Restaurant og uteliv i Oslo vokser loddrett oppover

«Oioi, nå har folk begynt å trekke ut for å kose seg igjen!». Slik lød en ivrig stemningsrapport jeg fikk forrige uke.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 19. mai 2020
Artikkelen er flere år gammel

Selv om temperaturene enda ikke byr på sommerfølelse, så har vårsolen fått Oslos borgere til å stikke nesen ut – med det resultat at restauranter og uteliv i Oslo blomstrer.

Bransjen ble hardt rammet av koronakrisen, og etter at myndighetenes tiltak ble iverksatt stupte omsetningen med mer enn 75 %. Flere aktører måtte lukke dørene på ubestemt tid, og også spisesteder som fristet med takeaway og hjemlevering opplevde et kraftig fall. Det var ikke bare tiltakene som presset grafene ned i et svalestup; nordmenn så også ut til å endre lynraskt vaner. Nå ble kjøkkenet hjemme tatt i bruk, og mat skulle lages fra bunnen av! Transaksjonsdataene viser en klar tendens til at vi flyttet kosen hjem, og heller valgte dyrere matvarer på butikken og finere vin på Vinmonopolet. 

En kombinasjon av gradvis gjenåpning av samfunnet, vårsol og ikke minst skjenkebevilling har fått omsetningen hos Oslos restauranter og uteliv til å skyte fart som en rakett
Ine Oftedahl

Grafene våre har de siste to månedene kun vist en nøktern forbedring – og klatret forsiktig til 60 % under normale nivåer. Men en kombinasjon av gradvis gjenåpning av samfunnet, vårsol og ikke minst skjenkebevilling har fått omsetningen hos Oslos restauranter og uteliv til å skyte fart som en rakett. Grafen vokste omtrent loddrett i uke 19! Og kanskje har tiden for å leke Hellstrøm på kjøkkenet mistet litt sjarm? Mat og drikke ute i Oslos gater frister i alle fall relativt mer.

Omsetningen ligger fortsatt 26 % under 2019-nivå, men vi ser allerede at beløpet vi legger igjen ved hver transaksjon er en god del høyere enn i 2019. Oslo koser seg, og de gjør det i stor stil. Men husk at akkumulert omsetning fortsatt har en lang vei å gå før bransjen er tilbake på 2019-nivåer totalt sett.

I øvrige bransjer er vi også vant til å se større forskjeller mellom aldersgruppene når Norge gradvis gjenåpnes, men Oslo koser seg ute på kryss og tvers av kjønn og aldersgrupper. Den yngste aldersgruppen på 18-29 år har kun et lite forsprang på de øvrige.

Resten av Norge henger fortsatt etter Oslo, men opplever vekst – kanskje blir det et jevnere kappløp fram mot sommeren? Ikke minst vil en sommer i Norge være et viktig bidrag til bransjen – om vi da ikke bestemmer oss for å bli mesterkokker likevel.