Bedragerne framstår som flinke og troverdige
Unngå å bli en av mange som inngår «gullkantede investeringer» – alle kan bli lurt av investeringsbedragere.
Det sier bedrageribekjemper og leder for Financial Cyber Crime Center i DNB, Sebastian C. Takle.
Investeringsbedragerier har gjennom flere år utgjort en stor del av bedrageriene mot bankens kunder. Omfanget tiltok imidlertid i 2023, og har siden vært relativt hyppig og påført mange kunder store tap.
I 2024 ble 967 kunder forsøkt svindlet for til sammen 166 millioner kroner gjennom investeringsbedragerier, ifølge rapporten «Finansiell trygghet – hvem kan du stole på?», som banken nylig offentliggjorde.
Selv om de aller fleste bedrageriene skjer som følge av phishing, er svindelbeløpene ofte større i investeringsbedragerier fordi de ofte strekker seg ut i tid.
Bedrageribekjemper Takle opplever at absolutt alle kan bli lokket og lurt til å foreta gullkantede investeringer som mangler rot i virkeligheten, også profesjonelle investorer.
Her beskriver han hvordan bedragerne går fram:
– De er hyggelige og profesjonelle og spiller gjerne på ting de vet om deg. Det starter ofte med at du blir kontaktet om fantastiske investeringsmuligheter og/eller at du i sosiale medier får opp falske nyhetsartikler hvor kjente personer blir misbrukt for å skape troverdighet om investeringsmuligheten.
Takle sier bedragerne gjerne utnytter ofrenes manglende kunnskap om investeringer i kryptovaluta.
– Og de vil ofte bruke tid på å bygge et tillitsforhold før de slår til. Først når du er tilstrekkelig manipulert, blir du bedt om å overføre penger, gjerne via legitime tilbydere av kryptovaluta eller pengeoverføringstjenester. Eller du kan bli tilbudt bistand fra bedragerne gjennom fjernstyringsprogrammer.
Ofte vil bedragerne også fortelle deg hvilken informasjon du skal oppgi til banken om innbetalingene og formålet med dem, for å overbevise banken om å tillate overføringene.
– Dette gjør denne typen bedragerisaker utfordrende for oss å undersøke og å avdekke. Derfor bør du ved den minste mistanke om at du kan ha blitt lurt, kontakte banken ved å ringe 915 04 800 så fort som mulig og fortelle hva du har opplevd, oppfordrer Takle.