Uro i markedet - de vanligste spørsmålene om sparing
Når det er uroligheter i finansmarkedene og i geopolitikken er det mange som er usikre på hva de skal gjøre med sparepengene sine. Derfor har vi samlet svarene på det våre sparekunder lurer mest på.
Det kan være krevende å tenke langsiktig når børsene svinger. Under finner du råd til hvordan du bør forholde deg til sparingen din i turbulente tider.
Spørsmål og svar om sparing i urolige tider
Sparemålet og tidshorisonten din er fremdeles de viktigste faktorene for sparingen din. Om du ikke trenger pengene på lenge, kan det være lurt å fortsette sparingen. Vi har fremdeles tro på at aksjemarkedet er en smart måte å spare på for dem som har et langsiktig perspektiv. Det er ikke lett å vite når bunnen i markedet er nådd, og hvilket tidspunkt som er lurt å selge eller kjøpe på. Har du behov for pengene innen kort tid, kan du vurdere å selge deler av fondene dine. Om du skal selge hele eller deler av fondsbeholdningen din, er vårt råd at du bør selge litt og litt.
Om målet ditt er å sikre gevinst, eller du er bekymret for ytterligere nedgang, kan du vurdere å selge fondene dine. Husk at du alltid selger og kjøper fond på ukjent kurs, så ting kan endre seg raskt. Vårt råd er å selge seg ut litt og litt for å unngå at du går ut av markedet på en dårlig børsdag. Om det er lenge igjen til du skal bruke pengene kan det være du går glipp av videre vekst om du selger deg ut nå. Husk at tid i markedet er viktigere enn timing i markedet. I aksjefond bør du ha minst fem år eller lengre tidshorisont.
De langsiktige vinnerne er ofte dem som sparer jevnt og trutt – for eksempel gjennom spareavtaler som trekkes hver måned. Da er muligheten til å oppnå en bedre gjennomsnittspris, og dermed kan totalavkastningen bli større, enn om man prøver å time markedet. Om du ønsker å benytte markedsuroen til å kjøpe mer, kan du øke frekvensen på spareavtalene dine eller gjøre et ekstra innskudd på fondene dine. For langsiktige investorer får du flere fondsandeler nå enn du gjorde når markedene var roligere.
Markedene svinger mye om dagen grunnet en tid med mye usikkerhet skapt av fare for resesjon, høy inflasjon, geopolitisk uro og økte renter. Dette påvirker din fondssparing negativt nå. Ingen vet hvor lenge det vil vare. Likevel vil du med en månedlig spareavtale, og langsiktig perspektiv, gi deg selv en større mulighet for positiv avkastning.
Husk at tiden du har i markedet er viktigere enn timingen.
Hvis sparemålet ditt fremdeles er langt frem i tid trenger du ikke gjøre noe. Vi vet det er krevende å holde seg til den opprinnelige planen i urolige tider, men vi oppfordrer deg til å tenke langsiktig. Periodevise nedgangstider i markedet er en helt naturlig del av å spare i fond og aksjer. Kan du likevel komme til å trenger pengene raskt, bør du nå vurdere om du skal selge deg helt eller delvis ut av fondene dine.
Den siste tiden har det vært store svingninger i markedet. Det kan være lurt å forberede seg på at det vil fortsette en stund fremover. Det er vanskelig for mange å se sparepengene sine falle i verdi, men dersom du har en langsiktig spareplan er det usannsynlig at du vil tape alle pengene dine. Når du har satt penger i et fond, har du investert i veldig mange selskaper. DNB Global Indeks er, for eksempel, investert i over tusen selskaper. Børsnoterte selskaper er svært viktige i den globale økonomien, og det er ingen ting som tyder på at det vil endre seg.
I urolige tider vil en stor andel aksjefond falle i verdi. Men det vil også være enkelte forskjeller. Vi anbefaler at en stor andel av porteføljen din består av fond som investerer på tvers av landegrenser og bransjer – såkalt diversifisering. Da unngår du å gjøre deg veldig sårbar for en liten del av markedet eller bransje.
Kombinasjonsfond består av både renter og aksjer. Dette gjør at kombinasjonsfond normalt vil svinge mindre i verdi enn aksjefond, samtidig som også oppsiden kan bli mindre. Du kan velge mellom kombinasjonsfond med 30, 50 og 80 % aksjer. Jo høyere aksjeandel, desto større svingninger, men også høyere forventet avkastning. Spare- og Aktiv-serien er de to mest kjente kombinasjonsseriene i DNB.
Rentefond har ingen aksjer og er mer stabilt enn aksje- eller kombinasjonsfond. Det er likevel ikke like sikkert som en bankkonto fordi du er investert i rentepapirer som pengemarked- og obligasjoner. Et rentefond vil gi relativt lave svingninger, men også rentefond kan svinge i verdi.
Med mindre det er noe som er endret i økonomien din siden du startet sparing, oppfordrer vi til at du fortsetter sparingen din som før. Uroen vi nå opplever er en naturlig del av å investere i aksjemarkedet.
Nei, det er kun bankinnskudd som inngår i banksikringsfondet.