Olga-svindler tiltalt

Men metoden brukes fortsatt – nå med en korona-vri, forteller DNBs svindelekspert Terje A. Fjeldvær.

ADVARER: Bedrageriekspert Terje A. Fjeldvære er glad for at det er tatt ut tiltale, men sier at svindelmetoden fortsatt brukes - nå med korona-vri. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. apr 2020
Artikkelen er flere år gammel

Saken går nå i Sør-Trøndelag tingrett.

DNB Nyheter omtalte Olga-svindelen i en artikkel i oktober i fjor. Bankens bedrageriekspert, Terje A. Fjeldvær, advarte da kvinner med navn som var populære for 80 år siden, mot å la seg lure. 

Svindlerne gikk først og fremst etter eldre damer som het Gerd, Anne, Sigrid, Olga eller lignende, og fikk dem til å oppgi BankID-en sin slik at de kunne tømme kontoen deres. En av dem var Olga Frantsvåg (78) fra Sandefjord

Svindleren ringte og sa at forbrukslånet deres var klart til utbetaling. Når «Olga» sa at hun ikke har søkt om noe lån, tilbød han å sette henne over til banken. Da ble hun satt til en medsvindler som fikk henne til å oppgi BankID-en sin.

Godt samarbeid med politiet

Bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær, er glad for at en av svindlerne nå er pågrepet og tiltalt. Han sier at både bankene og politiet la ned store ressurser i å bekjempe denne kriminaliteten. 

- Godt samarbeid mellom flere banker, Nordic Financial Cert og politiet gjorde at vi fort fikk opp mye informasjon. Slik spilte alle hverandre gode, sier han.

Svindelmetoden benyttes fortsatt

Samtidig beklager Fjeldvær at denne svindelmetoden fortsatt blir benyttet – nå med en korona-vri.

Det ser altså ikke ut til at vi vil være kvitt problemet
Terje A. Fjeldvær

- Vi har nettopp fått bekreftet tre eller fire tilsvarende saker hvor svindlerne bruker korona-situasjonen til å lure til seg eldres BankID. Det ser altså ikke ut til at vi vil være kvitt problemet selv om vi nå kanskje får satt akkurat denne svindleren ut av spill for en periode, sier han.

"Olga-svindlerne" hadde ingen skrupler

I Olga-svindelen høsten 2019 ble 26 av bankens kunder utsatt, ifølge Fjeldvær, men banken klarte å stoppe de fleste transaksjonene før de ble utført eller gikk gjennom. Fem av kundene ble imidlertid svindlet.

- Svindlerne hadde ingen skrupler og tok det som var tilgjengelig på kontoene deres. Jeg er derfor glad for at politiet fulgte opp anmeldelsen vår, sier han.

Erfarer at dette prioriteres

Bedragerieksperten erfarer at politiet prioriterer simpel kriminalitet rettet mot eldre mennesker.

- Det at vi klarte å identifisere en norsk person som deltok i bedrageriene bidro nok til at politiet fulgte opp saken. Selv om vi mener at bakmennene sitter i utlandet, ga dette politiet et konkret holdepunkt å etterforske ut ifra. Når vi bare kan peke til utlandet, som jo er tilfellet i mange andre svindelsaker, blir oppgaven mye mer ressurskrevende for politiet, forklarer svindeleksperten.

Statsadvokat Unni Sandøy i Trøndelag tingrett har uttalt til NRK at tiltalen i denne saken er omfattende. Både med tanke på antall fornærmede og beløpene de ble utsatt for å tape, og at politiet derfor har brukt en mange ressurser på å etterforske saken. 

Den siktede er tiltalt for svindelforsøk på til sammen 4 millioner kroner.