Norge trenger flere som jobber med utvikling, spesielt kvinner. La deg inspirere av disse kvinnene som tar DNB inn i fremtiden.
Både utviklere og mer spissede teknologer er sterkt etterspurt i markedet nå. Ifølge avisen Dagens Næringsliv har krigen i Ukraina forsterket teknologimangelen, siden mange norske selskaper har gjort seg avhengig av ukrainske utviklere.
I Norge er det også fortsatt slik at vesentlig flere menn enn kvinner jobber med IT og utvikling. Ifølge Oda nettverk er bare 29 prosent av de ansatte og 33 prosent av ledere i IT-bedrifter i Norge kvinner.
Slik jobber DNB for å få flere kvinner innenfor teknologi
Om du ikke tar utdanning innenfor IT, kan du likevel jobbe med utvikling hvis du har interesse for det. Agile team trenger folk med ulike erfaringer og bakgrunner.
Her kan du se hvilken bakgrunn og erfaring noen av kvinnene som jobber med IT og utvikling i DNB har – og hva de har utrettet:
Aiko Yamashita (41) fra San Francisco i USA leder en ekspertgruppe i DNB som tar for seg ESG-data.
- Hensikten er å sikre at DNB følger konsernets vedtatte ESG-strategi og dermed bidra til å nå bankens bærekraftsmål.
Ved siden av jobben i DNB er hun professor på OsloMet hvor hun underviser data science og er veileder for master- og bachelorstudenter.
Ski, fjellvandring, fusjonskjøkken (å lage og spise). Er ellers levende opptatt av bærekraft/klima, ansvarlig AI/data, mangfold/equity, digital rights/health, økologisk landbruk.
PhD in Software Engineering, har jobbet som data scientist, management consultant, software architect, software engineer, entrepreneur i flere land.
- Datahubben som skal brukes av hele konsernet for å bidra til at DNB oppfyller bærekraftsmålene. At vi har fått på plass en arbeidsmal for data og datavitenskap og en plattform for dataanalyse (plattformen heter IPA). Og ikke minst at vi i samarbeid med Stanford-universitetet har sikret ansvarlig praksis for bruk av kunstig intelligens (AI) i DNB.
Tine Elvevold Fenz (34) fra Lillehammer er nå seksjonsleder for kundereiser i Savings & Investments i Wealth Management. Inntil nylig var hun produktsjef for sparing og investering i DNBs digitale kanaler, hvor hun var med på å utvikle Spare-appen.
Bachelor I økonomi fra Oslo Met og master fra NMBU. Har jobbet i DNB siden 2011, først deltid på kundesenteret, deretter som konserntrainee i to år. Siden har hun jobbet med digital utvikling innenfor sparing og investering.
Lunsjer, middager og hytteturer sammen med familie og venner. Har tvillingdøtre på halvannet år.
- Spare-appen! Vi har klart å lage et verktøy og en plattform som har bidratt til at flere har kommet i gang med fondssparing, deriblant rekordmange kvinner.
Izabela Maria Plaskota (40) fra Polen jobber som sjefingeniør (nå i fødselspermisjon). Teamet hennes skal sikre stabile tjenester for hele DNB og samtidig modernisere bankens kjernesystemer.
- Dette er regnet som samfunnskritisk infrastruktur, og det gjør jobben ekstra spennende og givende, sier hun.
Hiking og langrenn i Oslo-marka.
Master i Quantitative Methods in Economics and Information Systems fra Warsaw School of Economics og en Executive Master of Management fra BI. Har vært både business analyst, IT-arkitekt og konsulent i ulike IT-transformasjonsprosjekter i finansielle institusjoner rundt omkring i Europa.
I fjor ble Izabela kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner
- Å sikre stabile tjenester og å bygge et mangfoldig team som skal løse morgendagens utfordringer ved hjelp av moderne teknologier.
Naomi Thayalan (28) fra Asker jobber som produktsjef for digitale kundeopplevelser på dnb.no.
- Jeg jobber med skjæringspunktet mellom teknologi og forretning og har ansvar for den strategiske retningen og prioriteringen av utviklingen på web-kanalen dnb.no.
Bakgrunn og erfaring:
Bachelor i Økonomi og administrasjon og Master i Marketing and Brand Management. Erfaring fra salg og kundeservice (deltidsjobber ved siden av studier). Bedriftsrådgiver og prosjektleder for nye dnb.no for bedriftskunder i DNB.
Interesser:
Fotball, squash, søm og reising
- Å ha bidratt til at vi i fjor lanserte nye freshe og universelt utformet sider på dnb.no.
Camilla Angel (34) fra Fredrikstad jobber nå som agil coach. Før det var hun forretningsutvikler i avdelingen «Innovasjon og forbedringer». Hun deltok da i flere digitaliseringsprosjekter. Hun var blant annet med på å utvikle "boligdrømmetesten"
Den nye jobben som agil coach går ut på å hjelper team med å samarbeide og kommunisere bedre.
- Vi skal innføre smidig arbeidsmetodikk. Derfor er vi opptatt av prosess, rammeverk og gode praksiser. Målet er å bedre dynamikken og samspillet i teamet. Dette skal bidra til økt læring og kontinuerlig forbedring.
Bakgrunn og erfaring:
Bachelor i økonomi og administrasjon fra Oslo Met og en Executive Master fra BI.
Venner og familie. Har samboer og datter på tre år. Liker å trene.
- Boligdrømtesten! Det er en digitalisert rådgivningstjeneste som skal hjelpe unge førstegangskjøpere med å få råd og veiledning for hvordan de kan oppnå boligdrømmen sin.
Mia Lindbäck (26) fra Oslo startet som graduate og er nå forretningsutvikler i avdelingen Innovasjon og forbedringer. Der jobber hun i ulike team for å teste ideer og for å finne nye gode konsepter DNB skal satse på i fremtiden.
Mia er også partneransvarlig i personmarkedsdelen av DNB, det vil si at hun jobber med DNBs samarbeidspartnere.
Bachelor i økonomi og administrasjon fra Oslo Met og en master fra NTNUs Entreprenørskole.
- Entreprenørskolen er en ganske annerledes master hvor mesteparten av læringen skjer gjennom praksis i sitt eget oppstartsselskap som du må starte mens du studerer, forteller hun.
- Som partneransvarlig var jeg med på å arrangere DNB NXT Accelerator Program i 2021, et akseleratorprogram for startups. Det er noe av det kuleste jeg har vært med på så langt i DNB.