DNB-sjefen er en av landets fremste kvinnelige techledere

DNBs konsernsjef, Kjerstin Braathen, er på ODA-Nettverks og Abelias liste over landets fremste kvinnelige techledere.

BRUKER NY TEKNOLOGI: Kjerstin Braathen og DNB bruker ny teknologi til å gjøre produkter og tjenester enda mer brukervennlige. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

Braathen er den andre kvinnelige lederen i DNB som er tatt inn på denne listen. Bankens personmarkedessjef, Ingjerd Blekeli Spiten, ble tatt inn på denne listen allerede i 2019 etter at hun i 2018 ble kåret til en av landets mektigste IT-kvinner.

Sistnevnte skjer 8. mars hvert år. Da kårer ODA-Nettverk og Abelia Norges 50 mektigste IT-kvinner.

I forkant av denne kåringen utpeker de landets fremste kvinnelige techledere. Målet er at disse skal oppfordre nettverkene sine til å nominere kandidater til prisen.

Hensikten er å gi landets fremste kvinnelige teknologiledere muligheten til synliggjøre bredden av dyktige, inspirerende og nyskapende kvinner som arbeider med teknologi, heter det i en melding fra ODA-Nettverk og Abelia.

Eksklusiv liste

DNBs konsernsjef synes det er hyggelig å komme på denne listen med flinke kvinnelige tech-ledere.

– I DNB jobber vi hele tiden med hvordan vi kan bruke teknologi for å utvikle enda bedre løsninger, som kommer kunden til gode. Enten det er ny funksjonalitet i Spare-appen, cybersikkerhet eller nettbanken.

Hun påpeker at det i årene fremover er behov for flere teknologer og at banken trenger talenter fra hele befolkningen.

– Historisk har kvinner vært underrepresentert i tech-roller. Derfor er arbeidet til Abelia og Oda med å motivere og heie fram kvinnelige tech-talenter så viktig, mener Braathen.

Se oppdatert liste over landets fremste kvinnelige techledere her

Slik jobber DNB for å få flere kvinner i teknologi

DNB har lenge vært en av ODA-Nettverks partnere. Det vil si at banken har dedikert seg til å jobbe målrettet for å få øke mangfoldet innenfor teknologi.

Det har DNB gjort både i eget hus og ut mot studenter. Banken fikk i 2019 «ODA Award Organization» for arbeidet med å øke mangfoldet i teknologibransjen.

DNB FIKK PRIS I 2019: Personmarkedssjef Ingjerd B. Spiten mottok da «ODA Award Organization» på vegne av banken. Foto: Stig B. Fiksdal

DNB har hatt mange kvinnelige IT-topper

DNB har fått fram flere kvinnelige profiler innenfor IT. Konserndirektør for Technology & Services, Maria Ervik Løvold, er den femte i rekken av kvinner som har hatt konsernansvar for IT i DNB. 

Løvold mener DNB har et av Norges mest spennende IT-miljøer:

– Vi har et stort spenn av teknologi og tjenester og mange dyktige teknologer. Vi har kommet langt med å løfte tjenester opp i skyen. DNB har også et faglig sterkt miljø innenfor IT-sikkerhet, og vi er på en spennende moderniseringsreise innenfor betaling, sier hun.

IT-SJEFEN: Konserndirektør for Technology & Services, Maria Ervik Løvold, er den femte i rekken av kvinner som har hatt konsernansvar for IT i DNB. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim

DNB trenger imidlertid flere teknologer fremover – og ikke minst flere kvinnelige teknologer.

– Vi trenger mangfold når vi skal utvikler nye tjenester. Ellers kan vi ende opp med tjenester som treffer bare deler av befolkningen, mener hun.

Løvold peker på at DNB allerede har flere faglig sterke og dyktige rollemodeller som viser at det er mulig å velge yrker som tradisjonelt har vært dominert av menn.

Det er når forretningsforståelse og teknologi møtes, at virkelig magi kan skje
Maria Ervik Løvold

DNB har flere «mektige» IT-kvinner

Det bekreftes av at flere medarbeidere eller ledere fra DNB har vært blant Norges 50 mektigste IT-kvinner, som hver 8. mars de siste årene er blitt kåret av Oda Nettverk og Abelia:

  • Innovasjonsspesialist Jannicke Birkvold (2017)
  • Konserndirektør for personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten (2018), som i 2019 også var på ODAs liste over etablerte ledere
  • Utviklingsansvarlig Lamisi Gurah Blackman (2020)
  • Utviklingssjef Izabela Plaskota (2021)
  • Fagleder for DNB cyber defence senter, Ingrid Oskarson (2022)

Tett dialog med studenter

DNB er også i tett dialog med studieinstitusjonene og studenter. 

STUDENTDIALOG: Senior data scientist i DNB, Aiko Yamashita, holder her foredrag for Jenter i AI i Trondheim. Foto: Kai T. Dragland

Du må ikke være utdannet teknolog

For å få tilstrekkelig mangfold trengs det også folk med annen formell bakgrunn enn teknologi.

Maria Ervik Løvold er ikke utdannet teknolog selv om hun leder et av Norges største IT-miljøer. Løvold er utdannet jurist og bisto i mange år forretningssiden i banken med juridiske spørsmål.

– Vi er mange som jobber med teknologi uten å være teknologer. Det er verdifullt fordi vi tar med ulike perspektiver inn. Det er når forretningsforståelse og teknologi møtes at virkelig magi kan skje, erfarer hun.

Nettopp derfor kjører DNB også utviklingsprogrammet DNB Greenhouse for nyutdannede (graduates) som vil jobbe software engineers eller programmerere, IT-arkitekter eller IT-sikkerhetseksperter.

Banken tilbyr også arbeidspraksis for å få inn flinke kodere som kanskje mangler formell utdannelse.