• Chatbot
  • Hjelp og veiledning

Budsjett

Bruk vår mal til å lage ditt eget budsjett og få tips til hva du bør tenke på av inntekter og utgifter.

Hva er budsjett?

Et budsjett er et nyttig verktøy for å få oversikt over økonomien din. Budsjettet lar deg se forholdet mellom det du tjener, inntekten din, og det du bruker, som er utgiftene dine.

Ved å sette opp et budsjett kan du sikre at du har nok penger til å betale regninger når de forfaller. I tillegg hjelper det deg med å finne muligheter for sparing.

Fem gode grunner til at du bør sette opp et budsjett

Kickstart en sunn økonomi

Et budsjett er en mulighet til å ta grep om egen økonomi

Få oversikt og kontroll

Du må skaffe oversikt over alle inntekter og utgifter

Bli en bevisst forbruker

Få et bevisst forhold til hva pengene dine faktisk går til

Begynn å spare eller investere

Kutt av unødvendige utgifter åpner sparemuligheter

Unngå gjeld

Gir mulighet til å planlegge nedbetaling av gjeld

Ro i sjelen

Unngå tilfeldigheter, ha økonomisk trygghet og få indre ro

Lag ditt budsjett

Her kan du legge inn alle utgiftspostene som passer for deg, så du får bedre oversikt over din økonomi. Husk å laste ned Excel-fil hvis du vil lagre dette.

Dine inntekter per måned

Få bedre oversikt

Mobilbanken har en rekke smarte funksjoner som hjelper deg med økonomien din.

  • Last ned mobilbanken

Pengebruk i mobilbanken

Pengebruk gir deg oversikt over hva du bruker penger på.

Så stor buffer bør du egentlig ha

Den gylne regelen for hvor stor buffer du bør ha, uansett livssituasjon, er: Mange eiendeler – stor buffer. Få eiendeler – mindre buffer.

Uforutsette utgifter har en lei tendens til å dukke opp med jevne mellomrom, og ikke alle har tusenlapper å bruke når det skjer. Med lite oppsparte midler kan en oppvaskmaskin som ryker, eller en bil på verksted, fort bli en utfordring. Da er det fort gjort å ty til kredittkortet eller ta opp ugunstige forbrukslån. Slike raske løsninger kan hindre deg i å få grep om økonomien. Derfor er det å ha en bufferkonto viktig for å få større økonomisk trygghet.

Mann på hjemmekontor

Tips til buffersparing

Livssituasjonen avgjør

Hvor stor bufferkonto du bør ha avhenger av din livssituasjon. De fleste eksperter er enige om at bufferkontoen bør være på minst én og helst to månedslønner, og størrelsen kan variere ut ifra hvor i livet du er.

Som ung eller student har man som regel færre eiendeler som kan gå i stykker. Er du singel, uten barn og eier ikke bil eller bolig, trenger du heller ikke noen stor buffer, og du vil trolig klare deg med én månedslønn.

Er dere en familie med barn, bolig, bil og mange eiendeler, øker sannsynligheten for at det vil komme utforutsette utgifter. Da kan en god bufferkonto gjerne være på 2–3 månedslønner.

Hvordan bygge opp en bufferkonto?

Det finnes mange måter å spare til bufferkontoen på. Du kan for eksempel starte med mikrosparing – eller "morsom sparing" – hvor et lite beløp overføres hver gang du trekker bankkortet. Å sette opp et månedlig trekk til kontoen på lønningsdagen er en annen smart metode for å komme i gang. Starter du med en 500-lapp i måneden, har du spart 6000 kroner på ett år! Men ikke tenk at du må komme i mål med idealsummen så fort som mulig – det viktigste er at du kommer i gang.

Sparekonto

Unngå denne tabben

Før du starter buffersparingen, er det viktig ikke å begå tabben å la pengene stå fritt tilgjengelig på brukskontoen – da er det enklere at de går til hverdagslig forbruk. Opprett derfor en egen bufferkonto i nettbanken din, og velg gjerne en sparekonto med høyere rente. Da får du en høyere terskel for å bruke pengene på annet enn det de er ment for. Det kan også være en god idé å skjule bufferkontoen i mobilbanken din – da gjør du den mindre tilgjengelig for deg selv.

Har du oppdaget lommetyvene dine?

Møt «lommetyvene»: De usynlige småkjøpene og uvanene som langsomt tapper kontoen din.

Lurer du på hva dine lommetyver er? For å få oversikt over hvilke kjøp du kanskje kan klare deg uten, kan du sjekke nettbanken din eller dine siste kontoutskrifter. Du kan også bruke mobilbanken og gå til "Pengebruk". Her ser du, så detaljert du selv ønsker, hva pengene dine går til. Verktøyet har allerede regnet sammen alt for deg, slik at du kan se pengebruken din i ulike kategorier som mat og drikke, bil og transport, bolig og hjem, kredittkort, ferie og fritid.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB