En av Norges mest attraktive arbeidsplasser
DNB rykker opp på listen over mest attraktive arbeidsgivere blant økonomer. En av disse økonomene er Kristoffer Dale.
I Universums kåring over mest attraktive arbeidsplasser for økonomer, er DNB nå på andreplass, og vinner dessuten bransje-beste når det gjelder Norges mest attraktive arbeidsgivere blant yrkesaktive.
Kristoffer Dale (35) er en av mange økonomer som har søkt seg til DNB. Da han begynte for over to og et halvt år siden var "størrelse", "ledende" og "arbeidsmiljø" tre viktige stikkord.
- Etter å ha jobbet i en av verdens største banker var jeg innstilt på å fortsette karrieren i et større system her hjemme. Så da var DNB Markets med sin ledende posisjon utslagsgivende, samt at jeg fikk gode tilbakemeldinger fra nettverket mitt på hvordan arbeidsmiljøet var.
Fattern, som hadde betalt skolepengene, lot meg ikke glemme den flausen på mange år
Du ble referert til som «superstjerna Kristoffer Dale» da jeg fikk tipset om å intervjue en som kunne stille på vegne av økonomene. Vær litt unorsk nå, Kristoffer, hvorfor blir du omtalt som det?
- Hehe, ja, si det, det er veldig mye flinke folk i DNB-systemet, men jeg skiller meg kanskje ut er ved at jeg utover mitt eget ansvarsområde er genuint interessert i og har et omsorgs-gen for den bredere DNB-familien og spesielt yngre krefter.
Apropos unorsk: Dale har utdannelse innen økonomisk ledelse, noe som har ført ham til London og New York og så til slutt i DNB Markets i Oslo. Det har vært en dannelsereise for 35-åringen.
- Jeg var ikke altfor fokusert på skole i ungdommen og gledet meg mest til russetiden og førstegangstjeneste. Etter militæret jobbet jeg et år i et møbelfirma familien driver før jeg på sensommeren fant ut at jeg kanskje ikke var helt på rett plass. Min eldste bror jobbet samtidig som valutamegler i London hvor jeg hadde fått komme på besøk på kontoret, og det syntes jeg var veldig spennende. Så da var det bare å snu seg rundt å finne en skole som ville ta meg på kort varsel. Tre uker senere satt jeg på flyet klar for skolestart.
Jeg har sett hvor stor betydning et par unge energiske hoder kan ha i en avdeling
Nå jobber han som Head of Commodities i DNB Markets. Commodities er en avdeling i FICC, en av de største divisjonene i Markets som oversatt heter VRR – valuta, renter og råvarer. De hjelper bankens kunder med å analysere og redusere risiko knyttet til svingninger innen valuta, rente og råvare.
Dale sier dagen ofte starter med å gå gjennom mail og se hva markedene har gjort over natten.
- Vi er et globalt team med meglere i Oslo, Singapore, New York og London, så det er mye aktivitet utenom dagtid som trenger oppfølging fra Oslo.
Dale sier at ledere i Markets skal lede fra front og være “hands-on" med business, så første prioritert er løpende kundeprosesser som ofte involverer flere andre team i banken.
Og ingen dager er like.
- Meglere har liten kontroll over egen tid så det gjelder å være fleksibel og flink til å prioritere oppgaver. Aktiviteten svinger voldsomt; en dag rekker du knapt å spise, mens det neste dag kan være helt stille.
Hvis man ikke får inn nye krefter i dag som kan lære av de beste, så vil man måtte begynne på scratch i morgen
Jeg strøk på eksamen
Dale har har utdannet seg i London på Regents Business School og Cass Business School. Han angrer ikke på at han tok utdannelsen i utlandet.
- Først og fremst får man et bredere perspektiv på verden og møter mye interessante folk; jeg hadde vel aldri begynt å jobbe i utlandet om jeg ikke hadde studert i London. Jeg føler at erfaringen fra utlandet er en veldig god bagasje å ha på reisen videre.
