Studere i utlandet
Før du reiser er det mye som skal fikses og ordnes.
10 tips til hva du bør tenke på før du reiser
Noe av det første du bør gjøre når du har fått et endelig opptak fra lærestedet ditt er å søke om støtte fra lånekassen. Studielånet dekker skolepenger og leve- og boutgifter.
Hva det koster å studere i utlandet varierer etter hvilken skole du skal gå på og hvilket land du skal studere i. Det er derfor lurt å sette opp et budsjett.
Husk også å sjekke om du må ha studentvisum for å studere i det landet du skal reise til. Sjekk med skolen din eller med ANSA. I EU trenger du vanligvis ikke studentvisum.
Husk pass! Det kan være lurt å ta en kopi av passet i tilfelle det blir stjålet eller du mister det.
Sett opp et budsjett for månedene som vil komme. Da får du en god oversikt over hva du har ekstra hver måned, samt hvor mye du eventuelt bør spare før du reiser. Her er noen punkter som det er lurt å se på.
- Hvor mye får du i studielån og stipend?
- Skal du jobbe noe ved siden av eller har du kanskje oppsparte midler?
- Hvilke utgifter har du?
- Hvor mye koster reisen deg
- Hva koster skolen
- Hva får du i leie og eller boutgifter
Det er alltid lurt å spare. Spar gjerne et fast beløp hver måned så blir det enklere å få det gjort. Når du har satt opp et budsjett og du har oversikt over inntekter og utgifter er det lurt å se på om det er noen kostnader du kan kutte.
Prøv å bli mer prisbevisst og gjøre små grep for å spare litt penger. Dette kan du sette inn på en sparekonto.
Bestill flybillett i god tid slik at du kan få en billigere billett. Dette gjelder også når du skal reise hjem og eventuelt i ferie. Husk at du får reisetilskudd av lånekassen.
Har du Ung Mastercard kort kan du samle EuroBonus poeng på alt du kjøper om med Mastercard Upgrade. Du kan bruke EuroBonus poeng for å bestille flybilletter.
Husk at du må spare opp til depositum for å kunne leie bolig. Sjekk ut reglene i forhold til å bo der du skal studere. Skal du leie er det lurt å leie sammen med noen.
Kjenner du ingen dit du skal studere, kan du spørre skolen om det er andre fra Norge som har søkt samme skole. Du kan også høre med den lokale ANSA representanten.
I forhold til møblering av leiligheten er garasjesalg veldig populært i utlandet. Sjekk også nettsteder for gratis og billige møbler.
Det er viktig å være forsikret.
Med Europeiske helsetrygdekort har du rett til nødvendig medisinsk behandling i EØS-land og Sveits, men du må ha en privat forsikring for å få dekket medisinsk behandling i øvrige deler av verden.
For å få dekket kostnader som følge av avbestilling eller forsinkelser, materielle skader eller tap av reisegods må du ha en privat forsikring uansett land. Vi anbefaler at du har en reiseforsikring som gjelder hele perioden du er i utlandet, vanlig reiseforsikring varer vanligvis i inntil 60 dager.
Du bør også ha innbo-og ulykkesforsikring slik at dine eiendeler er sikret og at du er sikret tilfelle en ulykke.
Skolepengene skal betales i lokal valuta og skolepengene du får er valutajustert. Ta derfor høyde for at kursen kan svinge.
Støtte til skolepenger utbetales to ganger i året og blir derfor også valutajustert to ganger i året. Les mer om skolepenger hos Lånekassen.
Sjekk om du kan søke støtte utover lånekassen. UNIFOR er Forvaltningsstiftelsen for fond og legater. UNIFOR administrerer og forvalter ca. 230 fond og legater med ideelt formål.
I Legathåndboken på nær 600 sider får du vite alt om ca 2 300 stipend, legat, fond og andre støtteordninger.
Sjekk også stipendordninger på ANSA sine sider.
Sjekk om du kan få overført noen fag fra Norge. Får du overført fag kan det redusere skolepengene
Vi er alltid til stede og hjelper deg enten det skulle være å sperre kort eller andre økonomiske råd.
Lykke til på reisen!