• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Hjem
  • Forbilder
  • Investering
  • Akademiet
  • Arrangementer
  • Rådgivning
  • Gründer
  • Tester
  • Faktaoversikt
Huninvesterer gruppebilde av barn

Slik finansierer du gründerdrømmen

Hvor mye trengs og hvordan får man tak i kapital? Her er fem gode finansieringstips.

1. Hva, hvordan, hvor mye

– Før du kan dra ut og skaffe penger må du vite tre ting: hva er ideen din, hvordan skal den settes ut i livet, og hvor mye vil det koste, sier Holter.

Aller først bør du derfor jobbe systematisk med ideen din. Tenkt gjennom hva du vil gjøre og hvilke behov ideen din skal dekke. Det må være et produkt eller en tjeneste som folk faktisk vil betale for. Det er mye å tenke på i planleggingsfasen, så det kan være lurt å bruke en god mal som Business Model Canvas eller Lean Canvas. Tenk finansiering tidlig, og lag et budsjett for å finne ut hva kapitalbehovet ditt er og hvilke investeringer du må gjøre. Trenger du hjelp i denne fasen kan du kontakte våre oppstartsrådgivere.

2. Undersøk støttemuligheter

Selv om nåløyet er trangt, finnes det mange ulike støtteordninger for de som vil starte egen bedrift. Sjekk ut Altinn sin oversikt over alle offentlige støtteordninger. Undersøk også om kommunen og fylket du bor i har ordninger og stipender. Særlig hvis bedriften skaper arbeidsplasser i en mindre kommune eller er startet av kvinner, kan det være stipender å hente i kommunale næringsfond. Sjekk også Innovasjon Norge, NAV og Legathåndboken for andre støttemuligheter og stipender.

3. Invester i ditt eget selskap

Når du trenger penger mest, er det færrest som er interessert i å investere eller gi deg lån. Risikoen er alltid størst i starten og ofte er man avhengig av private bidragsytere i denne fasen, enten det er familie, venner eller penger fra egen lomme. Før du sier opp jobben og satser for fullt, er det lurt å ha en god egenkapital på lager. Kanskje kan du kombinere jobb og bedrift i begynnelsen til du ser at ideen din er realiserbar og dette faktisk kan bli noe av? Bruker du egenkapital vil det også reflektere positivt når du eventuelt skal søke etter investorer eller lån i banken. Vis at du klarer å beherske den første delen av prosjektet selv og at du virkelig tror på ideen. Hvem er interessert i å investere i selskapet ditt, hvis du ikke engang er det selv?

4. Kunsten å overbevise investorer

– Forskning viser at det jevnt over investeres mindre i kvinnelige gründere enn mannlige. Ved å forberede deg godt og forstå hva investorer ser etter øker du sjansene dine, sier Holter.

Det kan være nyttig å planlegge møter med potensielle investorer nøye. Finn noen som er relevante innenfor ditt felt og sett deg godt inn i hva de jobber med og hvordan de tenker. Ofte har man ikke mer enn en 3-4 minutter på å overbevise. For at noen skal ville investere i selskapet ditt må det lønne seg for dem, og investorer er ofte opptatt av realistiske og konkrete mål. Presenter hva du har gjort så langt og ha gjerne en prototype klar. Hvis du løser et problem i samfunnet, la fokuset ligge på hva du løser, ikke hvordan. Er du usikker på om det holder mål kan du kontakte våre oppstartsrådgivere for veiledning.

5. Hva med banklån?

Mange tar kontakt med banken for å få finansiering til oppstartbedriften sin. Det kan la seg gjøre, men det er viktig å være klar over at bankfinansiering vanligvis krever at bedriften har inntekter å vise til. Har du enda et stykke igjen før du har inntekter, må du vanligvis ty til egenkapital, støtteordninger og investorer.

– Dersom du skal søke lån i banken er det viktig å ha alt på stell. Presenter en forretningsplan og detaljert budsjett, og vis at du har betjeningsevne. Banken må tro på prosjektet ditt, og på at du faktisk har gode muligheter for å lykkes, sier Holter.

Kristin Berg Holter

Kristin Berg Holter jobber til daglig som oppstartsrådgiver

Her kan alle som har en drøm om å starte for seg selv få råd og veiledning til alt fra planlegging og etablering, til økonomistyring og markedsføring.

Et tema som stadig går igjen er spørsmålet om finansiering.

– Vi ser at kvinnelige gründere får mindre kapital enn mannlige, og erfarer at kvinner med fordel være litt mer frampå når det kommer til kapital og finansiering, sier Holter.

DNBs oppstartsrådgivere kan hjelpe deg med å lykkes med finansiering av din gründerdrøm.

huninvesterer portrett

5 tips for deg som ønsker å bli grunder

Les mer

Bli kontaktet av en rådgiver

Få mer kunnskap om oppstart
Nicoline Lysholm

Et markedsførings­eksperiment ble til to bedrifter

Les historien

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB