3 grunner til ikke å gjøre noe med pensjonssparingen når markedene svinger.
De siste ukene har vi opplevd store svingninger i markedet.
Mange er usikker på hva de skal gjøre med investeringene sine, og om de bør gjøre noen endringer på pensjonssparingen sin.
Skal jeg selge meg ut av aksjefondene? Skal jeg velge en annen investeringsprofil? Eller bør jeg holde meg i ro, og tro på mine tidligere vurderinger?
Når markedet faller og tallene går fra grønt til rødt, da er det naturlig å bli urolig. Svingninger er en naturlig del av aksjemarkedet. Lønnsinntekter som kommer inn på lønnskontoen bør ikke svinge i verdi, men saken er annerledes for pensjonskronene på pensjonskontoen din.
Penger som ikke skal brukes før om mange år, og de tåler svingninger bedre. Historien viser at de som sitter stille i båten, ofte er de som har fått best avkastning til slutt.
Så hvis du fortsatt har tidshorisonten på din side, og en god spredning på porteføljen, er det beste du kan gjøre mest sannsynlig å holde deg til planen.
Her er tre grunner fra historikken i markedet som viser hvorfor:
I løpet av de siste 30 årene har vi hatt mange kriser som har påvirket markedene, blant annet:
Til tross for de mange krisene og hendelsene vi har hatt de siste 30 årene har markedet steget betydelig. Hadde du spart i et globalt indeksfond gjennom de siste 30 årene, ville du hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på nesten 11 prosent på pensjonskontoen din, til tross for all uroen underveis.
Historien viser at markedsuro ofte er midlertidig, mens den langsiktige veksten er varig.
Når markedet svinger som verst er også da superdagene har dukket opp, de dagene hvor aksjemarkedet stiger over fem prosent på en dag. Historisk har de fleste av disse dagene kommet midt i krisene.
Går du glipp av superdagene kan du miste mye av den langsiktige avkastningen som aksjemarkedene skaper. Ser vi på utviklingen i aksjemarkedet de siste 30 år, men tar bort oppturen på disse 10 superdagene, ville du tapt nesten halvparten av den totale avkastningen.
For de aller fleste skjer pensjonssparingen automatisk gjennom arbeidsgiver. Det betyr at du kjøper fondsandeler hver måned, uansett om markedet er opp eller ned. Dette er en stor fordel i urolige tider.
Under koronakrisen i 2020 falt markedet med nesten 40 prosent, og det tok 9 måneder før det var tilbake på samme nivå.
Dette høres kanskje merkelig ut, men grunnen er enkel: Du fikk kjøpt ekstra fondsandeler for samme sum som tidligere mens markedet hadde falt. Og når markedet stiger igjen øker disse ekstraandelene i verdi. Du kan på mange måter tenke på det som et salg. Når ting er billigere kan du kjøpe mer for like mye penger som når du kjøper til veiledende pris.
Ingen vet ikke hva fremtiden bringer, og vi kan dessverre ikke garantere noe. Bortsett fra en ting: Markedet vil fortsette å svinge – det har det alltid gjort, og vil det alltid gjøre.
Så lenge du fortsatt har tidshorisonten på din side og en bredt sammensatt portefølje, viser historikken at det beste du kan gjøre er å sitte stille i båten og vente ut stormene.