Hva vil det si å bufre?
Å bufre betyr ikke at du skal avstå fra å bli med på ting du har lyst til eller kjøpe ting du trenger.
Det går utover det å redusere utgifter og spare litt penger her og der. Det handler vel så mye om det å skape en bevissthet rundt hvordan vi bruker pengene våre og å ta veloverveide valg når det gjelder økonomien vår.
Når du bufrer vil du raskt oppleve betydningen av å gjøre små endringer i hverdagen, og hvordan du kan oppnå større økonomisk frihet og en følelse av økonomisk balanse.
Å bufre
(bu'fre) - verb
Refererer til det å tenke litt annerledes rundt hverdagsøkonomien og aktivt spare penger ved å gjøre små, men jevnlige justeringer i ens forbruksvaner.
Formålet er å bygge opp en økonomisk buffer
Bufre betyr å
Spare små beløp her og der
Ta små økonomisk smarte valg i hverdagen
Reparere noe som er ødelagt fremfor å kjøpe nytt
Tenke seg om en ekstra gang før man impulskjøper
Kjøpe brukt når du kan
Spise hjemme og møte gjengen etterpå
Hvorfor alle burde ha en økonomisk buffer
Med lite oppsparte midler kan en oppvaskmaskin som ryker, eller en bil på verksted, fort bli en utfordring. Da er det fort gjort å hente frem kredittkortet eller ta opp forbrukslån, som igjen kan hindre deg i å få grep om økonomien. Derfor er det å ha en bufferkonto det første og viktigste du bør foreta deg for å få større økonomisk trygghet.
Hvor mye du bør ha i buffer
Hvor mye og ofte det er anbefalt at du bufrer, avhenger av livssituasjonen din. Her finnes det ikke noe fasitsvar. Men det er ulike føringer for om du er student, har barn, eier hus og bil eller leier.
Vi anbefaler at du har en buffer på:
- Studenten som leier: 5000 kroner
- Ung med fulltidsjobb og leilighet: 10 000 – 15 000 kroner
- Enslig med barn: 20 000 og oppover
- Par med barn, bil og rekkehus/hus: 30 000 kroner og oppover
Sett opp din bufferkonto
Første steg i bufring er å sette opp en bufferkonto.
Stegene for å åpne en bufferkonto:
- Logg inn i nettbanken
- Gå til "Dagligbank og lån", deretter åpner du ny konto
- Opprett ny sparekonto, kall den gjerne "bufferkonto"
- Du har nå din egen bufferkonto
Bufferkonto er til for å bruke i situasjoner der du får uforutsette utgifter. Du kan enkelt opprette bufferkonto i DNB.
Hvordan kan du bufre?
Det er mange måter du kan bufre på. Det viktigste er at du er mer bevisst rundt din egen økonomi og tenker deg om en ekstra gang før du kjøper noe.
- Drag & Drop funksjonen i mobilbanken
Du kan enkelt overføre penger mellom to kontoer kun ved å dra den ene kontoen over bufferkontoen. Dette gjør at du slipper alle stegene med å overføre penger mellom kontoer i nettbanken. Sjekk ut mobilbanken og test drag and drop funksjonen - Sett av penger hver gang du drar kortet med Morsom Sparing
Når du setter av penger hver gang du bruker kortet blir du kanskje mer bevisst på hvor ofte du gjør det. Kanskje gjør dette at du bruker mindre penger i hverdagen, samtidig som du sparer opp din buffer når du først bruker kortet. Start din bufring med morsom sparing. - Sett opp faste spareavtaler
Med faste spareavtaler slipper du å overføre penger til din bufferkonto hver måned. Du kan heller sette av et fast beløp som automatisk blir satt inn på din bufferkonto, enten månedlig eller ukentlig. Bygg opp en bufferkonto med faste spareavtaler