Forbrukerteknolog ønsker korona-app velkommen
Laster du ned Folkehelseinstituttets app, Smittestopp, sier du ja til å dele helsedata. Det er viktig å gjøre nå (*).
Saken er oppdatert torsdag 16. april klokken 14.00.
Appen Smittestopp kan nå lastes ned her:
Google play (for android):
App store (for ios)
Helse Norge (begge)
Hensikten med «Smittestopp»-appen er, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider, at de som har vært i nærkontakt med en som er smittet skal få rask beskjed, slik at de kan gå i karantene med en gang og dermed stoppe smittespredningen.
Hvis du har installert appen og får bekreftet koronasmitte, vil andre som har appen – og som du har vært i nærhet av i mer enn rundt 15 minutter – få en SMS med varsel, samt råd om hva de skal gjøre.
Forbrukerteknolog og leder av New TechLab i DNB, Yngvar Ugland, oppfordrer alle som kan, til å ta i bruk appen.
Deling av helsedata til dette formålet er som å gi blod
- Deling av helsedata til dette formålet er som å gi blod. Det er frivillig å ta i bruk appen, men den som gjør det hjelper fellesskapet, oppfordrer Ugland.
Sammen med 23 andre fagfolk og teknologer signerte han nylig et opprop for at flest mulig skal dele helsedata, og at norske myndigheter skal fortsette å tilrettelegge for trygg og frivillig datadeling med godt personvern – slik at den kan brukes i forskning.
«Da kan vi sammen bygge en nasjonal databeredskap mot epidemier», oppfordrer de til i oppropet.
Mens forbrukerteknologen generelt har en «less is more»-innstilling til deling av persondata, stiller han seg nå helt annerledes til deling av helsedata.
… folkehelsa tilhører fellesskapet
- Data har en verdi, og våre egne datas verdi er vår egen. Likevel gir vi dem ofte bort gratis, selv om det fører til økonomisk vinning for noen få, gjør han oppmerksom på.
Men dette gjelder ikke deling av helsedata til dette formålet.
- Helsedataene våre tilhører også oss selv, men folkehelsa tilhører fellesskapet. Mitt uforbeholdne budskap til deling av helsedata nå er derfor «more is more». Jo flere som nå bruker appen og bidrar til effektiv smittesporing og smittevarsling, jo bedre for fellesskapet, fastslår han.
Brukere av Smittestopp vil også gi Folkehelseinstituttet anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet. Disse dataene vil instituttet bruke til å analysere i hvor stor grad folk og grupper holder avstand til hverandre og omfang av nærkontakter. Dermed vil de bedre kunne følge med på om tiltakene mot koronaviruset virker og om de smittede får flere nærkontakter etter hvert som samfunnet letter på restriksjonene.
Appen benytter GPS- og bluetooth-signaler for å avgjøre om folk har vært tett på hverandre. Personvern og sikkerhet skal være godt ivaretatt. En uavhengig ekspertgruppe opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet har også gått gjennom appen og levert en rapport med forslag til forbedringer. Ifølge en artikkel på fhi.no har Folkehelseinstituttet innført flere av de anbefalte tiltakene i rapporten fra ekspertgruppen som skulle gå gjennom den nye appen Smittestopp.
- FHI mener at gjennom de gjennomførte eller planlagte oppdateringene av koden, sammen med andre tiltak som er gjennomført for å ta ned risiko, gjør det forsvarlig å lansere appen Smittestopp når tiden er inne for dette, bekrefter fungerende assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen, i artikkelen.
Ifølge NTB viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos, at 64 prosent av den voksne befolkningen i Norge er positive til at norske helsemyndigheter vil ta ta i bruk en slik app. 16 prosent er negative. 56 prosent sier at det er sannsynlig at de vil ta den i bruk.
(*) Redaksjonen gjør oppmerksom på at dette er forbrukerteknologens egen personlige holdning til appen og deling av helsedata for å stoppe koronasmitten. Han uttaler seg ikke om deling av helsedata generelt.