Tilsvarer 40 000 flyturer fra Oslo til Bergen
Ved å reparere mobiler i stedet for å erstatte med nye, vil klimaavtrykket reduseres betraktelig.
Fremtind håndterer hvert år rundt 50 000 skader på mobil og nettbrett.
- Hver eneste skade representerer sløsing med ressurser og miljøutslipp. Det viktigste vi gjør er å forebygge skader, men når skaden først har skjedd må vi håndtere dem på en mer miljøvennlig måte, sier leder for bærekraft Hanne Iversen Rye i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB.
I Norge selges det om lag 1,7 millioner mobiltelefoner i året. Det er estimert at hver eneste nordmann vil kjøpe over 40 mobiler i løpet av livet. Fremtind antar at de til enhver tid forsikrer over 2 millioner mobiltelefoner, og mobilskader er utvilsomt den hyppigste skaden selskapets kunder melder inn.
- Vårt mål er å reparere 80 prosent av alle mobilskadene, om lag 40 000 hvert år. Klarer vi det, vil vi redusere klimaavtrykket med 3,5 tonn CO2 hvert år. Det tilsvarer 40 000 flyturer fra Oslo til Bergen, sier Rye.
Beregninger tilsier at produksjon av én smarttelefon fører til et utslipp på 110 kg CO2. Om selskapet erstatter alle skadesaker med 40 000 nye telefoner, vil det føre til et CO2 -utslipp på over 4,4 tonn. Ved å reparere reduseres utslippet med 88 kg CO2 per telefon.
Mer reparasjoner er et viktig bidrag i utviklingen av en sirkulær økonomi.
Tidligere i oktober inviterte konsernsjef i Fremtind, Turid Grotmoll, finansminister Jan Tore Sanner til en diskusjon med Skift-nettverket om hvordan det kan tilrettelegges for en mer velfungerende sirkulær økonomi. Grotmoll dro paralleller til de statlige insentivene for å øke elbilandelen i Norge.
– Slike insentiver endrer atferd om de er store og gode nok. Gjennom Skift ønsker vi og flere andre selskaper å diskutere med myndighetene om det er mulig å «gjenbruke» virkemidlene i elbilsatsingen for å legge til rette for å reparere mer, sa Grotmoll.