Jeg skal ikke lyve. Jeg har moret meg over den store hårkrisen etter at frisørene måtte legge ned hårbørsten 12.mars.
«Jeg tør ikke gå ut lengre!», skrev en kompis fortvilet i en melding for noen uker siden. Jeg kom med noen trøstende ord om at ja, jo – korona er unektelig skumle greier. «Nei, blås i korona! Det er HÅRET MITT! Jeg kan ikke vise meg slik blant folk!».
Jeg skal ikke lyve; jeg har moret meg over den store hårkrisen etter at frisørene måtte legge ned hårbørsten 12. mars. Hvem har ikke fnist seg gjennom YouTube-videoer av at folk tar sak(s) en i egne hender, sett bilder av «Beste Koronasveis» eller lest om frisører som innstendig trygler kunder om å ikke farge håret hjemme? Google melder for øvrig om at søket «DIY haircut» øker med astronomiske 766 %. Det var derfor ingen overraskelse at det ikke bare var Abid Raja som sto utålmodig og trippet utenfor frisørsalongene 27. april; nordmenn gikk nesten mann (og kvinne) av huse når dørene omsider åpnet.
Min egen hypotese var at aldersgruppene under 40 år ville stå først i køen, desperate etter å få fikset extensions, smarte jobbfrisyrer, ettervekst og rufsete pannelugger.
Du kan trygt si at jeg tok grundig feil.
Det er nemlig aldersgruppen over 60 år som blir den store vinneren i uke 18. Mens de yngre kundene i alder 18-29 år og 30-39 år hver står for 15 % av transaksjonene, klatrer 60-79 år til i underkant av 30 %. Vi har da sikret at alle aldersgruppene har mer eller mindre samme antall kunder. Forklaringen på "eldrebølgen" hos frisørene kan selvsagt være mer ledig tid i løpet av uken. Og som dere ser av grafen ligger menn hårfint over kvinner på omsetningen.
Totalt sett lå omsetningen for uke 18 60 % over 2019-nivå. Når vi kikker på akkumulert omsetning for frisørsalonger, så er det definitivt positivt at bestefar har stort behov for å stusse hårstråene. Men som flere frisørkjeder har uttalt i mediene; det har vært sju tøffe uker, og en trygg gjenåpning av salongene er utfordrende.
Nye og strenge frisørrutiner skulle i teorien begrenset hvor mange kunder Norges 16.000 frisørene klarer å klippe seg gjennom. Restriksjonene får dog ikke noe utslag i vårt tallgrunnlag, som viser en travel uke (både i omsetning og antall transaksjoner). Spørsmålet blir om, og når, frisørkjedene klarer å komme seg helt opp på fjorårets nivå.
Hvis besøkstrenden fortsetter så kan det bli et mindre hårete mål enn tidligere antatt.
Om ikke annet kan mange unge og eldre igjen trygt vise seg utenfor husets fire vegger – om enn på trygge to meters avstand.