DNB utdanner egne Data Scientists

Banken tilbyr nå egne ansatte å utdanne seg til Data Scientists. Anne Line (55) og Morten (48) er blant de 15 første som får muligheten.

TRENGER DATA SCIENTISTS: Konserndirektør Solveig Hellebust (t.v.) mener at Anne Line Stampe (t.h.) og flere andre ansatte har den nødvendige grunnkompetansen og «driven» for å kunne utdanne seg til Data Scientists. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 29. jun 2018
Artikkelen er flere år gammel

Banken har allerede gjort kompetanseutvikling – såkalt upskilling – transparent og tilgjengelig for alle ansatte gjennom mobilappen Motimate. Nå får ansatte også muligheten til å reskille seg til Data Scientists, en kompetanse det blir stadig større rift om. Harvard Business Review har omtalt Data Scientist som «the sexiest job of the 21st century».

–Data Scientists er vanskelige å få tak. Markedet skriker etter denne kompetansen som vi anser som kritisk for DNB fremover. Da er det bare én fornuftig ting å gjøre, og det er å utdanne dem selv. Vi har derfor satt sammen et spennende læringsløp som vi i første omgang gir 15 ansatte muligheten til å delta på. Vi mener at alle disse 15 har den nødvendige grunnkompetansen og «driven» til å kunne «reskille» seg og gå inn i denne nye rollen, sier konserndirektør for People & Operations i DNB, Solveig Hellebust.

Programmet starter 20. august og vil foregå slik:

Nesten slutt på pakker, tilbyr kompetanseheving, upskill og reskill

For at DNB skal kunne hevde seg i konkurransen med eksisterende og nye aktører i en stadig mer digital verden trenger banken flere medarbeidere med digital kompetanse. Derfor satses det nå sterkt på kompetanseheving. Virkemiddelpakker er det nesten slutt på.

-Det er kostbart å skifte ut kompetanse. Vi skal fortsatt ansette nye medarbeidere, men vi vil samtidig satse på de flinke folkene vi allerede har og legge til rette for at de kan tilegne seg nødvendig kompetanse , sier konserndirektør for People & Operations i DNB, Solveig Hellebust.

Opplegget er todelt. Den ene delen er online utdanning innenfor data science og programmering levert av Udacity, og den andre delen er å koble denne læringen inn i en DNB-kontekst. I dette utdanningsløpet vil Anne Line Stampe, Morten Skogly og DNBs 13 andre fremtidige Data scientists få jobbe med industriens ledende eksperter. Når de er ferdig skal de over i nyeopprettede stillinger som Data Scientists, ingen skal tilbake i sin gamle jobb.

KLAR FOR NYE REISER: Morten Skogly er her klar for ferie og Kroatia. I august skal han ut på en enda mer spennene reise. Da skal han gjennom et 3,5 måneders utdanningsløp for å «reskille» seg til Data Scientist.

Hva gjør Anne Line og Morten i dag, og hvilken grunnkompetanse har de?

Anne Line har 14 års fartstid i DNB. Hun er utdannet sivilingeniør og har alltid vært glad i realfag, men har i størstedelen av sitt yrkesaktive liv jobbet med andre ting. Nå er hun avdelingsleder i Trade Finance.

Morten har vært i DNB-systemet i 20 år. Han er utdannet revisor, men har alltid jobbet med pensjon, som halveis aktuar. Han liker statistikk og datamengder. I jobben sin i dag gir han større bedriftskunder råd om hva de bør gjøre med pensjonen sin.

Dere skal utdanne dere til en helt ny rolle. Er det et stort steg å ta?

Anne Line: – Jo, selv om det skal bli morsomt, er det også litt skummelt. Jeg sier jo på sett og vis opp stillingen min for å prøve dette. Motivasjonen er at banken trenger kompetansen og at jeg har lyst.

Morten: – Når jeg søkte tenkte jeg ikke så mye på det. Men på intervjuet slo det meg at jeg nå går fra å være ekspert til å bli fersking i et helt nytt område og at det kan bli vel spennende. Men jeg tror det skal gå fint. Jeg vil dette og ser på det som en gyllen mulighet til å lære mer.

Hva forventer dere av programmet?

Anne Line: – Jeg håper at vi som skal delta på dette kan bli et kollegium som kan lære av og bruke hverandre. At det vil bidra til at vi ved hjelp av ny innsikt klarer å se nye muligheter frem i tid. Det kommer til å bli utfordrende, men jeg håper og tror at det også vil gi meg en mestringsfølelse.

Morten: – Dette spørsmålet fikk jeg også på intervjuet. Jeg håper at vi etter hvert vil kunne bidra til at banken blir i bedre stand til å vurdere hva vi bør gjøre for kundene fremover.

Det dere skal lære omtales som kritisk kompetanse for DNB. Hva er fordelen med å satse på dere fremfor å ansatte nye utenfra?

Anne Line: – Jeg synes det er flott at vi får denne muligheten. Ferske 25-åringer kan være superflinke, men de kjenner ikke virksomheten. Og hvis vi skal ha mangfold, så må vi blande dem som kommer utenfra eller rett fra skolen med oss som har vært her noen år.

Morten: – Jeg vil tro at vi har med oss en del kunde- og salgserfaring som ferskinger eller folk utenfra ikke har. Vi slipper også å lære oss organisasjonen, og det sparer vi mye tid på.

Hva skjer når dere er ferdige med programmet?

Anne Line: Det vet jeg ikke ennå. Det passer ikke å gå tilbake dit jeg er nå. I utdanningsperioden vil jeg tilhøre People & Operations. Der er det også mye data som vi trenger å samle og forstå bedre, så vi får se..

Morten: -Jeg er heldig og er ønsket tilbake til det området jeg jobber i nå, men da som Data Scientist. De har behov for denne kompetansen.