Behovet for IT-kompetanse øker
Izabela Plaskota er kåret til en av årets fremste IT-kvinner og sentral i arbeidet med å utvikle og modernisere DNB.
For DNB konkurrerer ikke bare med andre banker om å lage de beste kundeopplevelsene, men også med de store teknologiselskapene. Banken har så langt rundt 900 ansatte som jobber med teknologi og et økende behov for slik kompetanse.
Plaskota er fra Polen og har jobbet i DNB i syv år, de siste månedene som «engineering manager» i forretningsområdet Technology & Services.
- Sammen med teamet mitt sørger jeg for at bankens IT-systemer er tilgjengelige til enhver tid samtidig som vi videreutvikler og moderniserer dem for fremtiden, forklarer hun.
Tidligere har hun hatt flere andre spennende jobber i banken, blant annet som forretningsarkitekt, seksjonsleder for IT architect practice og prosjektleder for Architect Greenhouse.
Sistnevnte er et treårig program som banken har utviklet i samarbeid med UiO, for å kunne utdanne sine egne IT-arkitekter fordi markedet er støvsugd for kandidater med denne kompetansen.
Plaskota har altså en kompetanse som i dagens marked er etterspurt. Av utdanning har hun en master i Quantitative Methods in Economics and Information Systems fra Warsaw school of economics. I tillegg er hun i ferd med å fullføre en Executive Master of Management i nyskapning og forretningsutvikling på BI.
- Jeg startet min karriere som IT-konsulent og har jobbet med IT-transformasjonsprosjekter i forskjellige finansielle institusjoner rundt omkring i Europa før jeg kom til Norge og DNB, forteller hun.
Plaskota beskriver DNB som en stor og spennende arbeidsplass med mange muligheter, spesielt innenfor teknologi og forretningsutvikling.
- For å levere nye digitale tjenester som er etterspurt av kundene og markedet, trenger vi flinke tech-hoder. Ikke bare ingeniører og kodere, men også problemløsere, teamarbeidere, endringsledere og utfordrere, sier hun.
Hvilken utdanning vil du anbefale til dem som ønsker å jobbe med IT?
- Alle typer tekniske studieretninger er gode alternativer. Det som kan gjøre utdanningen enda mer relevant, er å velge kombinasjoner som gir en tverrfaglighet innenfor teknologi, innovasjon og bærekraftig utvikling. Det vil gi et godt grunnlag for å kunne løse morgendagen utfordringer.
For dem som vurderer videreutdanning og har master i IT, anbefaler hun å søke på bankens nevnte utdanningsprogram, Architect Greenhouse.
- Programmet er en kombinasjon av praksis og akademisk påfyll, som gir graduates spesiell kompetanse til kunne få roller som ingeniører eller arkitekter i DNB, opplyser hun.
Det var Abelia og ODA-Nettverk som 8. mars kåret Plaskota til en av årets fremste IT-kvinner. Disse organisasjonene kårer hvert år Norges 50 fremste IT-kvinner for å sette lys på kvinner innenfor IT – og behovet for flere.
IT-bransjen er mannsdominert, og det er fremdeles færre kvinner enn menn som utdanner seg til å bli utviklere og IT-ingeniører.
Hvorfor er det fortsatt slik, tror du?
- Jeg tror mye skyldes at jenter generelt sett ikke er blitt introdusert for IT tidlig nok i livet. IT-utdanning har dermed ikke vært et naturlig studievalg for dem. Men jeg håper og tror at dette er i ferd med å endre seg.
DNB deltar allerede i flere nettverk, blant annet ODA, og samarbeider med utdanningsinstitusjoner for å få flere kvinner innenfor teknologi.
Plaskota peker på at faget er spennede, fordi teknologi forandrer verden og påvirker nesten alle aspektene i samfunnet, næringslivet og folks hverdag.
- Teknologer er viktige for at vi skal få løst utfordringene i for eksempel helse, infrastruktur, klima, sikkerhet og finans. Derfor vil jeg oppfordre flere til å ta utdanning innenfor IKT, jenter ikke minst.
En rapport fra IKT-Norge anslår at det i 2030 vil være behov for mer enn 40.000 flere sysselsatte med IKT-utdanning og at det derfor også trengs flere studieplasser.