Sparebankstiftelsen DNB støtter gode tiltak:
Henrik (20), Abd-Alkader (18) og Kristoffer (23) er nå på stø kurs inn i voksenlivet. Det takker de Windjammer-programmet for.
Alle tre har til felles at de hadde spesielle utfordringer i livene sine og var på vei til å slutte på videregående. Derfor ble de fulgt opp av skoleveileder og Oppfølgingstjenesten. Sistnevnte en statlig tjeneste som gir råd og veiledning om utdannings- og yrkesvalg. De ble anbefalt å vurdere Windjammer, et månedslang livsmestringsprogram på seilskuta Christian Radich for gutter og jenter mellom 16 og 25.
Sparebankstiftelsen DNB har jobbet mye med problematikken rundt skolefrafall de siste årene. Windjammer er et av prosjektene stiftelsen har valgt å støtte.
Søk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB før neste søknadsfrist, 1. desember, her
DNB Nyheter traff de tre "windjammerne" Henrik, Kristoffer og Abd-Alkader på den ærverdige seilskuta i fjor høst da den lå inne på sin faste plass ved Skur 32 på Rådhuskaia i Oslo. De tre guttene kommer fra ulike steder i landet og har ikke gjennomgått programmet samtidig, men kan fortelle om felles opplevelser.
Henrik Naastad er fra Sandefjord. Han var nettopp ferdig med andre klasse på industrilinjen på videregående da Oppfølgingstjenesten i Vestfold Telemark informerte ham om Windjammer-programmet.
– Jeg hadde bestemt meg for å ta et friår og tenkte at programmet hørtes spennende ut.
Da hadde han ingen erfaring med sjø- og båtliv, selv om det alltid hadde fristet ham litt. Etter Windjammer-programmet og en måned på Christian Radich, vet han at det er dette han har lyst til å holde på med.
– Nå har jeg bestemt meg for å ta maritime fag på Ferder videregående i Tønsberg for å bli lettmatros, og eventuelt ta fagskole senere for å bli styrmann.
Kristoffer Berg er fra Rjukan og har det siste året jobbet som lettmatros på Christian Radich. Det vil si at han jobber på dekk. Det var Windjammer-programmet som tok ham dit.
– Jeg gikk på transportlinjen på videregående og hadde veldig mye fravær. Da fikk jeg programmet anbefalt av en kjempeflink veileder på skolen. På det tidspunktet visste jeg ikke at det fortsatt fantes skip som gikk for fulle seil.
Han roser programmet og sier at det ga ham mestringsfølelse og livslyst.
– Ute på sjøen og på vei opp i masten opplevde jeg å se morild (et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter – red.anm.). Samtidig kom det en flokk delfiner. Det var et helt fantastisk syn! Da bestemte jeg meg for at det er dette jeg skal gjøre.
Etter dette tok han utdannelse for å bli lettmatros i Danmark og fikk deretter fast jobb på Christian Radich. Han er ikke den enste som har gått den veien. Blant dagens besetning på skuta har hele seks gjennomgått Windjammer-programmet.
Abd-Alkader Zamzam er fra Oslo. Han sier at han aldri har vært skoleflink og har heller aldri likt skolen. Da han fikk høre om Windjammer og Christian Radich skjønte han ikke helt hva det var, men takket ja.
– Vi reiste til Malaga og seilte derfra til Azorerne og videre til Las Palmas. Det er det mest fantastiske jeg har vært med på, rett og slett den beste opplevelsen jeg har hatt i hele livet mitt.
Etter dette har også Abd-Alkader bestemt seg for å dra til Danmark for å utdanne seg til lettmatros. Han anbefaler Windjammer-programmet på det sterkeste:
– Dette er en "en gang i livet"-opplevelse. Så får du sjansen, gjør det!
Alle tre forteller at de har knyttet vennskap for livet om bord.
– Du får ikke mye privatliv, og langt ut på havet har du heller ikke Internett. Til gjengjeld får du venner for livet, sier Abd-Alkader.
