Korona øker forskjellen på fattig og rik:
Et økende antall husholdninger betaler nå ikke faste utgifter som strøm og telekomtjenester.
Det viser tall fra Norges største inkassoselskap, Lindorff.
- Vi ser nå en klar økning i husholdninger som ikke betaler faste utgifter som man normalt prioriterer å betale. Dette tyder på at flere har fått dårligere råd under pandemien, sier administrerende direktør i Lindorff, Siv Hjellegjerde Martinsen, i en pressemelding.
Som mangeårig programleder i "Luksusfellen" erfarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, at mange unnlater åpne å post når de begynner å få betalingsproblemer.
Betaler du ikke regninger, får du purringer, og da blir det mye dyrere og dermed mye vanskeligere å betale
- Det hjelper ikke. Tvert imot, det gjør det bare langt verre. Betaler du ikke regninger, får du purringer, og da blir det bare mye dyrere og dermed mye vanskeligere å betale, advarer hun.
Forbrukerøkonomen er tydelig på at jo før du bestemmer deg for å ta tak i betalingsproblemene, jo bedre.
- Det første du må gjøre er å få oversikt over regningene, finn ut hvem du skylder penger og hvor mye du skylder.
Sandmæl oppfordrer alle som har fått eller begynner å få betalingsproblemer til å se om de kan redusere forbruket sitt.
- Bruk funksjonen «pengebruk» i mobilbanken og se om du har noen «pengesluk» som du kan kutte ut. Sett deretter opp et budsjett der du prioriterer regningsbetaling.
Hun oppfordrer også til å ta kontakt med banken for å få hjelp til å finne en løsning – før problemene blir for store.
- Sjekk om du kan få avdragsfrihet en periode. Har du kredittkortgjeld eller dyre smålån, sjekk også om du kan få en bedre rente hvis du samler dem.
Sandmæl forklarer hva som skjer hvis du ikke betaler purringene.
- Da får du varsel om inkasso. Betaler du ikke da heller, får du en betalingsanmerkning, og det bør du prøve å unngå, sier hun.
En betalingsanmerkning er enkelt forklart en utestående inkassosak. De som har betalingsanmerkning kan oppleve å møte stengte dører både når de skal leie bolig, ta opp boliglån eller søke jobb.
- Har du det vil også arbeidsgivere og utleiemeglere kunne se at du ikke har økonomien på stell. Du får heller ikke åpnet mobilabonnement, advarer Sandmæl.
Lindorff-sjefen er bekymret over at forskjellene på fattig og rik ser ut til å øke på grunn av pandemien:
- Tallene viser at det er spesielt de med lav lønn som rammes, mens det kan se ut til at mange med høy lønn har fått det bedre økonomisk, sier hun.
Ifølge Lindorffs analyse snudde inkassoutviklingen i fjerde kvartal i fjor etter at selskapet så langt i 2020 hadde sett en generell nedgang i inkassokrav i Norge. Nedgangen skyldtes ikke at flere var i stand til å gjøre opp for seg, men var i stor grad drevet av kreditorer som lot være å sende inkassokrav og ga betalingslettelser i et ekstraordinært omfang.
- Vi forventer derfor en økning i både inkassosaker og konkurser når de ekstraordinære pandemitiltakene opphører, konkluderer Martinsen.