Sparebankstiftelsen DNB støtter korpsene:

Nye pauker skal ta Oslos beste amatørkorps til nye høyder

Bjølsen ungdomskorps ble nylig nummer fem i NM 2. divisjon janitsjar. De er dermed Oslos beste amatørkorps.

NEST SISTE ØVING FØR 17. MAI: Maria Molund dirigerer Bjølsen ungdomskorps. Hun ser frem til at de får pauker som kan løfte musikken ytterligere. Foto: Marit E. Giske
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. mai 2023
Artikkelen er flere år gammel

Vinter er endelig blitt til vår og bjørkene er i ferd med å bli grønne når DNB Nyheter besøker korpset i øvingslokalet på Hellerud videregående skole i Oslo.

Her sitter rundt 50 musikanter i alderen 16 til 60 år og stemmer og tester instrumentene sine før de skal ha den nest siste øvelsen før nasjonaldagen. 

Syttende mai skal Bjølsen ungdomskorps tradisjonen tro spille på to flaggheisinger på Bjølsen i Oslo før de skal gå foran St. Sunniva skole i barnetoget. I år som  Oslos beste amatørkorps innenfor janitsjar!

LEDER OG SAKSOFONIST: Korpsleder Kjersti Kristiansen har vært med siden 1986. Hun lærte seg å spille i Godlia skolemusikkorps. Foto: Marit E. Giske

– Vi elsker å marsjere, og har fullt program på 17. mai. Men i motsetning til hva mange tror så er det ikke denne dagen vi øver mest til, og slik er det nok for de fleste korps, sier leder og saksofonist i korpset, Kjersti Kristiansen.

Hun ramser opp flere andre viktige begivenheter:

  • Norgesmesterskapet i Trondheim hver vår
  • Sittende konserter, som høstkonsert i ridehuset på Akershus festning
  • Show, de har f.eks. arrangert konsernt der tryllekunstner Erling Solland hadde show
  • Den årlige julekonserten i Sagene kirke med Gunda-Maria Bruce på sopran
  • Cirka 30 juletrefester
TROMPETER OG SLAGINSTRUMENTER: Gir fin og mektig lyd. Foto: Marit E. Giske

Dyrt å drive korps

Juletrefestene er viktige fordi de er korpsets største inntektskilde:

– Det er dyrt å drive korps. Vi får noe støtte, men er helt avhengige av inntektene vi får av å spille på juletrefester for firmaer og borettslag. Vi er ute og spiller på rundt 30 juletrefester hvert år, forteller Kristiansen.

Slik fikk de råd til nye pauker

Nye pauker hadde de ikke hatt råd til hadde det ikke vært for at Sparebankstiftelsen DNB innvilget søknaden deres om støtte til dette formålet. De fikk 200.000 kroner.

– Dette er dyre instrumenter. Når vi nå selger de gamle og legger til 20.000 kroner til, har vi fått råd til fire nye pauker. Disse er allerede bestilt og blir levert etter sommeren, forteller korpslederen.

Stiftelsen støtte korpsene

Sparebankstiftelsen DNB ser verdien korpsene har for lokalsamfunnene i Norge. Derfor har den siden stiftelsens oppstart i 2002 gitt over 500 tildelinger til prosjekter i regi av korps. Neste søknadsfrist er 1. september.

Søk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB her

SLAGVERKER: Amund er del av slagverksgruppen på åtte personer som veksler på å spille de ulike instrumentene. Her spiller han på pauker. Foto: Stig B. Fiksdal

Pauker løfter musikken

Korpset bruker ikke pauker på 17. mai når de marsjerer. Det er de for tunge til. De fleste korps har likevel pauker.

– Disse instrumentene løfter musikken og brukes derfor i de musikalske høydepunktene. Derfor er pauker et nødvendig instrument i veldig mye korpsmusikk. Men de paukene vi har i dag er ikke gode nok. De matcher ikke korpset, forklarer dirigent og tubaist, Maria Molund.

DIRIGENT OG TUBAIST: Maria Molund er utdannet både dirigent og tubaist. På 17. mai marsjerer hun og spiller tuba i korpset. Foto: Stig B. Fiksdal

Stor slagverksgruppe

Bjølsen ungdomskorps har en slagverksgruppe på hele åtte personer. Disse veksler på å spille på de ulike slaginstrumentene. Paukene krever spesielt gehør og disse er det stort sett Hanna Stenstøen Nilsson, veteran Lasse Johansen fra Bjølsen i Oslo og Amund Bogetvedt fra Kongsberg som håndterer. De gleder seg til de får nye over sommeren.

– De nye paukene har samme pedalsett som dem vi bruker i NM, så det vil hjelpe mye å få øve på samme type gjennom hele året, sier Lasse.

Han legger til at gode instrumenter og utstyr er viktig for at de skal klare å rekruttere nye medlemmer.

– Det er et godt poeng, sier Amund. Istedenfor å vente på at folk som spiller de riktig instrumentene skal komme, fungerer det bedre å lokke med gode instrumenter. Det vil bli vanvittig morsomt å få utfolde seg på nye pauker, sier han.

BEST PÅ PAUKER: Lasse Johansen og Amund Bogedvedt. Foto: Stig B. Fiksdal