Kristoffer Dale gjør karriere i DNB Markets, men strøk på masteren i sin tid. Hva skjedde egentlig?
- Uff, ja. Jeg har egentlig alltid klart meg bra på eksamener med større skippertak, men jeg gikk på en smell i statistikk. Jeg var mer opptatt av deltidsjobben jeg hadde fått enn å studere under mitt siste semester. Da jeg satt meg ned rett før eksamen for å lese meg opp, skjønte jeg at jeg var akterutseilt. Det manglet ikke på innsats på slutten der – men jeg strøk på eksamen og manglet de siste studiepoengene for å få en mastergrad. Det ble med et “Postgraduate Diploma”. Riktignok med Merit da snittet var høyt.
Det hindret ikke Dale i å få tyn hjemmefra.
- Fattern, som hadde betalt skolepengene, lot meg ikke glemme den flausen på mange år.
Jeg tror aldri jeg har kjent en større mestringsfølelse enn når V8-en omsider gikk som den skulle
Dale fikk brynet seg tidlig i arbeidsivet i familiens møbelfirma i Bærum, hvor han lærte å ta ansvar og ikke gå hjem før jobben er gjort. Han fant ut at en slik innstilling også slo ut positivt i større systemer – som militæret.
- Der var jeg verken sterkest eller raskest, men fikk tidlig ansvar og utvidede oppgaver i staben. Jeg tror min største lærdom var at jeg trivdes godt og at mine personlige egenskaper fungerer bra i store systemer.
Og store systemer skulle det bli. Etter militæret endte Kristoffer etter hvert opp i en av verdens største banker etter først å ha søkt på drømmejobben hos Goldman Sachs. En jobb han ikke fikk. Under søknadssprossen spurte han en nordmann i BNP Paribas om tips, en nordmann som senere skulle gi Dale den samme drømmejobben i en av verdens største banker. Der ble han i nesten seks år.
Det er et generasjonsskifte på gang
Da Dale startet hos BNP Paribas i London hadde ikke banken et graduate eller internship-program, da det ikke var behov for påfyll av folk. Han minnes at det var lite givende å være yngst i flere år.
- Da jeg kom over til New York hadde forretningssiden selv nettopp dratt i gang disse programmene – program som jeg ble med å lede. Da jeg kom i gang her i DNB Markets rakk jeg opp hånden og fikk lov til å ta del i dette igjen.
Og hvorfor er det så viktig for deg?
- Først og fremst syntes jeg det er gøy og meningsfylt å se nye krefter bli med på laget. Jeg har sett hvor stor betydning et par unge, energiske hoder kan ha i en avdeling, og synergieffektene man får av å kombinere erfarne med nyutdannede. Videre har det vært veldig lite rekruttering i bransjen her i Norge de siste 20 årene, så det er et generasjonsskifte på gang. Det er viktig fordi hvis man ikke får inn nye krefter i dag som kan lære av de beste, så vil man måtte begynne på scratch i morgen.
Du er en lidenskapelig elsker av Ford Bronco. Den er jo mest kjent for en viss biljakt i Los Angeles, hvordan oppsto din fascinasjon?
- Jeg har alltid vært teknisk interessert. Det startet med å bygge datamaskiner, men med en bror som kjørte Ford F-350 og har en Jeep CJ-7 i garasjen, ble jeg fort interessert i amerikanske biler. Mens jeg var i USA falt jeg pladask for Ford Early Bronco, riktignok modellen som kom før OJ stakk fra politiet. Og da det dukket opp en 1977-modell på FINN kjøpte jeg den usett. Jeg skrur selv og det tok meg et år å få bilen godkjent for veibruk, men nå brukes den nesten daglig i sommerhalvåret. Det er fortsatt mye å ta tak i, men det er halve moroa. Jeg tror aldri jeg har kjent en større mestringsfølelse enn når V8-en omsider gikk som den skulle.
Hva gjør du om fem år, Kristoffer?
- Da cruiser jeg opp på hytta i Broncoen etter en god uke på jobb med en kommende hobbymekaniker i barnesetet.