Ikke like gøy med hjemmekontor lenger

Fire måneder etter at forbrukerteknolog Yngvar Ugland heiste det røde flagget, er entusiasmen for hjemmekontor kjølnet.

GIR RÅD: Forbrukerteknolog og leder for NewTecLab i DNB, Yngvar Ugland, har lenge vært skeptisk til hjemmekontor. Han gir her sine beste råd.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

Da norske arbeidstakere i midten av oktober igjen ble henvist til hjemmekontoret, kom historiene om at mange er lei og føler seg isolerte – spesielt de unge, og psykologer advarer mot langtidsvirkningen. 

Også den tidligere så entusiastiske Telenor-lederen Sigve Brekke har snudd, ifølge Dagens Næringsliv. Han vil innføre møteplikt på kontoret minst to dager i uken når de ansatte kan komme tilbake. Telenor er allerede i gang med å bygge om kontoret til dette formålet, ifølge avisen.

Merk at forbrukerteknologen uttaler seg på eget og generelt grunnlag og ikke ikke på vegne av banken.

Mer enn det tekniske må fungere

Forbrukerteknolog og leder for NewTechLab i DNB, Yngvar Ugland, tror at den store entusiasmen i vår skyldes opplevelsen og overraskelsen over hvor godt hjemmekontor fungerte teknisk sett – og ikke minst effektivitets- og kostnadsmessig.

Nå – når alle som kan er sendt på hjemmekontor igjen – ser mange ikke enden på det
Yngvar Ugland

- Det gleder meg at flere nå ser at det å forherlige hjemmekontor, var feil. Vi mennesker er ikke bygget for å sitte alene på hver vår tue og se inn i en skjerm. Virkelighetsinnsprøytningen begynte nok å komme etter sommerferien da mange fortsatt måtte sitte mye på hjemmekontor. Og nå – når alle som kan er sendt på hjemmekontor igjen –  ser mange ikke enden på det og blir oppgitte og triste.

Gamechanger?

Tror du korona blir en gamechanger for bedrifter som har satset på åpne kontor landskap, underdekning og free seating?

- Det er jeg usikker på, men jeg håper at det kan være en gamechanger når det gjelder «one size fits all»-tankegangen. Utviklere og selgere har for eksempel helt ulike behov. Men hvordan bedriftene skal legge til rette for at ansatte skal kunne jobbe på kontoret, vet ingen ennå. Her må det nok en del prøving og feiling til.

Unge sliter mest

Både Telenor og Ernst & Young melder at de unge sliter mest med å takle hjemmekontor. Hvorfor?

- Mange unge har små leiligheter. En del av dem er nyinnflyttet og har det meste av kontaktnettet sitt på jobben. De er digitale og bestiller gjerne mat på kolonial.no. At de er digitale er både en fordel og en ulempe for dem. De behersker verktøyene bedre enn andre, men blir sittende mer alene.

REKK UT EN HÅND! - Det er viktig å inviterer ansatte til å snakke om hvordan de har det, mener forbrukerteknolog og leder, Yngvar Ugland. Foto: Stig B. Fiksdal

Uglands tips

Du er selv leder. Kan du gi noen tips til hvordan arbeidsgivere og ledere kan legge til rette for at ansatte fungerer og har det bra på hjemmekontor?

- Det er viktig at ledere inviterer ansatte til å snakke om hvordan de har det. Rekk ut en hånd! Ansatte er i dagens situasjon opptatt av å beholde jobben sin. Derfor vil mange vegre seg for å si at det er krevende å jobbe hjemme. Det er viktig å bruke tid på å ha dialog. Tiden vi sparer inn på å ha effektive teamsmøter, bør brukes til å ta vare på hverandre. Det må være rom for på snakke om løst og fast, slik vi gjør ved kaffeautomaten. 

Hva kan ansatte selv gjøre?

- Innse at hjemmekontor nå er permanent arbeidsplass og ikke noe du har av og til når det passet seg slik. Da gjelder det å lage seg gode rutiner og unngå å sitte i sofaen. Sørg for å få lånt det du trenger og har plass til av utstyr. Start hver dag på samme måte som på kontoret. Forbered deg og legg en plan for dagen. Og minst like viktig, «gå hjem fra jobb!». 

HA PÅ VIDEO: - I teamsmøter er det en høflighetsgreie, mener forbrukerteknolog Yngvar Ugland, her på hjemmekontor. Foto: Stig B. Fiksdal

Hva er best pactice på bruk av Teams og andre kommunikasjonsverktøy?

- I teamsamsmøter som normalt sett ville vært i et auditorium, er det greit å ikke ha på video. Men det er naturlig å sette på når du stiller spørsmål eller gir kommentarer. Det gir mye info, og det er hyggelig. Det er også  bedre å rekke opp hånden digitalt enn å skrive inn.

- I møter der du normalt ville sittet rundt bord, ha alltid på video! Det er en høflighetsgreie. Når du må ringe inn fra mobilen, ha på video når du kommer inn for å vise at du er på farten. Etterpå er det greit å skru av videoen hvis du ikke snakker selv.

Han minner om at det finnes mange måter å kommunisere på.

- Alt må ikke skje i møter. Mye kan også løses via chat eller telefon. Eller med en walk and talk.

Hva er akseptert?

Hjemmekontor har vel også noen positive sider?

- Ja, mange sparer mye tid på reising. Det gir også mulighet for å bidra mer hjemme, følge sønnen til tannlegen for eksempel. Noen setter nok også pris på å kunne være hjemme når barna kommer hjem fra skolen.

Hvor langt kan du dra fordelene med å jobbe hjemme. Hva er akseptert? Kan du dra å handle i arbeidstiden?

- Som DNB-sjef Kjerstin Braathen sa i Shifters podcast nylig, det finnes to skoler når det gjelder ledelse: Tillit og kontroll. Jeg jobber sammen med flinke folk som kan faget bedre enn meg selv. Jeg er helt avhengig av å ha tillit til dem. Jeg kan peke ut retning, men ellers legger jeg meg ikke opp i slike ting. Noen handler sikkert i arbeidstiden for å unngå rushet. Og noen må ta imot barn når de kommer hjem fra skolen. Da blir de også litt til og fra, for da blir de først og fremst mamma eller pappa. Men jeg er trygg på at de totalt sett gjør jobben sin.

Ikke slik

Hvordan bør hjemmekontor absolutt ikke praktiseres?

- Du bør ikke ligge under dyna med avskrudd video når du er på teamsmøte. Det er viktig å ikke bli usynlig, å ikke forsvinne fra kollegaene. Ha derfor alltid på videoen. Det er viktig å synes.

- Det er også greit ut å utnytte friheten og sjonglere mellom jobb og private oppgaver, men ikke dra det for langt. Du må finne en god balanse.