Kompismåjobb i gråsonen eller kriminalitet?
Svart arbeid er ikke bare en risikosport for fagarbeidere – det kan ha store konsekvenser for kjøper og arbeidsgiver.
DNB Nyheter har intervjuet tre anonyme fagarbeidere i 20-årene: En snekker, en elektriker og en betongarbeider.
- Som elektriker får jeg overraskende mange henvendelser om svart arbeid. Jeg har til og med hatt en politimann spørre meg om hjelp, forteller elektrikeren.
Han tror mange mennesker ønsker å spare noen småkroner der de kan.
- Fra mitt perspektiv kan man jo se på det slik: Hva ville du valgt mellom en timepris på 250 kroner og 1000 kroner?
Man får ikke et eneste pensjonspoeng
- De som velger å jobbe svart gjør det fordi de tjener godt på det. Det er skattefrie penger som går rett i lomma, i tillegg til det man tjener fra før. Når man styrer jobben selv i form av planlegging og utførelse, får man også en ekstra mestringsfølelse, forteller snekkeren.
Betongarbeideren sier han ikke går rundt og oppsøker svarte jobber.
- Som oftest er det noen som står meg nær som spør om hjelp, og jeg da sier jeg sjeldent nei. Oppdraget kan i utgangspunktet være en vennetjeneste som man får noen kroner for. Hvis honoraret til slutt ender på 10.000 kroner, har tjenesten blitt til svart arbeid, selv om det ikke var intensjonen, sier betongarbeideren.
Hvilke typer oppdrag er det vanlig at fagarbeidere hjelper privatpersoner med?
- Jeg gjør alt fra grunnarbeid til snekkerarbeid. Det mest vanlige jeg vet om av svart arbeid er småting; som å bytte dører, gulv og vinduer eller bygge terrasse. Man har jo mindre tid når man jobber svart, så som regel er det småjobber man tar på seg, så de får mest mulig ut av arbeidet, forteller snekkeren.
- Noen ber om hjelp til alt mulig, men man kan ikke ta på seg alle typer oppdrag. Det kommer an på hvilket fagbrev og erfaring du har. Er man for eksempel murer, kan man ta på seg støpeoppdrag eller å ordne et bad, for det er jo den man kan best, sier betongarbeideren.
Elektrikeren sier det ofte dreier seg om småjobber knyttet til oppussing.
- Da må man jo ha hjelp fra folk som kan yrket. Jeg gjør små, svarte oppdrag som er lite omfattende, og slik tror jeg det er hos de aller fleste håndverkere. Det er når jobben er av betydelig størrelse, og fokus på dokumentasjon og garanti kommer inn i bildet, at folk velger hvitt, forteller elektrikeren.
En kollega fikk tilbud svart arbeid etter noen så firmabilen hans
Blir dere bedt om å gjøre tjenester, eller foreslår dere å jobbe selv?
- Det mest typiske er at folk spør om hjelp. Jeg er snekker, så da ville jeg sett på huset og lagt merke til hva som skulle vært gjort. Men så bygger det på seg derfra.
Elektrikeren sier han aldri oppsøker svarte oppdrag selv.
- Jeg tror slike tilbud kommer fra dem som trenger hjelp og vil spare penger. En kollega ble nylig oppringt av naboens foreldre, etter at de hadde sett firmabilen hans parkert på gata. De ønsket svart hjelp, forteller elektrikeren.
Man undergraver sitt eget yrke
Hvor mye tjener folk på svart arbeid?
- Du kan tjene mye penger, og som håndverker ta du som regel litt høyere timelønn enn hva du ellers får fra arbeidsgiver, eller så avtaler du en totalsum. Sammenligner du prisen med hva et selskap ville tatt for samme jobb, og slår av noen tusen, så blir jo svart-jobben ganske rimelig for kunden også, samtidig som du selv tjener mer, forteller snekkeren.
- Jeg kjenner en som har jobbet svart for 34.000 kroner, sier elektrikeren.
Betongarbeideren sier det kommer helt an på oppdraget og hvilket fagområde du har utdanning innenfor.
- Er det vennetjeneste er det ikke «lønnsomt», men hvis du tar på seg et helt bad for eksempel, da kan du jo tjene en del. Det er mye jobb, og mange regler i forhold til krav og så videre, sier betongarbeideren.
Hvis noen skader seg kan det bli vanskelig å få det dekket av forsikring. Vet de som jobber svart om slike konsekvenser?
- Ja, de kjenner så klart til konsekvensene, men når du ser at du tjener gode penger så forsvinner den tanken. HMS kan fort bortprioriteres i en hvit jobb også, hvis jobben skal gå unna fort og effektivt, forteller snekkeren.
- Det er lett å skade seg når du driver med yrkesfag, og de fleste vet at du må punge ut selv hvis du jobber svart. Men tanken glir litt bort når du er en habil håndverker som kan det du driver med, sier betongarbeideren.
- Jeg tror svartarbeidere tenker mer på forsikring i forbindelse med at det skulle skje noe, som brann og vannskade, fremfor en personskade. Som elektriker er jeg veldig forsiktig med svarte jobber innenfor fagfeltet mitt, for vi trenger en installatør som må godkjenne jobben vi gjør. Jeg har gjort vennetjenester og fått jobben min til å godkjenne det i etterkant – da er arbeidet 100 % lovlig, dokumentert og trygt, forteller elektrikeren.
Jeg rydder ofte opp i feil fra ufaglærte
- Det handler litt om å ta ansvar, også for kjøperens del. Jeg sier ikke ja til en jobb jeg er i tvil om, og jeg vil ikke stå ansvarlig hvis noe går galt. Tenk, noen privatpersoner leier også inn ufaglærte til å jobbe svart! Jeg har vært hjemme hos mange kunder og ryddet opp etter at de har hatt en kompis på besøk som er «elektriker». Det skjer overraskende ofte, forteller elektrikeren.
