I 2019 kom el-sparkesyklene for alvor inn på det norske markedet. Økningen i antall skader fulgte hakk i hæl.
Særlig i storbyene skjøt bruken av el-sparkesykler fart, da flere aktører kom på banen med utleiemuligheter.Samtidig har flere og flere gått til innkjøp av egne el-sparkesykler.
Tall fra Oslo skadelegevakt viser at det siden mars 2019 til august 2020 var om lag 1600 ulykker med el-sparkesykler bare i hovedstaden alene.
– Vi har begynt å legge merke til sparkesykkelskadene hos kundene våre. Økningen er ikke dramatisk, men vi regner med at dette er noe vi kommer til å se mer av i tiden fremover, sier Therese Nielsen, som er skadeforebygger i forsikringsselskapet vårt, Fremtind.
Det er viktig med forsikring både når du leier og eier en el-sparkesykkel. Som eier av din egen sparkesykkel burde du forsikre den mot skader og tyveri. I tillegg burde du være forsikret dersom du skulle være uheldig å skade andre eller andres eiendeler.
– Når du leier trenger du ikke å tenke på tyveri av sykkelen, men om du skulle skade noen andre eller andres ting på en leid el-sparkesykkel, er du selv ansvarlig for å dekke skadene, påpeker skadeforebyggeren.
Ikke overraskende skjer veldig mange av ulykkene i helgene, og blant de som har skadet seg på el-sparkesykkel, kjørte hele 41 prosent ruspåvirket.
- Vi registrerte nylig en skadesak hvor kunden oppga til selskapet at hen hadde drukket hele 12 enheter alkohol før hen satte av gårde på el-sparkesykkel. I beruselsen mestret ikke kunden tohjulingen og pådro seg både tannskader og hodeskader.
- I slike saker vurderer vi avkortning av skadeutbetalingen på grunn av det betydelige alkoholinntaket. Dette må folk være klar over: Ikke bare kan du skade andre og deg selv, men du risikerer også å måtte ta deler av regningen selv, om du har vært spesielt uaktsom.
- Ikke fall for fristelsen å ta el-sparkesykkel hjem om det har blitt et par glass for mye på puben, sier Nielsen.
Eier du din egen el-sparkesykkel kan du kjøpe en el-sparkesykkelforsikring. Denne dekker tyveri, tap, hærverk og skader på sparkesykkelen ved uhell under bruk, samt fastmontert utstyr som er montert på sparkesykkelen.
- For å kunne kjøpe el-sparkesykkelforsikring, må du ha en innboforsikring. Det er jo noe de fleste allerede har, og det er denne som dekker skader du eventuelt måtte forårsake på andre eller andres ting, sier Therese.
Skulle du selv bli skadet kan dette dekkes av reiseforsikringen eller ulykkesforsikringen din.
Skulle du komme til å skade andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innboforsikringen din.
- Innboforsikringen inneholder en ansvarsforsikring som gjelder for skader du påfører andre eller andres ting. For eksempel dersom du riper opp en bil eller liknende. Men det er viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skader på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår, sier Therese.
Skulle du selv bli skadet på en leid el-sparkesykkel, er det også reiseforsikringen eller ulykkesforsikringen din som kan dekke dette.
Uregistrerte el-sparkesykler som selges i Norge skal bare kunne komme opp i 20 km/t på egen motorkraft.
- Har du trimmet motoren, eller kjøpt en el-sparkesykkel som går fortere enn 20 km/t, er den per definisjon en elektrisk moped. Da gjelder verken innbo-, reise- eller el-sparkesykkelforsikringen.I dette tilfellet må du registrere el-sparkesykkelen, og ha lovpålagt ansvarsforsikring gjennom en egen mopedforsikring. Det er egne regler for bruk av sykkelen i slike tilfeller, opplyser Therese.