Fra hengekøye til hotellseng

Vi har reist på hotellferier i Norge som aldri før.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

Blant alle de fjonge Instagram-bildene av hengekøyer, primus og soloppgang så tegner det seg en morsom trend i våre transaksjonsdata. Vi har reist på hotellferier i Norge som aldri før.

I seg selv er dette neppe verdt en forside; de fleste holder seg fortsatt innenfor landegrensene og det er lite overraskende at vi dermed benytter oss mer av hotell i år enn tidligere. Men grafene viser at våre kunder økte totalt kortforbruk med 55 % på hoteller gjennom hele fellesferien – ja, faktisk ligger vi hele 69 % over 2019 første uke etter fellesferien. Kanskje blir august det nye juli?

Skyhøye priser

Det er våre kunder på Østlandet (både Oslo og Viken) som øker hotellforbruket mest sammenlignet med fjoråret. I fellesferien brukte Oslo-kundene hele 86 % mer enn i fjor, mens Viken brukte 79 %.

Vi har ikke forsket på om det er flere hotellovernattinger eller om det også er dyrere hotell – men en kombinasjon er nok å forvente. At populære destinasjoner er «smekkfulle» og prisene skyhøye vil påvirke resultatet over hele linjen.

Konklusjonen er uansett at i år la Østlendingene for alvor ut på tur for å oppleve Norge. (For sikkerhets skyld har vi også sett på hvor mye mindre kunder i hvert fylke har brukt utenlands, og «hele Norge» har her redusert sitt forbruk relativt likt i prosent).

De høyeste byprisene

Veien nedover listen er lang og bratt, og på bunnen finner vi kunder i Agder og Nordland med 31 % økning. Enten er det veldig digg å bare være hjemme, eller så vinner hytter, telt og hengekøyer med god margin nettopp her.

Det er også store endringer på listen gjennom fellesferieukene. I starten av fellesferien var det de nordligste fylkene som lå på bunn, hvilket fikk meg til å (ganske fornøyd) konkludere med at jo lenger nord vi kommer, dess mer hardbarka blir kundene.

Kanskje er en oppdatert hypotese at Nordland trosser vær og vind i større grad, mens sørlendingene koser seg hjemme? Jeg nekter å gi helt slipp på tanken om at nordlendinger er hardbarka folk.

I denne DN-saken kan vi også se de store forskjellene på kryss og tvers av Norge – Østlendingene har åpenbart lagt turen utenfor Oslo, for her sto to av tre hotellrom tomme i juli.

Belegg i Kristiansand var til sammenligning over 94 % (med landets høyeste bypriser) – det betyr at så lenge sørlendingene ikke legger turen til egen storby vil de uansett «vinne» litt i sammenligningen.