Snekkeren, betongarbeideren og snekkeren er fullstendig klar over at svart arbeid bidrar til å undergrave sitt eget yrke, og at man er utro mot arbeidsgiver.
- Man ødelegger også litt for seg selv, hvis man ser det i det store omfanget, sier elektrikeren.
Seniorrådgiver Secilie Kui fra Skatteetaten jobber med forebygging mot svart økonomi, og forklarer konsekvensene av å tjene svarte penger og kjøpe svart arbeid.
Hvor går grensen mellom småjobb og svart arbeid?
- Regelen for småjobb er at du kan tjene opp til 6000 kr skattefritt fra en husstand per år. Du kan altså gjøre seks småjobber, som barnepass eller hagearbeid, for 1000 kroner, eller en større jobb for 6000 kroner. Slikt arbeid må foregå i hjemmet, på hytta eller på bilen til noen, og du kan ikke være næringsdrivende innen samme bransje, forklarer Kui.
Når privatpersoner og firmaer ikke betaler skatter og avgifter som etter reglene skulle vært betalt inn, kalles det svart arbeid.
- Mange synes det er vanskelig å si nei når venner eller familie spør om hjelp, og det er vanskelig å forlange full pris. Er du frisør og klipper noen én gang for 200 kroner, vil de sikkert ikke klippe seg på salongen for 800 kroner neste gang. Den som tar slike jobber får ofte underbetalt, og er med på å undergrave sin egen bransje, sier Kui.
Hva er andre konsekvenser av å jobbe svart?
- Man får ikke et eneste pensjonspoeng, null feriepenger, og yrkesskadeforsikringen du har gjennom arbeidsplassen gjelder ikke, forklarer Kui.
Det blir vanskelig for seriøse firmaer å overleve
Det kan også være kontroll og tilleggsskatt. Alvorlige saker blir politianmeldt og kan i verste fall ende med fengselsstraff. Mange bedrifter har nulltoleranse for svart arbeid eller regler mot å ta på seg arbeid på fritiden, så det kan føre til at du mister jobben. Arbeidsplassen, også hele bransjer, kan bli konkurranseutsatt hvis det er et stort omfang av svart arbeid – og da blir det vanskelig for seriøse firmaer å overleve, forteller Kui.
Hvis du ikke betaler skatt og avgift, vil samfunnet få mindre å rutte med. Det blir mindre penger til veier, skoler, sykehus og andre viktige elementer som skal til for at samfunnet vårt skal fungere godt. Konsekvensene er mange.
Hvordan kan fagarbeidere takke nei til småjobber hvis de føler seg presset av å måtte hjelpe familie, venner og bekjente?
- En god grunn til å takke nei er at du ikke ønsker å undergrave din egen arbeidsplass. Fiks heller en vennerabatt gjennom firmaet – da får den du hjelper garanti, klagerett og dokumentasjon, og forsikringen gjelder for deg hvis noe skulle gå galt.
Det kan være med å bidra til sosial dumping og kriminalitet
Innenfor håndverksbransjen er det en merverdi for huseier å ha dokumentasjon fra et firma på det arbeidet som er gjort. Det gir større trygghet når arbeidsforholdet blir gjennomført på en lovlig måte og arbeidet skjer under ordnede forhold. Registrert inntekt (innrapportert) er også med på å bygge rettigheter som sykepenger og pensjon. Samarbeidet mot svart økonomi (SMSØ) har laget en video som oppsummerer noen av argumentene for å si nei til svart arbeid.
Hva er konsekvensene av å kjøpe svart arbeid?
- Konsekvensen av å kjøpe svart er mange. Du får ingen garanti og dokumentasjon, og dermed ingen reklamasjonsrett. Du som kunde kan risikere å måtte kjøpe varen eller tjenesten én gang til. Uten dokumentasjon kan det hende at forsikringen ikke vil dekke eventuelle feil og skader. Du kan også bli gjort medansvarlig for arbeidet, og må betale tilbyderens manglende skatter og avgifter. Det kan risikere at du må betale rett inn rett inn til kreditorer som kemner eller skatteinnkrever, og i tillegg få jobben stanset. Å kjøpe svart arbeid kan være med å bidra til sosial dumping og kriminalitet, forteller Kui.
Kui fra Skatteetaten sier at hvis du betaler over 10 000 kroner i året eller mer i kontanter til noen, kan du bli medansvarlig.
- Det betyr faktisk at du kan bli stilt ansvarlig for det tilbyderen hadde til hensikt å unndra skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift. Dette gjelder også ved flere utbetalinger for ulike typer jobber til samme person. Så å betale store summer ut av det blå er ikke smart, fortsetter Kui.
Har kjøpere ansvar for svartarbeiderens sikkerhet?
- Forsikringsbransjen har innlemmet privatpersoners ansvar etter yrkesskadeforsikringsloven i de fleste hjem-, villa- og innboforsikringer, men da for arbeid utført mer enn 10 timer per uke. Hvis huseieren er arbeidsgiver kan han/hun bli erstatningsansvarlig hvis den som påtar seg oppdraget blir skadet underveis i jobben. Det økonomiske tapet i personskadesaker kan i mange tilfeller komme opp i flere millioner kroner. At en som privatperson kan bli ansvarlig for et slik økonomisk tap tenker nok de færreste på når de leier inn svart arbeid til å for eksempel utføre malingsarbeid på huset sitt, avslutter hun.