Med nye regler for elsparkesykler har antall skader gått betraktelig ned. - Dette viser at tiltakene har god effekt.
- Nedgangen er gledelig, men det er fortsatt en utfordring med privateide elsparkesykler, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB.
Hun råder sparkesyklistene til å følge reglene i trafikken og huske på å passere folk på fortauene i ganghastighet.
- Og ikke fall for fristelsen å ta elsparkesykkel hjem om det har blitt et par glass for mye på puben, sier hun.
I 2019 kom elsparkesyklene for alvor inn på det norske markedet og ulykkene fulgte hakk i hæl. Flere har fått alvorlige skader, og det har vært dødsulykker. En analyse fra Transportøkonomisk institutt (TØI) viser at det er fem til sju ganger høyere risiko for skader på elsparkesykler enn for sykler.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård meldte tidligere i år derfor at nye og strengere regler skulle innføres. Både promillegrense, aldersgrense og hjelmpåbud for barn er under arbeid, sistnevnte skyldes at om lag en tredel av skadene er hodeskader.
- Når du leier trenger du ikke å tenke på tyveri, men om du skulle skade noen andre eller andres ting på en leid elsparkesykkel, er du selv ansvarlig for å dekke skadene, påpeker skadeforebyggeren.
Skulle du selv bli skadet når du leier elsparkesykkel, kan dette dekkes av reiseforsikringen eller ulykkesforsikringen. Skulle du komme til å skade andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innboforsikringen din.
- Det er også viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skader på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår. Du må også være oppmerksom på at reglene for bruk av elsparkesykkel kan være ulik fra land til land, sier Hofstad-Nielsen.