Sorterer du feil kan det få store konsekvenser!

- Kildesorterer du riktig kan du vinne 100.000 kroner! Og sorterer du feil kan avfallet ditt i verste fall føre til brann eller skade, forteller Andreas Haslegaad fra Haraldrud Gjenbruksstasjon.

RIKTIG SORTERING HAR STOR BETYDNING: Andreas Haslegaard fra Haraldrud Gjenbruksstasjon viser frem en matavfallspose som snart skal bli til bioenergi. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 12. feb 2020
Artikkelen er flere år gammel

Hvor mye har avfallshåndtering å si for miljøet og lommeboka? Dette spørsmålet har @dnbung fått besvart hos Oslo Kommunes renovasjonsetat. Det viser seg at hvert eneste miljøvalg vi tar har enorm betydning i det store bildet, i tillegg til at man kan spare ville summer på skrot. 

- Nordmenn har et stort forbedringspotensial når det kommer til kildesortering! I restavfallet legges det utrolig mye feil, og faktisk så er kun én fjerdedel av restavfallet riktig sortert. Den absolutt største feilen er mat som havner i restavfallet, forteller Andreas Haslegaard fra renovasjonsetaten.

Er det ikke slik at all søppel brennes sammen?

- Tvert imot! Her i Oslo kommune blir grønne matavfallsposer til biogass og biogjødsel. Flere av våre renovasjonsbiler går på biogass, og mange gårder i Oslo-området bruker biogjødsel, altså fornybar energi – som er bedre for miljøet, forteller Haslegaard. Mye avfall gjenvinnes også til nye produkter og materiale, legger han til.

Hva enn du gjør, ikke kast batteriet i restavfall!
Andreas Haslegaard

Feilsortert avfall kan få store konsekvenser

Haslegaard forteller videre om de mer alvorlige sorteringsfeilene, som gjelder batterier, glass- og metallemballasje, spraykonteinere og elektronikk.

- Hva enn du gjør, ikke kast batteriet i restavfallet, det kan få store konsekvenser! Det oppstår ofte branner i avfallet fordi batterier kan være potente. Ikke bare kan søppelet brenne, men våre arbeidere kan også skade seg. Dette hører hjemme i farlig avfall, sammen med ting som spraykonteinere og lyspærer. Farlig avfall leveres på våre gjenvinningsstasjoner eller i nærbutikken hvis de har mottak for dette.

 

FÅ HJELP PÅ SORTERE.NO: - Er du i tvil om hvordan du skal sortere, og hvor du kan levere avfallet ditt, finner du god veiledning på sortere.no, tipser Andreas Haslegaard. Foto: Kornelia Minsaas

«Det kan klusse til sorteringssystemet»

- Vi finner ofte knust glassemballasje og skarpe metallbiter i restavfallet, som er synd. Ikke bare kan disse avfallstypene gjenvinnes om og om igjen, men det kan skjære opp riktig kildesorterte søppelsekker og klusse til hele sorteringssystemet, forteller Haslegaard.

I Oslo kommune er det hele 115.000 tømminger hver eneste uke, og Andreas Haslegaard vil stolt kalle sine medarbeidere hverdagshelter. Uten disse menneskene ville ikke samfunnet gått rundt. Hvis det skulle bli en liten forsinkelse på én rute, ville det få store konsekvenser.

Noens skrot har enorm verdi for andre!

Ikke bare gjenvinnes avfall på Haraldrud Gjenbruksstasjon. Annenhver torsdag har de også «ombrukstorsdag», som rett og slett er et gratis loppemarked hvor alle er velkommen.

- Her får vi inn så utrolig mye bra! Alt fra komplette sofagrupper, til kommoder, skiutstyr og bøker. Det beste av alt er at dette er helt gratis, forteller Haslegaard, og viser oss skattekammeret. 

FÅR INN MYE: Alt fra fulle sofagrupper, til kommoder, skiutstyr og bøker kommer inn. Foto: Kornelia Minsaas

Spar penger og miljø

- Hvor enn du er i landet, så er det stor sannsynlighet for at det finnes en ombruksstasjon nære deg. Du trenger ikke gjøre mer enn et kjapt søk på Google eller Facebook for å få napp, sier Haslegaard.

På @dnbung har vi fått en skikkelig omvisning av alle skattene du finner i ombruksteltet på Haraldrud Gjenbruksstasjon. Ta en titt her:

Vinn 100.000 kroner i returkartonglotteriet

Husker du tilbake til barneskolen da klassene deltok i returkartonglotteriet? Det viser seg at dette fortsatt gjelder for alle! #SkyllBrettStapp drikkekartongene dine til en kube, skriv på navn og telefonnummer og bli med i returkartonglotteriet. Hovedpremien er hele 100.000 kroner, og det trekkes flere vinnere i året.

- Dette kan være en motiverende og gøyal kildesorteringsaktivitet for alle, i alt fra kollektiv til husstander, tipser Haslegaard.

Hva bør du sortere, og hva skjer med avfallet?

Andreas Haslegaard legger fram en kjapp huskeliste for sortering, og forklarer enkelt hva som videre skjer med avfallet som gjenvinnes i Oslo kommune. For å finne informasjon om hva som gjelder i ditt nærområde kan du besøke sortere.no for å få veiledning samt finne returpunkter og gjenvinningsstasjoner.

  • Restavfall: Restavfall kan du fint kaste i vanlig dagligvare-plastposer. Restavfallet går rett inn i ovnen og blir energigjenvunnet til fjernvarme.
  • Plast: Hvis du er i tvil om plasten er ren nok, så legger du det i restavfallet. Det meste av plastemballasjen er ren og skal legges i blå pose. Blå poser sendes til Tyskland og blir gjenvunnet til ny plast!
FRA SPENNENDE LITTERATUR TIL ALPINTUTSTYR: -Vi setter stor pris på at folk leverer brukte ting og møbler til oss, for det er alltid noen som har bruk for det, forteller Haslegaard. Foto: Kornelia Minsaas