Han forteller at de som seilte sammen og bor i og rundt Oslo, møtes jevnlig.
– I tillegg arrangerer vi treff for alle som var med, gjerne i forbindelse med påske eller jul når det er spesielt hyggelig å være sammen med andre.
Alle tre skryter av maten om bord. Kristoffer og Abd-Alkader trekker fram søndagsfrokosten med speilegg som høydepunktet, mens Henrik husker lammeskank som den beste middagen han noensinne har spist.
Daglig leder for Stiftelsen Christian Radich og initiativtaker til Windjammer-programmet, Vidar Pederstad, sier at faste måltider og fellesskapet er noe av det ungdommene setter mest pris på.
– Mange er ikke vant til dette. På et seiltokt med Christian Radich får de god mat og knytter nye relasjoner i tillegg til at de får oppleve mestringsfølelse.
Han sier Windjammer-programmet gir gode resultater. Mange har kommet dit med store utfordringer, men har i løpet av programmet knyttet kontakter, tatt tak i livet sitt og lagt planer for fremtiden.
– Målet er at ungdom som er i ferd med å havne utenfor, skal bli henvist til oss av en offentlig organisasjon eller etat. Vi har så langt gode relasjoner til Oppfølgingstjenesten, som i de ulike fylkene har ansvar for unge som ikke er aktive.
På grunn av den siste tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB kan Stiftelsen Christian Radich nå også gi direkte stipend til unge som står utenfor skole og arbeidsliv. Pederstad oppfordrer derfor foreldre, besteforeldre og naboer til å tipse ungdommer om å gå inn på siden deres og søke.
– Ellers er vi avhengig av at det offentlige dekker kostnadene, sier han.
Pederstad ønsker derfor samarbeid med Oppfølgingstjenesten i flere fylker.
Stiftelsen Christian Radich har nå også et prøveprosjekt gående med NAV / Tiltak Oslo med Windjammer som et avklaringstiltak for ungdom med utfordringer. Det kan være at de er uføretrygdede eller har falt utenfor arbeidslivet på andre måter.
Pederstad presiserer at hensikten med Windjammer-programmet ikke er å utdanne sjøfolk.
– Samtidig er det helt naturlig at noen etter dette velger å gå den veien. Det er heller ikke dumt, for det er stor etterspørsel etter sjøfolk nå, opplyser han.
Se også denne filmsnutten:
Windjammer er et livsmestringsprogram bygget rundt en måneds seilas med seilskuta Christian Radich.
Om bord jobber deltakerne i vaktlag sammen med mannskapet. Slik får de oppleve livet til sjøs. Alle får basiskurs i sikkerhet og grunnleggende sjømannskap. I tillegg kan de velge å delta på workshoper i førstehjelp, kokketjeneste, maskinist, båtsmann, tømrerfag eller navigasjon.
Navnet Windjammer er hentet fra en amerikansk dokumentar fra 1958 om Christian Radich.
Sparebankastiftelsen DNB har støttet Windjammer-programmet siden de to første prøvetoktene ble gjennomført i 2018. Programmet har fått flere tildelinger, tilsammen over 30 millioner kroner.
De som faller ut av skolen er overrepresentert i den gruppen med ungdommer som lever i totalt utenforskap; de som ikke går på skole, jobber eller er på noen form for tiltak, skriver Stiftelsen Christian Radich i årsberetningen sin.
Dette er også grunnen til at Sparebankstiftelsen DNB har jobbet mye med problematikken rundt skolefrafall de siste årene. Windjammer er et av prosjektene stiftelsen har valgt å støtte.
Og ikke nok med det. Av tildelingene etter søknadsfristen 1. april i år, fikk Stiftelsen Christian Radich innvilget det største beløpet, 30 millioner kroner, til et etterlengtet vedlikeholdsløft av seilskuta.
Søknadene som kom inn til Sparebankstiftelsen DNB før fristen 1. september i år, er ikke ferdigbehandlet ennå.