Om våren kan snøsmelting og mye nedbør gjøre stor skade. I Norge har så mange som én av tre huseiere opplevd å få vannskade.
Dette fremgår av Finans Norges skadestatistikk.
Forsikringsekspert Saz Nasradin Kamal i DNB forklarer dette med at Norge er et land med mye vinter, vann og vær.
DNB tilbyr forsikringer for hus, hytte, innbo og verdisaker her
– Derfor er det viktig at huseiere tar forholdsregler, for ingen er tjent med at hus, gulv og innbo blir ødelagt av vann, sier hun, med klar referanse til statistikken, som også viser at:
Saz peker på at slike skader vil ha store konsekvenser, både for deg som bor der fordi du må flytte ut mens utbedring pågår – og for samfunnet for øvrig, siden vannskader oppstår hyppigere i et stadig våtere klima. Økte utbedringskostnader som følge av dette, må dekkes gjennom høyere forsikringspriser blant annet.
I tillegg til å sørge for å ha gyldig forsikring som dekker slike skader, oppfordrer hun derfor huseiere til å oppgradere eller installere vannstopper for å kunne begrense skadeomfanget hvis det oppstår en lekkasje.
Saz anbefaler også å følge disse rådene om hvordan forebygge skader på boligen
For å unngå vannskader, er det spesielt viktig å lede vann vekk bra boligen.
1. Regelmessig vedlikehold av tak og takrenner: Sørg for at taket er i god stand og at takrennene er rene og frie for løv og annet rusk. Tette takrenner kan føre til at vannet renner over og skader både fasaden og grunnmuren.
2. Kontroller dreneringssystemet: Et godt dreneringssystem er avgjørende for å lede vannet bort fra bygningen. Sjekk at dreneringsrørene ikke er tette og at vannet ledes bort fra grunnmuren.
3. Fjern snø og is fra tak og terrasser / balkonger: Fjern snø fra taket for å unngå at det bygger seg opp store mengder som skaper farlige situasjoner. Vær også oppmerksom på isdannelser som kan tette takrenner og nedløpsrør. Sørg også for at beboere fjerner snø fra egne terrasser/balkonger, slik at vann ikke trenger inn.
4. Inspiser fasaden: Se etter sprekker og skader på fasaden som kan føre til at vann kommer inn. Reparasjoner bør utføres så raskt som mulig for å forhindre at skadene blir større.
5. Overvåk kjellere og underetasjer: Sørg for at kjellere og underetasjer er godt ventilert, og at det ikke er tegn til fukt eller vannlekkasje. Installer fuktsperrer og avfuktere ved behov.
DNB-kunder tilbys nå vannstopper, eller oppgradering av vannstopper, til redusert pris.
Sjekk prisene og bestill vannstopper eller oppgradering her
Kunder som har vannstopper, får også 10 prosent rabatt på husforsikring i DNB samt redusert egenandel.
I Norge skal alle hus bygget etter juli 2010 allerede ha vannstopper.
– Men mange av disse har ikke smart vannstopper. Derfor kan mange være tjent med å oppgradere den de har, mener Saz.
En smart vannstopper er en enhet som vanligvis er montert under kjøkkenvasken. Denne kontrollenheten fungerer som en automatisk vannventil og er tilkoblet både strøm, vannforsyning og mobilen via en app.
Relatert artikkel: På ett år fikk 400.000 bruk for boligforsikringen sin