Stian Schilvold er en av drøye 76.000 kunder som banken tok kontakt med i fjor på grunn av mistenkelig aktivitet på kortet.
– Jeg hadde ingen mistanke, og sannsynligvis er kortet blitt kopiert ved bruk på en kortterminal ettersom det ikke på noe tidspunkt har vært på avveie. Jeg bruker stort sett bare kredittkort på reise og ville oppdaget misbruk først når en uventet faktura dukket opp i nettbanken. Kortet var også brukt i et land jeg ikke hadde vært i, forteller Stian.
Han er glad for at DNB tok kontakt og sperret kortet.
– Jeg tenker det er supert at banken tar ansvar her, og også nødvendig for at man skal ha tillit til at det er trygt å bruke kredittkort.
Mona Neskvern jobber med å forebygge kortsvindel i DNB. Hun forteller at banken har gode systemer som overvåker alle transaksjoner utført både med debetkort og kredittkort. Systemene avviser mistenkelige transaksjoner idet de skjer, og kortet blir sperret. Systemene er levert og driftes av Tietoevry, og utvikles kontinuerlig.
– Vi ser at svindelforsøk øker og at det blir brukt stadig mer avanserte metoder. De siste årene ser vi også at beløpene som er svindlet eller forsøkt svindlet er høyere, sier Mona.
Når overvåkingssystemet slår alarm og stopper transaksjoner, tar DNB kontakt enten via sms eller telefon.
– Hvis kunden bekrefter at transaksjonen er legitim, blir kortet åpnet igjen. Hvis ikke, forblir kortet sperret, forteller Mona.
Som kunde er det også mye du kan gjøre selv, minner Mona på.
Hvis du mistenker svindel, bør du sperre kortet ditt og kontakte banken. I nettbanken kan kundene reklamere under Dagligbank og lån – Kort – Kortreklamasjon
Bruk kredittkort på utenlandsreiser og til netthandel. Da slipper du at pengene går ut fra kontoen din hvis du skulle være uheldig og bli utsatt for svindel.