Selv om det ikke lønner seg skattemessig å ta ut pensjon samtidig du jobber, kan det likevel være verdt det, skriver Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal

Når lønner det seg å ta ut pensjon?

Pensjonssystemet gir deg mange muligheter for å ta ut din hardt opptjente pensjon. Når lønner det seg egentlig å ta ut pensjon?

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Mange fokuserer mest på å få ut mest mulig så raskt som mulig når det nærmer seg den alderen hvor pensjonspengene blir tilgjengelige. Det betyr at de ofte gir de bort betydelige prosenter ekstra i skatt av pensjonen bare for å få pengene trygt overført til brukskontoen så fort som mulig. Dersom du tar ut pensjonen din samtidig som du jobber går en mye større andel av pensjonen din med til skatt enn det som er tilfelle hvis du venter med uttaket til du slutter å jobbe. Det høres kanskje ikke ut som om dette «lønner seg», men det kan jo være grunner for at dette er en løsning som kan være smart for noen likevel.

«Når lønner det seg å ta ut pensjon?»

Dette er et spørsmål det ikke går an å gi et fasitsvar på, fordi du vet ikke om du har gjort det mest økonomisk lønnsomme valget før det er for sent. Levetiden din er nemlig den ukjente faktoren som mangler for å kunne regne ut hva som lønner seg, rent økonomisk.

Legger du derimot til litt ekstra informasjon til spørsmålet, blir derimot saken en helt annen. Men hva du skal legge til er helt opp til deg selv.

Det viktigste du bør tenkte over når du begynner å planlegge pensjonstilværelsen din, er hva du ønsker å oppnå med pensjonsuttaket ditt. Eksempler på dette kan blant annet være at du ønsker å:

  • Få mest mulig penger inn på konto så raskt som mulig?
  • Trappe ned de siste årene før du slutter å jobbe?
  • Høyest mulig pensjon?
  • Sikre dine etterlatte best mulig når du ikke er her lenger?

Finner du ut hva som er viktigst for deg å oppnå med uttaket, blir det enklere å finne ut hva som lønner seg og hvilke alternativer du har for å oppnå det du ønsker. Det finnes dessverre ikke en løsning som passer for alle, du må ta utgangspunkt i deg selv og din families ønsker.

Sivilstatus og din økonomiske situasjon

Tenk over din personlig situasjon og vurder ulike faktorer som bl.a. sivilstatus, din totale økonomiske situasjon, pensjonsknekken (ikke alle avtaler utbetales livsvarig) og helse.

Forventer du en lang og aktiv alderdom kan det lønne seg å utsette pensjonsuttaket og dermed få en høyere månedlig pensjonsutbetaling. Forventer du derimot en kortere pensjonstilværelse kan et tidligere uttak, sammen med en gradvis overgang fra arbeidsliv til pensjonstilværelsen, være det som gir deg mest verdi, selv om du får en lavere pensjon.

Kjønn og sivilstatus er også faktorer som kan ha innvirkning på valget ditt. Historisk har kvinner en høyere forventet levealder enn menn og dere er ofte gift med en eldre mann. Begge disse faktorene trekker i retning av at man må leve flere år på kun egen inntekt etter partneres bortgang. Dette bør det tas med i vurderingen dersom det gjelder deg, både for menn og for kvinner.

Det kan være riktig valg selv om skatten blir høyere

Selv om det ikke lønner seg å ta ut pensjon samtidig som man jobber i forhold til skatt, kan det hende det likevel verdt det sett opp mot dine ønsker. Spørsmålet kan for eksempel være «Når lønner det seg å ta ut pensjon, hvis jeg ikke forventer å leve så lenge og ønsker å etterlatte meg mest mulig til min yngre kone?» og da vil svaret være «Så tidlig som mulig!»
Mens hvis spørsmålet er «Når lønner det seg å ta ut pensjon, hvis jeg forventer å leve lenger enn min mann og skal klare meg kun på egen pensjon?» vil svaret bli «Så sent som mulig!»

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.