For hvem skal egentlig ta ferieregningen når vi drar på tur med mine, dine og andres barn?
Slike uenigheter kan bli forsterket når penger er involvert.
Sommerferien nærmer seg og både unge og voksne gleder seg til en etterlengtet pause fra litt for varme klasserom og klamme møterom. Med ferien kommer både et avbrekk, men også nye problemstillinger. Ofte hører jeg foreldre snakke om utgifter for andres barn som blir med på ferie.
For hvem skal egentlig ta ferieregningen når vi drar på tur med mine, dine og andres barn?
Det er en vanskelig problemstilling. Jeg tror flere føler at det er ubehagelig å ta opp tematikken og er redd for å oppleves som gjerrig. Men det vil definitivt være verdt det for å sikre en god ferieopplevelse for alle parter. Ofte er det ulike økonomiske prioriteringer, og uenigheter kan bli forsterket når penger er involvert. Ferie skal være koselig og hyggelig, derfor er det viktig å ta denne praten sammen i forkant.
Før ferien planlegges bør du sette opp et budsjett og bestemme hvor mye du selv ønsker og har mulighet til å bruke innenfor egne økonomiske rammer. Reiser du sammen med andre er nettopp denne planleggingen viktig. Ferie med andre familier, ferie sammen med kjæresten og hans barn fra et tidligere ekteskap. Eller tar du med datterens venninne på ferie? Ja, da er nettopp en prat på forhånd viktig.
Det er stor forskjell på å forvente penger for noen som du vet tar ferie nummer to, kontra den du vet ikke har råd til å dra på ferie i år. Situasjonen bestemmer mye av dette og ferieminnene kan bli like gode på fisketur på hytta som i utlandet
Enten så inviterer man med noen der man vet at kostnadene er overkommelige, eller man har råd til å legge ut for den som har trangere økonomi.
Ferie med andre kan gi økonomiske fordeler, for eksempel å leie storhytta på fjellet eller feriehuset med basseng. Og selvsagt er det også en fordel for det sosiale å være flere sammen. Likevel, når en samler mine, dine og andres barn blir det fort mye folk. Ikke bare kan det bli dyrere for lommeboka, det kan også gå på tålmodigheten løs når det er mange ulike ønsker og behov for aktiviteter.
Hvor sosial skal man faktisk være, og kan man finne tid til litt egentid og privatliv også? Det er de små grepene som kan gi god uttelling. Å lage middager sammen på hytta eller feriehuset kan være en langt billigere aktivitet enn å bare spise ute. Med en svekket kronekurs blir alt fra is til middag dyrere i utlandet, ta det med i budsjettet. Og istedenfor å kjøpe splitter nytt utstyr for aktiviteter er det mulig å leie dette på BUA.
En ting er å bli enige om feriebudsjett og hva dere tenker å bruke penger på. En annen ting er de løpende utgiftene, de små kjøpene man gjør for hele gjengen, der totalbeløpet vokser i takt med svetteringene.
Skal dere legge ut for ulike ting og gjøre opp etter hver aktivitet og kostnad? Eller bør dere føre det ned og lage et «ferieoppgjør»-uken etter?
Noe som kan gjøre hverdagen enklere er å opprette en gruppe i Vipps. Alle legger da inn utleggene sine fortløpende eller i etterkant, og Vipps tar seg av utregningen. Dersom noen tar seg litt god tid med å gjøre opp for seg kan du der enkelt også sende en liten vennlig påminnelse i appen.
Uansett hvor du reiser på ferie, og hvem som blir med så er det viktigste at du tar et velfortjent avbrekk fra hverdagen og tilbringer tid med de du er glad i. Og en prat om økonomien i forkant gjør at ferien blir langt mer behagelig for alle parter.