Organiserte kriminelle lurer nykommere

Tar opp lån i deres navn og forsvinner

Banken har i det siste sett flere saker hvor organiserte kriminelle utnytter spesielt sårbare grupper, for eksempel nykommere. De tar opp forbrukslån i deres navn og stikker av med pengene.

ALVORLIG: - Disse sakene er svært alvorlige og har elementer av menneskehandel i seg, sier bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær.
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 17. feb 2020
Artikkelen er flere år gammel

- Sakene er svært alvorlige og har elementer av menneskehandel, sier bedrageriekspert i DNB, Terje A. Fjeldvær.

Digitaliseringen og globaliseringen har gjort massebedragerier enklere å gjennomføre, og bedragerne blir stadig mer profesjonelle.  

De har ingen skrupler
Terje A. Fjeldvær

- De opptrer profesjonelt, spiller hjelpsomme, forfalsker godt og henvender seg ofte til spesielt sårbare grupper, sier Fjeldvær.

Han ramser opp: Nykommere i Norge. Eldre. Ensomme.

- De kriminelle har ingen skrupler overfor disse gruppene, sier han. 

Låner penger i andres navn og stikker av

Banken anmeldte nylig låneopptak i navnet til 13 ulike personer, alle nykommere i Norge. De kriminelle hadde tilbudt ofrene hjelp med å få lån da disse menneskene ikke fikk lån på vanlig måte. Videre fikk de kriminelle tak i nok informasjon til at de kunne utgi seg for å være de svindlede personene, brukte forfalskede dokumenter og klarte å ta opp lån i deres navn. Siden stakk de av med pengene.

Fjeldvær kjenner til at to gjerningsmenn står bak alle disse 13 sakene, samt flere andre forhold.

- Vi mener de har gjort det samme med andre mennesker i andre banker også, sier bedragerieksperten. 

Nykommere som har fått oppholdstillatelse i Norge har gjerne BankID, men kvalifiserer kanskje ikke til å få tatt opp lån før de har etablert seg og har jobb.

Når noen sier de vil hjelpe økonomisk, så er hensikten ofte å berike seg selv
Terje A. Fjeldvær

- Når noen vil hjelpe dem til å få tatt opp lån, så er det så klart det kan være fristende å slå til. Men de som skulle hjelpe, lurte dem. De brukte de samme forfalskede dokumentene på alle sakene og stakk deretter av til Øst-Europa, opplyser Fjeldvær.

Han legger til at nykommere bør advares mot å gå utenom det vanlige banksystemet hvis de trenger lån.

- Når noen sier de vil hjelpe økonomisk, så er hensikten ofte å berike seg selv, erfarer bedragerieksperten.  

Økende risiko for å bli bedratt

Risikoen for å bli utsatt for bedragerier er ifølge DNBs trusselvurderinger høy og økende. Fjeldvær har flere ganger advart om at kriminelle bruker stadig nye metoder for å lure til seg BankID og annen sensitiv informasjon som de kan misbruke.

- De fleste passer godt på fysiske ting som nøkler, pass og lommebok, men altfor mange lar seg lure til å gi fra seg BankID og andre sensitive opplysninger som kan brukes til å bedra dem, sier han. 

Ingen med rent mel i posen vil be deg om å oppgi BankID-en din
Terje A. Fjeldvær

– Du skal aldri gi fra deg BankID-en din, ikke til noen, ikke bilde av passet heller. Men på utspekulert vis får de folk til å sende bilde av pass og oppgi BankID, erfarer Fjeldvær.

- BankID-en din er personlig. Du har skrevet under på at du ikke skal gi den fra deg. Derfor vil ingen med rent mel i posen finne på å be deg om å oppgi den, poengterer han. 

Nye svindelmetoder

Ifølge Fjeldvær bruker de kriminelle nå ofte følgende fremgangsmåter:

De sender en e-post eller SMS som etterligner en kjent merkevare som Netflix, Skatteetaten, banken din eller andre for å få deg til å oppgi informasjon de kan bruke til å svindle deg. Det kan være kortinformasjon og/eller BankID-kode og -passord.

  • De prøver å stjele identiteten din for å kunne ta opp forbrukslån i ditt navn
  • De prøver å få deg til å investere penger i et produkt du har lite kunnskap om.
  • De ringer og sier at lånet er klart til utbetaling, selv om du ikke har tatt opp lån, og ber deg oppgi BankID og andre sensitive opplysninger
  • De bruker Finn.no og stillingsannonser til å lure jobbsøkere inn på en side hvor de blir bedt om å legge inn BankID og fødselsnummer i forbindelse med en bakgrunnssjekk. 

 

Les også denne saken på DNB Nyheter:

Pass på BankID-en din