Stadig flere unge putter regninger i glemmeboka. Det kan lede til en betalingsanmerkning.
– En betalingsanmerkning kan få fatale konsekvenser, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.
Unge med betalingsproblemer skylder stadig mer penger. Over 50.000 unge i alderen 20–30 år har betalingsanmerkninger, viser ferske tall fra Lindorff.
I snitt skylder de 53.919 kroner hver, en økning på syv prosent.
Slik kommer du deg ut av gjeldsfloka
Mobilregningen er den regningen flest sliter med å betale, etterfulgt av offentlige avgifter og utgifter relatert til varehandel, for eksempel shopping på nett.
– Å starte voksentilværelsen med betalingsproblemer, er ingen god start. Jeg får mange henvendelser fra unge som forteller at de har mistet nattesøvnen på grunn av ubetalte regninger. De tør verken fortelle det til venner eller familie.
Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, er det hele fire av ti unge som ikke vet konsekvensene av en betalingsanmerkning.
– «Om jeg bare hadde visst» er en setning jeg hører alt for ofte, sier Sandmæl.
– Jeg tror det ville vært langt færre unge med betalingsanmerkninger hvis de hadde hatt bedre kompetanse om privatøkonomi, legger hun til.
Les også: Vikig å lære barna sunt pengevett
Får man én betalingsanmerkning som ung, er det som å sette voksentilværelsen på vent, forteller Sandmæl.
– Jobb- og boligdrømmen kan gå i tusen knas. Selv det å leie en bolig eller få et mobilabonnement, kan by på problemer, sier hun.
De aller fleste har gjort noen små eller store økonomiske feilgrep. Det kan være alt fra å ikke ha samboerkontrakt når forholdet ryker, få baksmell på skatten, motta inkassovarsel eller å ha brukt kredittkortet litt vel flittig.
– Listen er lang, og her kan vi lære mye av hverandre.
Dette skriver Statens innkrevingssentral om betalingsanmerkninger
Dette skriver Finansportalen om betalingsanmerkninger