Får hjelp fra Sparebankstiftelsen DNB

Klar til en litt annerledes 17. mai

Hannah (16) spiller eufonium. Hun og Ammerud skoles musikkorps hadde nylig siste øving før nasjonaldagen – til glede for naboene.

SISTE ØVING FØR 17. MAI: Ammerud skoles musikkorps. Nærmest fra venstre, Erika (12) og Hannah (16), som spiller eufonium. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

29 korps har så langt i år fått innvilget pengestøtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Ammerud skoles musikkorps er ett av dem. Korpset har fått penger til et nytt eufonium, som Hannah skal få gleden av å spille på. Slike store instrumenter er dyre på grunn av metallprisen. 

NYTT INSTRUMENT: Korpset styreleder, Tone Borgen, overrekker det nyinnkjøpte instrumentet til Hannah (16), som har spilt eufonium i syv år. Foto: Stig B. Fiksdal

Instrumentet ble pakket ut og overrekt på siste øving av styreleder Tone Borgen.

- Du har spilt i korpset lenge nå og fortjener å få et nytt instrument, sa hun til en glad og overrasket Hannah.

Så flott instrument! Men det er litt større enn det du hadde. Blir det tungt å bære?

- Nei, jeg har sele, så det går bra, sier Hannah, som sier hun gleder seg veldig til å spille på det skinnende nye instrumentet.

STORT KORPS: Ammerud skoles musikkorps er et av Oslos største. Her har de siste øving før 17. mai – med god avstand og derfor kun tre i bredden. Foto: Stig B. Fiksdal

Ett av Oslos største 

Ammerud er med sine 75 musikanter i alderen 8 til 19 år, et av Oslos største skolekorps. Korpset øver én gang i uken. De har øvd digitalt og gruppevis for å overholde antall- og avstandsreglene.

Har dere klart å forberede dere godt nok?

- Ja, inntil nå har vi øvd på Zoom og gruppevis. Men det var skikkelig gøy å få lov til å samle gjengen igjen og øve i gatene. 

Folk står i vinduer, dører og gatelangs og klapper
Tone Borgen

Folk blir jo så glade når vi kommer. Endelig skjer det noe gøy igjen. De står i vinduer, dører og gatelangs og klapper. Det er skikkelig rørende, sier styrelederen.

ALLE GLEDER SEG: Det blir korpsmusikk på 17. mai i år også. Ammerud skoles musikkorps er klare for å gjøre folk glade. Foto: Stig B. Fiksdal

Hvordan blir 17. mai for korpset i år?

- Det blir bra. Vi skal endelig pynte oss igjen, i bunader og uniformer. I år skal vi gå her i nabolaget, fordi barnetoget i Oslo er avlyst. Da får vi også anledning til å spille utenfor de to sykehjemmene her, og det tror jeg beboerne vil sette pris på.

UTPAKKING: Styreleder Tone Borgen er glad for at kopset har fått støtte til å kjøpe dette flotte instrumentet. Foto: Stig B. Fiksdal

Dere har nettopp fått kjøpt inn et nytt instrument. Har dere nok instrumenter nå?

- Nei, et korps får aldri nok instrumenter. Det er en viss slitasje, og selv om vi reparerer når vi kan, er det alltid et eller annet vi trenger. Instrumentene er dyre, så det er viktig for oss at det finnes søkeordninger som det Sparebankstiftelsen DNB  tilbyr.

Slik ser korpsets 17. mai-program ut:

  • De skal tradisjonen tro spille «Ja vi elsker» og «Gud signe vårt dyre fedreland» på flaggheising på Ammerud skole klokken 08.00. Da skal de også ha et digitalt lotteri – og alt dette skal streames og legges ut på skolens hjemmeside.
  • Fra skolen skal de marsjere til Ammerudlunden sykehjem og til Ammerudhjemmet. Til forskjell fra tidligere skal de i år marsjere, stoppe og spille, marsjere, stoppe og spille. Dette for å være sikre på at de klarer å overholde avstandskravene.

Inntektssvikt

Kasserer Lilly Ottesen foreller at korpset har få eller ingen inntektskilder i år.

- På grunn av koronakrisen må vi sannsynligvis avlyse bokmarkedet som vi skulle ha til høsten. Et marsjeringsseminar er allerede avlyst. Det er også dugnader og mindre spilleoppdrag. Derfor kommer støtten fra stiftelsen godt med. Skolen og FAU bidrar også litt. Vi er takknemlige for at de dekker tapet av 17. mai-inntekter, forteller hun.

GOD AVSTAND: Ny og viktig regel for korpset i 2020. Foto: Stig B. Fiksdal

Korpset har spilt siden 1968

Ammerud skolekorps har vært i sving siden 1968, men hadde en pause fra 1993 til 1996 på grunn av dårlig rekruttering. Det var i noen år lite populært å spille i korps. Interessen tok seg heldigvis opp igjen, for hva hadde vel 17. mai vært uten korpsmusikk?

Stiftelsen har støttet 300 korps

Sparebankstiftelsen DNB ser verdien korpsene har for lokalsamfunnene og barn og unge. Totalt sett har stiftelsen siden oppstarten i 2002 støttet rundt 300 korps med til sammen 47 millioner kroner.

Neste søknadsfrist for støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til lokale tiltak, er 1. september.