Vi hører det hvert år. Fra 18. november jobber kvinner gratis ut året. Lønnsforskjellene er fremdeles aktuelle. Dessverre.
Burde vi innføre en slags Kvinnedagen 2.0? Ja, egentlig, men la meg heller komme med appellen til deg her.
Lønnsforskjellene er for store til at vi kan endre dem i dag.
Forskjell i lønn mellom kvinner og menn er likevel bare én del av problemet. Følgefeilene er like aktuelle. De siste ukene har vi vært over hele landet for å snakke med kvinner og menn om de økonomiske forskjellene mellom kvinner og menn. Årets #huninvesterer-turné er over, men budskapet står seg hele året.
(Kilder: Menon, SSB, Aksje Norge, og huninvesterer.no)
Og slik fortsetter det.
La meg være tydelig: lønn og inntekt er ikke det samme. Selv med samme lønn ville menn tjent 56 milliarder mer enn kvinner. Hvordan du velger å investere overskuddet ditt har også mye å si. Og den delen er nemlig noe du kan gjøre noe med allerede i dag.
At kvinners sparebeløp i måneden er 2 539 versus menns snittbeløp er på 4 251 kroner er muligens naturlig konsekvens av kvinner får mindre penger inn, men samme beløpet går ut til faste utgifter. Den delen som likevel bekymrer meg like mye, er at kvinner systematisk velger spareformer med lavere risiko. Hvorfor vi er mer trygghetssøkende enn menn er vanskelig å svare på, men at konsekvensene er store, er lettere å se.
Sparer du 1.000 kroner måneden i aksjefond med en forventet avkastning på 6,5 prosent sitter du igjen med 1.070.000 kroner etter 30 år. Sparer du samme beløpet på konto med 3 prosent rente er forventet totalbeløp 579.000 kroner. Og tar vi steget inn i fondsverdenen ender vi dobbelt så ofte opp med kombinasjonsfond istedenfor aksjefond.
All den tid kvinner og menn har de samme sparemålene – ferie, hytte og pensjon – finner jeg ingen gode svar på hvorfor kvinner skal ha lavere aksjeandel enn menn og dermed nå målene sine saktere enn menn.
Kvinner er bedre til å holde seg til spareplan når de først er kommet i gang. Vi holder oss til både beløp og spareform. Tiden vi bruker på å bestemme oss for om vi skal gå inn i aksjemarkedet og forskjellen på størrelsen på sparebeløpene gir menn et forsprang som er vanskelig for oss å ta igjen.
Alle kan sørge for at de har riktig aksjeandel for sparingen sin. Husk å justere pensjonen din for å unngå trippelsmell på pensjonen, men husk også å tørre å ta svingningene på din private sparing.
Det er en del av kapitalgapet vi kan påvirke allerede i dag!
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.