Sitt stille i båten, sier vi. Og det er et godt råd, for det er den sikreste måten å unngå tap. Men, klarer vi det selv?
Mange av mine kollegaer her i banken har de siste dagene spurt meg (*) om hva de skal gjøre med fondene sine. Selv bankansatte tviler altså i disse dager.
Nå er jo ikke jeg en rådgiver, men jeg har jobbet med å lage kommunikasjon til sparekunder i over 20 år, og kan rådene i blinde. Jeg følger dem også. De virker!
Derfor er det viktig å minne om hva som er smart, igjen, og igjen.
Det er lett å la seg rive med når frykten herjer. Alle lurer på hva de bør gjøre: Selge, sitte stille, kjøpe?
Hold deg til planen. Sitt stille i båten. Sier rådgiverne.
Og det er lett å si, men vanskeligere å gjøre. Når ASK’en din står i flammer og du føler at navnet på kontoen snart blir ironisk, så har du lyst til å rømme huset og bekjempe flammene, uansett hva økonomene sier.
Du har lyst å rømme huset, uansett hva økonomene sier
Vi mennesker er styrt mer av følelser enn vi liker å tenke på. Det bekrefter adferdsforskningen. Går du inn i nettbank og titter på fondsbeholdningen din nå, trigges raskt fryktsenteret i hjernen. Det er nesten ikke til å unngå. Tenk om du taper alt?
Å sitte passivt å se på at sparepengene dine faller i verdi, og å hive mer ved på bålet i form av faste spareavtaler … det krever mye. Selv profesjonelle investorer kan slite med følelsene i dager som dette. Økonomiske teorier og tidligere erfaring er lett å glemme når frykten får overtaket. Spesielt om du er en relativt fersk fondssparer.
Det er lett å tenke Worst Case Scenario. Det skal sikkert mye mer ned før det går opp igjen? Kanskje like greit å selge alt og så heller gå inn igjen senere?
Det er neppe lurt.
Når myndighetene får kontroll på koronaviruset og oljepriskrigen avsluttes kan vi få en voldsom opptur. Vil du ikke være med på den?
Det gode rådet er derfor: Hold deg til planen. Behold spareavtalene dine.
Er du risikovillig bør du til og med vurdere å øke de månedlige beløpene, eller gå over til ukentlige kjøp… eller begge deler. For kjøper du deg opp nå vil du sitte med enda flere andeler den dagen oppturen kommer. For den kommer. Vi vet bare ikke når.
Er det en ting historien har lært oss så er det dette:
Vinnerne i aksjemarkedet er de som tør kjøpe når alle andre selger.
God sparing!
PS! Trenger du personlige råd er det ingen skam å snakke med sparerådgiverne våre.
(*) Kristin jobber i Finansredaksjonen til DNB Nyheter med ansvar for blant annet sparekommunikasjon.
Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond kan bli negativ som følge av kurstap.