Elsparkesykkel = elsparkesykkelforsikring

Eier du en egen sparkesykkel er du også pålagt å ha en ansvarsforsikring som minimum.

2023: Ved årsskiftet må alle elektriske sparkesykler som kan kjøre i mer enn 10 kilometer i timen forsikres. Her ved en promillekontroll i år. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 31. aug 2023
Artikkelen er flere år gammel

Elsparkesykkel har blitt et mer og mer moderne fremkomstmiddel de siste årene, og antall nye sparkesykkeleiere har vokst i takt med populariteten. Eier du en egen sparkesykkel er du også pålagt å ha en ansvarsforsikring som minimum, akkurat som for bileiere.

– Uten egen ansvarsforsikring på elsparkesykkelen får du som eier ingen erstatning om en skade skulle skje. Det kan fort bli dyrt dersom du skulle kjøre på noe eller noen og forårsake skade. Særlig personskader kan fort bli både omfattende og svært dyre, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen, i forsikringsselskapet vårt Fremtind.

Krav til den som kjører elsparkesykkel · Må ha elsparkesykkelforsikring

· Nedre aldersgrense for bruk er 12 år.

· Barn under 15 år må bruke hjelm.

· Promillegrense på 0.2 ‰.

· Kun lov å være én person på sparkesykkelen

Nå kan du forsikre elsparkesykkelen hos oss

DNBs forsikringsselskap Fremtind har laget et nytt produkt som dekker forsikringsbehovet for alle små elektriske kjøretøy med hastighet mellom 10–20 kilometer i timen. Elsparkesykler som kan kjøre over 20 kilometer i timen er ulovlige i Norge. Det betyr at elsparkesykkelen må ha en hastighetssperre som gjør at det ikke er mulig å kjøre fortere enn tillatte 20 kilometer i timen.

Kjøretøy med maks hastighet på 10 kilometer per time ikke er klassifisert som motorisert kjøretøy, og trenger derfor ikke forsikring.

Vår lovpålagte ansvarsforsikring dekker eventuelle skader på andre personer, kjøretøy eller eiendom. I tillegg dekker den føreren av det forsikrede kjøretøyet. Du kan også velge å forsikre kjøretøyet med en brann- og tyveriforsikring. 

Du kan bestille forsikringen allerede nå, men den begynner ikke å gjelde før påbudet trer i kraft 1. januar

Dyrt å ikke ha forsikring

Om du velger å ikke forsikre kjøretøyet kan det koste deg dyrt.  En ting er at føreren kan bli bøtelagt med 5000 kroner ved bruk, men skulle en skade oppstå må du selv ta regningen for det, opplyser Hofstad-Nielsen.

Thereses råd til elsparkesyklistene:

  • Har du drukket så mye at du ikke kan kjøre bil, kan du heller ikke kjøre elsparkesykkel
  • Følg reglene i trafikken og husk på å passere folk på fortauene i ganghastighet, som gjerne ikke er mer enn 4–5 kilometer i timen
  • Tenåringer har ofte mindre erfaring med trafikkbildet, og må være klar over at de kjører mye fortere enn folk går
  • Ta det pent inn i kryss og tilpass farten når du ikke har full oversikt. Husk også på at du er mindre synlig enn en bil og derfor er vanskeligere å oppdage for bilistene
  • Det er kun lov å være én person på elsparkesykkelen
  • Barn under 12 år har ikke lov å kjøre elsparkesykler