparasjoner. Bensin, olje og dekk-slitasje vil med vanlig bruk koste deg mange tusen i året. I tillegg kommer andre utgifter til vedlikehold, EU-sjekk og service.
Hva gjør jeg ved viltpåkjørsel?
Husk at du har krav om å melde i fra ved viltpåkjørsel.
Sikre stedet
Handle raskt, men sikkert. Sett på varsellys, plasser bilen på en måte som ikke skaper farlige situasjoner i trafikken, og ta på deg en refleksvest. Sett også ut en varseltrekant. Kontakt nødhjelp først hvis det har skjedd en alvorlig ulykke.
Meld fra til Politiet
Meld fra til politiet på telefon 02800 hvis du har kjørt på og skadet et dyr. Politiet vil varsle viltnemnda, som er ansvarlige for å ta seg av skadde eller døde dyr.
Husk også å merke hvor du er og hvor dyret forsvant, for eksempel ved å sette opp midlertidige merker eller ta bilder av området.
Forsikring
Skade på bil eller annet kjøretøy? Så lenge du melder i fra om påkjørselen til Politiet og viltnemnda, vil du ikke få bonustap hos oss. Egenandelen vil også bli redusert.