Bedragerne bruker nye metoder:

Når telefonen ringer, ikke la deg lure

Igjen blir kunder blir oppringt av at bedragere som utgir seg for å jobbe i banken, et finansieringsselskap eller lignende.

ADVARER: - Vær kritisk til fremmede som ringer. Bedragere vil lyve til deg for å få tak i det de trenger, sier bedrageriekspert Terje A. Fjeldvær. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. jun 2020
Artikkelen er flere år gammel

Bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær, advarer om at disse bedragerne lyver for å få deg til å oppgi informasjon som de kan misbruke.

- Vær oppmerksom på at det gis mye falsk informasjon både i sosiale medier og av personer som tar kontakt på telefon. Vær derfor alltid kritisk til fremmede som tar kontakt. Kontroller gjerne informasjonen hvis du lurer, råder han.

Bedragerne tilpasser seg

Bedragere på telefon endrer og tilpasser det de sier etterhvert som folk blir oppmerksom på at det er svindel.

Tidligere har de for eksempel gått frem slik: Bedragerne ringte og sa at lånet du hadde søkt om var innvilget og klart til utbetaling. Når du benektet at du hadde søkt om lån, sa de at du måtte skynde deg å kontakte banken hvis pengene ikke skulle bli utbetalt. De tilbydde seg  å sette deg over til DNB eller den aktuelle banken. Men det de gjorde var å setter deg over til en annen bedrager, en som forsøkte å lure deg til å oppgi BankID eller lignende.

Ny vri – sier de ringer fra sikkerhet

- Den siste perioden har vi sett eksempler på at bedragere sier de ringer fra DNBs «sikkerhetsavdeling» eller «avdeling for bedrageribekjempelse» for å gjennomføre en spørreundersøkelse eller lignende. De ber deg så oppgi BankID-detaljer for å identifisere deg. Vi har også hørt eksempler på spørreundersøkelser knyttet til blant annet korona, forteller Fjeldvær.

Han presiserer at de som jobber med å bekjempe bedragerier mot bankens kunder ikke ringer rundt og foretar spørreundersøkelser.

- Og vi ber ikke om BankID-en din. Alt dette er forsøk på å lure fra deg pengene dine, fastslår han.

Om du er i tvil, ring bankens kundesenter på telefon 915 04 800.

Advarte allerede i høst

Dette er varianter av såkalt Olga-svindel. DNB advarte mot denne typen svindel allerede i september i fjor og følger utviklingen nøye.

- Vi vet  at andre bankers kunder igjen er utsatt  og forbereder oss på at bedragerne kan slå til mot våre kunder også. Derfor ser vi grunn til å advare, sier DNBs bedrageriekspert.

Han gjør oppmerksom på at bedragerne ofte går etter eldre og de mest sårbare blant oss.

Vær obs på disse svindelmetodene

- Det er egentlig de samme bedragerimetodene som går igjen, men de kriminelle tilpasser seg hele tiden den aktuelle situasjonen som samfunnet er i, og bruker dette til å lure folk, erfarer Fjeldvær.

Han ramser opp disse metodene som alle bør være obs på for ikke å bli lurt:

  • De ringer og sier at lånet er klart til utbetaling selv om du ikke har tatt opp lån, og ber deg oppgi BankID og andre sensitive opplysninger
  • De sender en e-post eller SMS som etterligner en kjent merkevare som Netflix, Skatteetaten, banken din eller andre for å få deg til å oppgi informasjon de kan bruke til å svindle deg. Det kan være kortinformasjon og/eller BankID-kode og -passord
  • De prøver å stjele identiteten din for å kunne ta opp forbrukslån i ditt navn
  • De prøver å få deg til å investere penger i et produkt du har lite kunnskap om
  • De bruker Finn.no og stillingsannonser til å lure jobbsøkere inn på en side hvor de blir bedt om å legge inn BankID og fødselsnummer i forbindelse med en bakgrunnssjekk

Økende risiko for å bli bedratt

Risikoen for å bli utsatt for bedragerier er ifølge DNBs trusselvurderinger høy og økende. Fjeldvær har flere ganger advart om at kriminelle bruker stadig nye metoder for å lure til seg BankID og annen sensitiv informasjon, som de kan misbruke.

- De fleste passer godt på fysiske ting som nøkler, pass og lommebok, men altfor mange lar seg lure til å gi fra seg BankID og andre sensitive opplysninger, som kan brukes til å bedra dem, sier han. 

Ingen med rent mel i posen vil be deg om å oppgi BankID-en din
Terje A. Fjeldvær

- Du skal aldri gi fra deg BankID-en din, ikke til noen, ikke bilde av passet heller. Men på utspekulert vis får de folk til å sende bilde av pass og oppgi BankID, erfarer Fjeldvær.

- BankID-en din er personlig. Du har skrevet under på at du ikke skal gi den fra deg. Derfor vil ingen med rent mel i posen finne på å be deg om å oppgi den, poengterer han. 

Er du blitt lurt?

Hvis du tror at du er blitt lurt, bør du så fort som mulig reklamere til banken slik at saken kan bli vurdert og undersøkt.