Likelønnsdagen
Kvinner tjener i gjennomsnitt bare 88,3 prosent av det menn gjør. Det betyr at de fra 18. november og ut året jobber gratis.
Tallet er hentet fra SSB og viser hvor mye kvinner tjente i gjennomsnitt i forhold til menn i 2023, altså kun 88,3 prosent.
Lønnsgapet mellom kvinner og menn symboliserer Unio med likelønnsdagen, i år 18. november. Fra og med denne dagen og ut året jobber kvinner i prinsippet gratis fordi menn da allerede har fått utbetalt like mye lønn som kvinner får i løpet av et helt år.
Det er flere årsaker til at kvinner i gjennomsnitt tjener mindre enn menn, men ifølge SSB er dette hovedårsakene:
Men andre årsaker kan også spille inn.
– Det er fortsatt slik at kvinner er mindre flinke enn menn til å kreve mer lønn selv om de fortjener det, tror finansrådgiver Silje Moslet Gulbrandsen i DNB.
Hun har betjent personkunder i DNB i ni år og har i gjennomsnitt minst én kunde i uken som trenger økonomisk rådgivning som følge av samlivsbrudd, ofte er det kvinner.
Relatert artikkel: Gir nyskilte økonomisk rådgivning
– Mange ser at det kan bli vanskelig å stå på egne økonomisk bein, ofte fordi de tjener dårligere enn mannen, sier hun.
Dette tror Silje kan være noen av grunner til det:
– Noen har tatt mer ansvar hjemme til fordel for mannen som har gjort karriere. Andre mener at de kanskje burde hatt mer lønn, men de har ikke turt å ta det opp fordi de har vært ute i fødselspermisjon eller jobbet deltid en periode. Andre fordi de mener at de er blitt for gamle.
Hun oppfordrer imidlertid kvinner i alle aldre til å snakke om lønn for å finne ut om de er rettferdig lønnet i forhold til dem det er naturlig å sammenligne med.
– Ikke vær redd for å ta det opp med sjefen din hvis du har gode argumenter for at du fortjener mer lønn, sier hun.
I Norge snakker ikke folk om hva de tjener.
– På mange arbeidsplasser er det kanskje tabu å snakke om lønn? Hvem har mest å tape på det? spør hun retorisk.
Og kommer med ett klart svar:
– De som er urettferdig lønnet!
Finansrådgiveren mener at kvinner har mye å vinne på å forhandle lønn fordi noen av dem kanskje får urettferdig lite.
– Mer åpenhet rundt hva folk tjener kan også bidra til økt likestilling i næringslivet ved at eventuelle lønnsskjevheter innad i bedriftene blir mer transparente, tror hun.
Mange kvinner kvier seg for å forhandle lønn. De fleste mener at det er mer ubehagelig enn tilfredsstillende å forhandle lønn med arbeidsgiver.
Men det lønner seg å forhandle.
Hele 7 av 10 av alle som har forhandlet lønn, og flere kvinner enn menn, har oppnådd bedre betingelser, ifølge undersøkelser som DNB har fått gjennomført.
Silje ser to sannsynlige årsaker til at flere kvinner enn menn har oppnådd bedre lønn etter lønnsforhandlinger.
Vi kvinner søker ikke bedre lønn eller stillinger før vi er 110 prosent sikre på at vi er kvalifiserte
– Én årsak kan være at kvinner i utgangspunktet tjener for lite, mindre enn dem det er relevant å sammenligne med. En annen årsak kan være at flere kvinner er dyktige og har gode resultater og prestasjoner å vise til, før de tør å forhandle. Det er en kjent oppfatning at vi kvinner generelt sett ikke søker bedre lønn eller stillinger før vi er 110 prosent sikre på at vi er kvalifisert, minner Silje om.
Hun legger til at banken ser det samme innenfor sparing.
– Menn sparer smartere og mer. Men dette henger jo sammen med at de også tjener mer. Men det går an å starte i det små, og det er det vi oppfordrer kvinner til å gjøre på Hun investerer-seminarene som banken nå arrangerer over hele landet, sier finansrådgiveren.
Hvilken posisjon må du være i for å kunne forhandle lønn?
– Bedriftene skal betale lik lønn for likt arbeid og prestasjon uansett kjønn, men de vil fortsatt lønne forskjellige stillinger og prestasjoner ulikt. Derfor må du alltid ha gode kort på hånden hvis du skal vinne fram i lønnsforhandlinger, sier hun.
Silje gir her fire råd om når og hvordan forhandle lønn: