Rekrutteringen er i gang:

DNB tar inn graduates til Architect Greenhouse 2022

Før neste kull starter opp i august i år, er rekrutteringen til Architect Greenhouse 2022 allerede i gang. Fristen er i september.

ANBEFALER PROGRAMMET: "AG-erne" Anniken Holst og Safdar Aqueel. I midten, leder for programmet, Fredrik Svendsen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 03. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

Architect Greenhouse (AG) er et treårig praktisk-teoretisk program som DNB utviklet og startet opp i 2018 sammen med Universitetet i Oslo (UiO). Bakgrunnen var at både DNB og Norge trengte flere IT-arkitekter. Når det fjerde kullet begynner i august 2021, er oppstartskullet fra 2018 ferdig.

Målgruppen for AG er masterstudenter som er ferdige i 2022, eller som har inntil toårs arbeidserfaring etter studiene og interesse for IT.  Interesserte kan ta kontakt med leder for programmet, Fredrik Svendsen, på følgende mailadresse: fredrik.svendsen@dnb.no

- Vi har allerede ansatt to, begge jenter, opplyser Fredrik fornøyd. Jentene har så langt vært i mindretall her som ofte ellers innenfor IT.

Safdar og Anniken deler sine erfaringer

For å gi et inntrykk av programmet har DNB Nyheter snakket med Safdar Aqueel (29), som snart har fullført programmet – og Anniken Holst (25), som startet i fjor. 

Jeg liker balansen mellom å ta fag på UiO og jobbe som utvikler
Anniken Holst

Safdar er fra Pakistan. Han har en doktorgrad i Software Engeneering for cyber-physical systems fra Universitetet i Oslo og en master i computer science fra National University of Computer and Emerging Science i Islamabad.

Anniken er fra Skedsmokorset utenfor Oslo. Hun er utdannet sivilingeniør i datateknologi ved NTNU.

GOD DYNAMIKK: - Vi er en stor gjeng unge mennesker som jobber sammen samtidig som vi får lære av og bli kjent med de mest erfarne, sier Safdar Aqueel. Foto: Stig B. Fiksdal
Vi fikk først være med på utvikle API-er, designe dem og utplassere dem i skyen
Safdar Aqueel

Hvordan har programmet svart til forventningene deres?

Safdar: - Veldig bra. Programmet er blitt forbedret jevnlig siden starten. Vi var det første kullet og ga feedback på hva som burde endres. Vi fikk derfor også være med på å formulere og formalisere målsettingen med programmet, hvilke kvalifikasjoner du trenger og hva du vil være kvalifisert for når du har gjennomgått programmet.  Da vet folk alt dette før de starter.

Anniken: - Jeg liker balansen mellom å ta fag på UiO og jobbe som utvikler. Det er også fint å være flere i samme båt. Når du blir kastet ut i arbeidslivet og får jobbe med viktige utviklingsprosjekter, kan ansvaret tynge. Da er det fint å ha de sju andre på kullet å snakke og diskutere med samtidig som vi får veiledning og oppfølging fra fagekspertene og seniorene som vi jobber sammen med.

Hvilke prosjekter har dere blitt involvert i?

Safdar: - Vi fikk først være med på utvikle API-er, designe dem og utplassere dem i skyen slik at de er tilgjengelige for andre. Siden har jeg jobbet med ulike prosjekter, blant annet funksjonen «Pengebruk» i mobilbanken, og blitt kjent med teknologier som Kafka og Kubernetes i tillegg til å jobbe med infrastruktur og design for sky.

UNIK MULIGHET: - Programmet gir en unik mulighet til å tilegne seg ettertraktet kompetanse, mener Anniken Holst, som som startet i august i fjor. Foto: Stig B. Fiksdal

Anniken: - Jeg jobber også med mobilbanken. Det er kult å få være med på å utvikle og videreutvikle noe som brukes av så mange i hele Norge. Jeg har stort sett jobbet hjemmefra. Det har derfor blitt en litt spesiell start selv om vi har fått god oppfølging hele veien. Du blir jo ikke like godt kjent med folk på Teams som når du møter dem fysisk hver dag. 

Hvordan foregår den teoretiske undervisningen?

Safdar: - Hver sjette måned har vi undervisning på UiO. Kursene er de samme som UiO kjører for masterstudenter. Noen kurs er blitt holdt for bare oss, andre kurs har hatt deltakere også fra andre bedrifter. I tillegg til disse kursene på UiO har fagpersoner i DNB jevnlig holdt presentasjoner for oss om ulike IT-familier og systemer og hvordan de jobber med utvikling.

Anniken: - Opplegget på UiO er som for vanlige studenter, med innleveringer, forelesninger og eksamen. Men fagene er mer rettet mot arbeidslivet og mindre teoretiske. Det er mye refleksjon på hvordan ting gjøres i DNB kontra andre steder. 

Hvordan er det sosial sett?

Safdar: - Fra starten var vi bare ti, og vi ble en godt sammensveiset gjeng. Etter hvert som nye kull ble startet opp, ble vi flere som har hatt mye gøy sammen. Siden vi er blitt involvert i ulike prosjekter, har vi også knyttet kontakter ellers i banken.

Anniken: - Det er fint å være del av en gruppe. Første uken fikk vi en introduksjon av DNB med teambuilding og middag etterpå. Jeg er også med i en sosial komité for oss i AG og andre graduates der vi prøver å arrangere ting. Det kan være digitale spillkvelder, for eksempel digitalt "escape room". I fjor sommer hadde vi grilling i parken. Jeg håper at vi snart kan ha det igjen. 

Da du nylig hadde begynt, Safdar, sa du at et av målene dine med å delta på AG var å få jobbe med ulike prosjekter og med DNBs IT-partnere i utlandet. Er dette blitt oppfylt?

Safdar: - Ja, jeg har jobbet med partnere våre gjennom alle tre årene, og alle på kullet har vært i India og jobbet i tre måneder. Oppholdet ble dessverre avsluttet litt tidligere enn planlagt på grunn av pandemien, men det ble uansett et fint opphold og en verdifull erfaring. 

Nå er du snart ferdig, hva skjer da?

Safdar: - Det får vi se på. De som trenger folk kommer og presenterer prosjektene sine for oss, så vi kan egentlig velge ut fra hva vi ønsker å jobbe med; softwareutvikling eller IT-arkitektur.

Hva tenker du at dette programmet vil gi deg, Anniken?

Anniken: - Jeg får i hvert fall en grei forståelse av DNBs IT-portefølje og utviklingsprosjektene i banken. Vi bytter prosjekt en til to ganger i året og tilegner oss erfaring med ulike teknologier. Nå jobber vi mest med utvikling, men jeg ser for meg at vi etter hvert vil jobbe mer med IT-arkitektur. Selv om jeg fortsatt vil ha mye å lære kan jeg tenke meg en stilling som IT-arkitekt der jeg også jobber med det teknologiske. 

Hvis dere skulle si noe til potensielle nye deltakere, hva ville dere ha sagt?

Safdar: - Hovedbudskapet mitt ville vært at DNB er så stort og driver med så mye at du alltid vil finne arbeidsoppgaver og stillinger som vil passe deg. De som er ansvarlige for programmet er også åpne for feedback, slik at det som ikke funker blir korrigert. Og sist, men ikke minst; det sosiale! Vi er en stor gjeng unge mennesker som jobber sammen samtidig som vi også får lære av og bli kjent med de mest erfarne.

Anniken: - Programmet gir en unik mulighet til å tilegne seg ettertraktet kompetanse. Å bli IT-arkitekt krever mange års erfaring. Mange nyutdannede velger å begynne som konsulenter fordi de da får prøve seg på ulike oppdrag. Ulempen er at de stadig må bytte kolleger. Her får du jobbe med ulike prosjekter samtidig som du får den tryggheten det er å ha de samme gode kollegene rundt deg hele tiden.