Nye nettsider utvikles i skyen

DNB.no er inngangen til nettbanken og til all tilgjengelig informasjon om DNB. Ny teknologi gjør sidene bedre og letingen enklere.

EN DEL AV UTVIKLINGSTEAMET: F.v., Anil Sukumaran, Taras Rodynenko, Martin Franing, Naomi Thayalan og Andreas Johannesen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

Med nye dnb.no tar DNB steget over på en ny teknologisk plattform basert på skytjenester fra AWS samt moderne webteknologier som React/Gatsby.js. Denne teknologistacken benyttes også for nye innloggede sider i nettbanken, som utvikles nå.

SØKE LÅN? Her ser du skjermbilde av en av de 500 nye sidene på dnb.no Foto: DNB

Ny forside ble nylig lansert. Da var allerede 2000 underliggende internettsider byttet ut med 500 nye, mer brukervennlige sider.

Mangfoldig og tverrfaglig team

Utvikling og innholdsproduksjon er uført på hjemmekontor og av medarbeidere i et raskt voksende tverrfaglig og mangfoldig team. De var cirka 20 personer i starten og er nå nærmere 65.

Blant teammedlemmene er det produktfolk, UX-designere, servicedesignere, innholdsspesialister, softwareingeniører, testingeniører og IT-arkitekter. Det inkluderer personer med bakgrunn fra 10 ulike nasjoner, og flere nasjonaliteter er på vei inn.

TVERRGABLIG SAMARBEID: Leder for ingeniørene, Martin Franing, her i samtale med product lead, Andreas Foto: Stig B. Fiksdal

Product Lead for dnb.no, Andreas Johannesen, takker godt tverrfaglig samarbeid og god kundeinnsikt for at de for første gang i historien har klart å endre et betydelig antall nettsider uten at det har medført økt trafikk til kundesenteret.

- Det tolker vi som at kundene enklere og raskere finner den informasjonen de er ute etter.  Vi har også lagt til nye og forbedrede versjoner av boliglånskalkulatoren og valutakalkulatoren, sier han.

Google-søk

Innholdsspesialistene har på sin side gjort en omfattende jobb med å strukturere innholdet for å oppnå god posisjonering i Googles søkeresultater.

Sjefredaktør Therese Glemmestad Kvale vil at DNBs produkter og tjenester skal rangeres først.

- Det er målet, og vi ser allerede tegn til at det begynner å skje, sier hun.

Sidene videreutvikles fortsatt

Nye dnb.no er ikke ferdigutviklet. Sidene skal blant annet også ha automatisert oversettelse, slik at all informasjon etter hvert også kan leses på engelsk.

- Optimalisering og utvikling er et kontinuerlig arbeid. Forbedringer og endringer vil skje fortløpende, gjør Johannesen oppmerksom på. 

TEAMETS UNGE OG LOVENDE: Software engineer, Taras Rodynenko, og product manager, Naomi Thayalan. Foto: Stig B. Fiksdal

Spennende å jobbe med helt ny teknologi

Leder for ingeniørene på i teamet, Martin Franing, sier at det er spennende å være med på et utviklingsprosjekt hvor de får ta i bruk det nyeste nye av teknologi.

Softwareingeniør Daria Darma er enig. Hun føler at hun lærer noe nytt hele tiden.

- DNB har et godt fagmiljø, og jeg får selv velge hvilke oppgaver jeg vil jobbe med. Og selv nå når vi jobber med helt ny teknologi er det alltid noen å diskutere nye og faglige problemstillinger med, sier hun.

Darma legger til at de i utviklingen av nye dnb.no forholder seg til satte krav og hele tiden tester løsninger for å finne ut hva de skal gå videre med og ikke. 

Læring og forbedring er i fokus

- Ja, her jobber vi etter DevOps og agil metode. Fokuset er kontinuerlig læring og forbedring, fastslår Franing.

I det ligger det også at teamet har både utviklings- og forvaltningsansvaret for nye DNB.no. 

- Det gjør at alle føler et sterkt eierskap til det vi bygger. Dette fører til både bedre forvaltning over tid samt mer effektiv feilsøking, sier han.

Bruker Gatsby.js og AWS Amplify

Jon Trygve Utne, Lead Architect for nye DNB.no, sier at det har vært viktig å håndtere kompleksiteten på en god måte når man gjør et løft av et såpass omfattende nettsted som DNB.no. 

- Med Gatsby.js og AWS Amplify har vi laget statiske websider som dyttes direkte ut i et content delivery network (CDN). Dette gjør det mye enklere å levere en høytilgjengelig og sikker tjeneste, og det gir også gode responstider som gir positive utslag på rangeringen hos Google blant annet.

Selv om sidene er statisk bygd, kan de fremdeles hente dynamiske og «personaliserte» data. Sidene fremstår dermed som veldig dynamiske og interaktive for brukeren.

- Dette gir oss et solid utgangspunkt for å fortsette å levere nye og moderne kundeopplevelser, avslutter han.

BRUKER DEVOPS OG AGIL METODE. - Det forteller leder for ingeniørene, Martin Franing, her i samtale med Andreas Johannesen. Foto: Stig B. Fiksdal