Bankene må rapportere hvitvaskingsmistanke:

Skatteunndragelser dominerer

Nesten halvparten av de mistenkelige pengetransaksjonene som DNB har meldt til Økokrim, gjelder skatte- og avgiftsunndragelser.

DELER: Divisjonsdirektør for AML i DNB, Hege Hagen, deler bankens funn med omverdenen i håp om at det kan bidra til at mer kriminalitet stanses. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Dette fremgår av en nylig offentliggjort rapport fra DNB, som gir oversikt over hvilke mistenkelige transaksjoner bankens folk oftest meldte til Økokrim i perioden mai 2020 til mai 2021.

Bankene er pålagt å forebygge og avdekke hvitvasking og terrorfinansiering, men alle har ikke anledning til å bruke like mye ressurser som DNB på dette arbeidet.

- Våre funn og oppdagelser vil vi derfor dele med omverdenen i håp om at det kan bidra til at mer kriminalitet forebygges eller stanses, sier Hege Hagen, divisjonsdirektør for AML (antihvitvasking) i DNB.

Kriminalitet og transaksjoner meld til Økokrim

Dette er typen kriminalitet som ser ut til å knytte seg til de mistenkelige transaksjonene som er blitt avdekket av bankens egne folk og systemer, og deretter meldt til Økokrim:

  1. Skatte- og avgiftsunndragelse (46 prosent av meldte transaksjoner)
  2. Annen vinningskriminalitet (26 prosent)
  3. Økonomisk utroskap, korrupsjon og underslag (15 prosent)
  4. Arbeidslivskriminalitet (14 prosent)
  5. Bedrageri (12 prosent)
  6. Brudd på regnskaps- og aksjelov (7 prosent)
  7. Misbruk av sosiale ytelser og trygd (4 prosent)
  8. Covid-19 relatert kriminalitet (3 prosent)
  9. Narkotikakriminalitet (2 prosent)
  10. Terrorfinansiering (1 prosent)

Kriminelle opererer internasjonalt

På bakgrunn av alt som er avdekket, kan DNBs utredere fastslå at Norge er en del av den internasjonale økonomien og at kriminalitet opererer på tvers av landegrenser.

- Omtrent 20 prosent av DNBs rapporterte saker er knyttet til internasjonale betalinger. Vi ser også en økende trend i at midler overføres til og fra virtuelle valutaer. Det er dessuten verdt å merke seg at mange av sakene er knyttet til internasjonale betalingsforetak, sier Hagen.

Hun håper at denne sorteringen kan gjøre det lettere for andre å fange opp hvilke trusler og trender de bør være særlig oppmerksomme på i hvitvaskingsarbeidet fremover.